Fren Kampanası Torna ve Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti

Daha çok eski ve ucuz arabalarda bulunan arka fren kampanası ne kadara değişir? Fren kampanası fiyatı ne kadar? Fren kampanası değişimi işçilik ücreti ne kadar? Kısaca 2022 yılı için fren kampanası değişimi maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

Yaklaşık 20 yıldan bu yana üretilen her araçta dört disk fren sistemi bulunmaktadır. Ancak ucuz ve eski arabaların arka tekerlerinde kampana tarzı fren sistemi bulunur. Bundan 50 yıl önce tüm arabaların ön tekerleri de kampana frenlere sahipti. Ancak gelişen otomobil teknolojisi ile artık disk frenler daha yaygın hale geldi.

Ancak yolda gördüğünüz pek çok arabanın arka tekerlerinde hâlâ kampana fren sistemi kullanılmaktadır. Disk fren sistemine göre çalışma prensibi biraz daha farklıdır. Yuvarlak bir tencereye benzeyen kampananın içinde, “fren merkezi, kampana balatası ve yay” bulunur. Sürücü fren pedalına bastığında kampana içinde kalan balata dışa doğru açılır ve kampananın dönmesini engeller. Disk frenlerde ise fren balataları, diski sıkarak arabanın durmasını sağlar.

Fren kampanası sürekli olarak sıcağa maruz kaldığı için zamanla paslanır. Bu durumda çürümesine neden olur. Ayrıca aşırı ısınan fren kampanası bir anda soğuk suyla temas ettiği zaman çatlar ve kırılır. Bu durumlarda kampananın değiştirilmesi gerekecektir.

Fren kampanasının kırılması, çatlaması veya arızalanmasının belirtileri arasında ” frene basınca küt diye vurma sesi gelmesi, frene basınca arabanın arkasının titremesi, frenlerin zor tutması, el freninin tutmaması” gibi şeyler gösterilebilir.

Fren Kampanası İçi

Fren Kampanası Tornalama Fiyatı Ne Kadar?

Kampanaların tamamen yuvarlak olması gerekir. Ancak ovalliğini kaybettiği zaman yine frenleme arızalarına neden olacaktır. Bu durumda sürücüler değiştirmek yerine tornacıda düzelttirme yoluna giderler. Ancak kampana tornalama, demir kalınlığının azalmasına neden olur. Bu da kampananın demirinin çok daha çabuk çatlamasına ve kırılmasına neden olur. Yine de merak edenler için hemen cevap verelim. Arka kampana torna fiyatı 2022 yılı için kampana başına 100 lira tornacı ücreti, 100 lira da sökme takma ücreti alınmaktadır. Yani bir kampanayı tornalatma fiyatı 200 lira civarında tutacaktır.

Fren Kampanası Ne Kadara Değişir?

Eğer güvenliğinizi düşünüyorsanız kampanayı torna yaptırmak yerine yenisi ile değiştirmeniz çok daha iyi olacaktır. Ayrıca çatlayan ve kırılan kampanaların mutlaka değiştirilmesi gerekecektir. Kampana parça fiyatı marka ve modele göre değişiklik göstermektedir. Örneğin bir Tofaş Şahin, Doğan ve Kartal’ın tanesi 250 lira, Ford Focus 1 450 lira, Toyota Corolla 350 lira, Honda Civic 400 lira, Fiat palio, albea ve siena 300 lira, Hyundai Accent 350 lira gibi fiyatlara satılmaktadır. Parçayı temin ettikten sonra ustanız kampana başına 75 ile 100 lira bir işçilik ücreti karşılığında değiştirecektir. Kısaca kampana değiştirme maliyeti 2022 yılı için 350 ile 600 lira arasında bir para tutacaktır.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu