Direksiyon Mili Ne İşe Yarar? Direksiyon Mili Arızası Nasıl Anlaşılır ve Belirtileri
Otomobillerde yavaş yavaş kullanılmamaya başlanan parçalardan bir tanesi olan direksiyon mili nedir ve ne işe yarar? Direksiyon mili arızası nasıl anlaşılır ve belirtileri nedir? Kısaca direksiyon mili ve arızası hakkında bilgi vereceğiz.
Günümüzdeki otomobillerde yaklaşık 5 yıldan bu yana artık yavaş yavaş direksiyon mili kullanımı kalkmaya başladı. Bunun yerine direksiyon hareketlerini algılayan bir sensör, direksiyonun konumunu direksiyon kutusuna iletiyor. Böylelikle direksiyon ile kutu arasındaki uzun çubuk kaldırılmış oldu. Ancak Aracınız ucuz veya 5 yıldan yaşlı ise bir direksiyon mili bulunur.
Direksiyon Mili Ne İşe Yarar?
Direksiyon bildiğimiz yuvarlak bir simit şeklindedir. Arkasından arabanın altına doğru uzayan bir çubuk vardır. Bu çubuğun ucunda dişli bir çark vardır ve sürücü direksiyonu çevirdikçe direksiyon kutusundaki dişlileri çevirir. Bu ucunda dişli bulunan parçaya direksiyon mili adı verilir. Aracınız ister kremayer (hidrolik olmayan, eski kara direksiyon) isterse hidrolik olsun bir mil bulunur. Bu mil sayesinde direksiyon kutusunun hareket açısı belirlenmiş olacaktır. Sürekli dönen bir parça olduğu için ayrıca zaman zaman baskıya maruz kaldığından arıza yapabilir. Bu durumda direksiyon milinin tamir edilmesi veya değiştirilmesi gerekecektir.
Direksiyon Mili Arızası Belirtileri
Direksiyon mili arızası nasıl anlaşılır diye soracak olursanız, bunu mutlaka hissedeceksiniz. Çünkü aracınızın sürüş konforunu bozacaktır. Ayrıca belirtileri görmezden gelmeniz ciddi kazalarla karşı karşıya kalmanıza neden olabilir. Şimdi gelin direksiyon mili arızası belirtilerine bakalım.
1- Direksiyon Boşluğunun Fazla Olması
Aracınızda direksiyon boşluğunun biraz olması çok normal bir şeydir. Eğer bu olmazsa aracın hafif hareketleri bile tekerlere iletilir ve kazalara neden olabilir. Ancak direksiyon boşluğunun fazla olması da tehlikelidir. Direksiyonun sağa ve sola 5 santim kadar dönmesi normaldir. Eğer boşluk fazla ise direksiyon mili boşluk yapmıştır ve sürücü hareketlerine tekerler hemen tepki veremez hale gelir.
2- Direksiyonun Zor Dönmesi
Özellikle eski hidrolik olmayan sistemlerde direksiyon dönmeyecek kadar sertleşmişse veya hidrolik sisteme sahipse ve son zamanlarda direksiyonun ağırlaştığını görebilirsiniz. Ayrıca aracınız direksiyon hidrolik sisteminden sürekli bir arıza veriyorsa direksiyon mili zorluyor olabilir.
3- Direksiyonu Çevirirken Ses Gelmesi
Direksiyon milinin contaları ve dişlileri aşındığı zaman döndürürken gıcırtı sesi çıkartabilir. Eğer direksiyonu çevirirken ayağınızın alt tarafından bir ses geliyorsa mil arızalı olabilir.
4- Arabanın Yolda Gezmesi (Sağa veya Sola Çekme)
Aracınızla hızla giderken tekerler çok daha fazla “G” gücüne maruz kalır. Siz elinizle direksiyonu tuttuğunuz sürece bu gücün tekerleri döndürmesine engel olursunuz. Ancak direksiyon mili arıza yaparsa aracınız yolda giderken sağa veya sola çekebilir. Yani yolda gezinmeye başlar.
5- Direksiyonun Düz Durmaması
Aracınız düz şekilde ilerlerken direksiyonun düz durması gerekir. Zaten direksiyon kolları da buna göre konumlandırılmıştır. Sürücünün en iyi direksiyon kavramasını sağlaması içindir. Eğer düz giderken direksiyon yamuk yani eğik duruyorsa direksiyon mili arızalı olabilir.
Kaynak: otobilgisi