Yakıt Basınç Regülatörü Ne İşe Yarar ve Arızası Nasıl Anlaşılır? Arıza Belirtileri

Yaklaşık 25 yıldan bu yana üretilen otomobillerde yer alan yakıt basınç regülatörü nedir ve ne işe yarar? Yakıt basınç regülatörü arızası nasıl anlaşılır? Yakıt basınç regülatörü arızası belirtileri nedir?

Otomobil teknolojisi geliştikçe motor içerisindeki sistemlerde sürekli olarak değişiyor. Özellikle yakıtın motora dağıtılması için pek çok sensör ve parça bir uyum halinde çalışmaktadır. Yakıt basınç regülatörü de bu parçalardan bir tanesidir. Bu parçanın yeri yakıt hattının üzerinde yakıt filtresinden sonra gelmektedir. Enjektörlere yakıt gitmeden önce basınç regülatörüne gelir.

Yakıt Basınç Regülatörü Ne İşe Yarar?

Öncelikle yakıt basınç regülatörü nedir sorusuna cevap arayalım. Kısaca bahsetmek gerekirse, yakıtın enjektörlere girmeden önce basıncını ayarlayan parçaya verilen addır. Bir örnekle daha iyi anlamamızı sağlayalım. Herkesin evinde mutlaka bir çeşme vardır. Şebeke hattının içerisindeki suyun basıncı sürekli aynıdır. Siz musluğu çevirmeye başladığınızda suyun önünü açılır ve musluğu ne kadar açarsanız çeşmeden de o kadar çok su akar.

İşte yakıt basınç regülatörünün çalışma prensibi de aynıdır. Yakıt pompası sürekli olarak aynı basınca yakıt pompalar. Ancak motora hep aynı basınçta yakıt gitmemelidir. Yoksa aracınız hep son gaz çalışırdı değil mi. Sürücünün gaza bastı ayarda açılıp kapanan ve yakıtı gaz pedalının konumuna göre enjektörlere gönderen parçaya yakıt basınç regülatörü adı verilir. Eğer arıza yaparsa mutlaka hemen fark edeceğiniz belirtiler verecektir.

Yakıt Basınç Regülatörü Arızası Belirtileri Nedir?

Yakıt basınç regülatörü arıza yaptığı zaman motorun yakıt dağıtımı değişir. Öncelikle her arızada olduğu gibi motor arıza lambası yanacaktır. Daha sonra ise şu belirtileri verecektir.

1- Rölantide Dalgalanma ve Rölantide Stop Etme

En çok görülen belirtisidir diyebiliriz. Motorun kendi kendine çalışmasına rölanti adı verilir. Ancak yakıt eksik geldiği için devir ibresi bir düşüp bir çıkabilir. Buna rölanti dalgalanması adı verilir. Bazen motorun rölantide çalışması için gereken yakıt sağlanamaz. Bu da aracın stop etmesine yani motorun durmasına neden olabilir.

2- Buji Uçlarının Kararması ve Yanması

Motor içerisine yakıt fazla veya eksik gelebilir. Bu duruma zengin ve fakir karışım adı verilir. Bunun sonucunda motor içerisinde yanan hava/yakıt karışım oranı bozulduğu için siyah duman oluşur. Eğer aracınızın buji uçları erkenden kararıyorsa yakıt basınç regülatörü arızalı olabilir.

3- Egzozdan Siyah Duman Çıkması

Yakıt regülatörü arıza yaptığı zaman motorda olması gereken 14:1 oranın hava yakıt karışım oranı bozulur. Yani aracınızın motorunda normalde 14 birim hava varken 1 birim yakıt olmalıdır. Ancak regülatör arıza yaptığı motor zengin veya fakir karışımla çalışabilir. Bunun en büyük belirtisi de egzozdan kara duman atması olacaktır.

4- Egzozdan Benzin (Yakıt) Damlaması

Regülatör açık konumda arıza yaparsa motora yakabileceğinden çok daha fazla yakıt gelir. Bu durumda egzoz subaplarından fazla yakıt egzoz manifoldu ve egzoz sistemine gider. Sonuç olarak aracınızın egzozundan yakıt damladığını görürsünüz.

5- Araba Çalışmazken Benzin Hortumunda Yakıt Olması

Arızalı bir yakıt basınç regülatörü olup olmadığını anlamanın en iyi yolu, yakıt hortumlarını kontrol etmektir. Yakıt basınç regülatörüne gelen yakıt hortumunu çıkartın. Ancak bunu yaparken mutlaka motor çalışmıyor olsun. Eğer hortum içerisinde benzin varsa, bu regülatörün kaçırdığı anlamına gelir.

6- Motorun Zor Çalışması veya Hiç Çalışmaması

Yakıt basınç regülatörü adından da anlaşılacağı gibi yakıt dağıtımının en önemli parçasıdır. Kapalı konumda arıza yaparsa aracınızı çalıştırmak istediğinizde motora gidecek benzinin önünü kesebilir veya kısıtlayabilir. Bu durumda özellikle sabahları motor soğukken aracınız zor çalışacak veya hiç çalışmayacaktır.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir Yorum

  1. Ustam kolay gelsin e36 318i var m43 sabahları 8.10 marsda ancak calisiyo ne yapmam lazım ısınınca sıkıntı yok te de calisiyo sogukken zorluyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu