Subap Lastiği Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti

Subap Lastiği Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti. Subap lastiği ya da diğer adıyla subap lastiği fiyatı ne kadar?

Subap Lastiği Değişimi günün konusu. Subap lastiği ya da diğer adıyla subap lastiği fiyatı ne kadar? Subap lastiği değişim işçilik ücreti ne kadardır? Kısaca 2023 yılı için subap lastiği değişimi maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

Otomobillerimizin motorun metal parçalar olduğu kadar plastik parçalarda bulunmaktadır. Lastik veya kauçuktan yapılan bu parçalara keçe adı verilebilir.

Bunların genel amacı motor içerisinde bulunan yakıt, yağ ve soğutma suyu gibi sıvıların olmaması gereken yerlere sızmasını engellemektir. Subap keçesi de bu parçalardan bir tanesidir. Subap lastiği olarak bilinen bu contanın çok önemli bir görevi vardır.

Subap Lastiği Ne İşe Yarar

Subap Lastiği Değişimi konusunda detaylara girmeden önce subap lastiğinin ne işe yaradığını bilmek gerekiyor. Otomobillerin silindir kapağında yani üst kapakta emme ve egzoz subapları bulunur. Bunlarda bir düzen içinde açılıp kapanması gereken bir çeşit mildir.

Örneğin emme subapları açıkken, egzoz subapları kapalıdır. Egzoz subapları açıkken emme subapları kapalıdır. Subapların yuvarlak uçları motor yanma odasının içine bakarken düz mil şeklinde olanları külbütör kapağı içinde kalır.

Külbütör kapağının içinde eksantrik mili ve subapları yağlamak için sürekli olarak yağ bulunmaktadır. Subaplar inip çıkarken yağlanır ama bu yağın motor yanma odasına girmemesi gerekir. İşte burada subap lastikleri devreye gider.

Subapların üst kısmında bulunan yağın aşağıya sızmasını engellemek için subap lastikleri kullanılır. Subap lastiğinin ömrü ortalama 5-7 yıl arasındadır. Bu zamandan sonra sertleşir ve yağı aşağıya kaçırmaya başlar.

Pek çok sürücünün ustalar tarafından aracınız yağ yakıyor diye kandırılmasına neden olan şeylerden bir tanesi de subap lastikleridir.

Çünkü aşağıya sızan yağ yakılarak egzozdan mavi duman çıkmasına neden olur. Sonuç olarak aracınızda az da olsa yağ eksilmesi görülecektir. Ayrıca lastikler daha fazla aşınırsa bu yağ eksiltme seviyesi çok daha fazla artacaktır.

Subap Lastiği Değişimi 2023 Yılında Ne Kadar?

Subap Lastiği Değişimi 2023 yılı itibari ile geçen yıla oranla farklıdır. Subap lastikleri doğrudan motor ile alakalı parçalar oldukları için değiştirilmesi biraz zaman alır. Subap lastiği fiyatı çok pahalı değildir. Set olarak satılan bu parçalar aracınızın marka ve modeline göre fiyat değişkenliği göstermektedir.

Örneğin piyasada parçası ucuz olarak bilinen Tofaş, Şahin, Doğan ve Kartal, Renault 9 Broadway, Lada Samara ve Vega gibi araçların subap lastiği fiyatı set olarak 200-300 lira civarındadır. Ortalama bir marka için yani Renault Megane ve Clio, Toyota Corolla, Honda Civic, Volkswagen golf, polo, passat jette, Fiat albea, siene ve palio gibi araçların subap lastiği fiyatları set olarak 400 ile 700 lira arasında değişmektedir.

Subap lastiklerini değiştirmek için üst kapağın sökülmesi gerekir. Ancak bazı ustalar üst kapağı sökmeden yaptıklarını iddia ederler. Buna kesinlikle itimat etmeyin. Çünkü silindir kapağı sökülmeden değiştirilen lastikler sağlıklı olmayacaktır.

Üst kapak söküldükten sonra mutlaka taşlanması gerekir. Bunun fiyatı ise 2023 yılı için 4.000 ile 6.000 lira arasında tornacıda yapılmaktadır. Ayrıca lastikleri tornacı takacaktır. Ustanız ise söktüğü üst kapağı tekrar yerine takacaktır.

Tüm bu işlemler için tornacı ücreti dahil 6.000 ile 8.000 lira arasında işçilik ücreti alacaklardır. Yani aracınızın subap lastiklerini değiştirmenin maliyeti 2023 yılı için 6.200 lira ile 9.000 lira arasında bir para tutacaktır.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir Yorum

  1. Mezuniyet çok güzel, amaç çok güzel, içerik güzel, teşekkürler. Honda arabam var ve İnternette bir dolu üst kapak sökmeden yapılan sübap lastiği değişimi videosu var. Yağ kaçağı yoksa öncelikle böyle değişim yaptırmayı öneririm 2 özel aparat gerekiyor kaynak ve taşlama kullanan herkes bu aparatları yapabilir. Üst kapağı söktükten sonra yağ kaçağı olmayacağının garantisi varmı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu