Tofaş Doğan SLX Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Tofaş’ın kuş serisinde üretmiş olduğu en lüks ve donanımlı paketi olan Doğan SLX nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Doğan SLX ve SLX ie arasındaki farklara bakıp, inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Tofaş 1988 yılında yeni kasa otomobillerini üretmeye başladı. Bunlarda Şahin, Doğan ve Kartal’dı. Aslında isimleri eskiden de kullanılıyor olsa da tasarımları değişmiştir. Doğan serisi “L” ile başlayan tofaş daha sonra daha üst donanımlı paketi olan Doğan SL’yi üretmeye başladı. 1993 yılında ise Doğan SLX yani doğan Süper Lüks Extra modeli ile piyasada yer almaya başladı. 1997 yılında ise katalizör ve tek nokta enjeksiyon eklenerek Doğan SLX ie ile yoluna devam etti. 2000 yılında ise üretimini durdurmuştur.

Doğan SLX Nasıl Bir Araba?

Tofaş serisinin en donanımlı paketi olduğunu söylemiştik. Seda kasa üretilen SLX diğer Tofaşlara göre biraz daha farklıdır. Örneğin ön göğsünde SLX göğüs adı altında yüksek bir torpido kullanılmıştır. Ülkemizde en çok turkuaz yeşili ve vişne çürüğü (bordo) renkleri satılmıştır. Donanım olarak “hidrolik direksiyon, elektrikli ön camlar, beş kollu slx çelik jantlar, arka 3. orta fren lambası, arka aydınlatma ve kadife döşeme” gibi özellikleri vardır. Ayrıca satışta olduğu dönemlerde opsiyonel olarak klimalı olanları da satılmıştır. Çok kısa bir süre deri koltuk döşemeleri ve otomatik şanzımanlı olanları da üretilmiştir. Ancak çok az sayıda olduğu için pek kimse bilmez. Doğan SLX’de 5 ileri manuel vitese yer verilmiştir.

Motor teknik özelliklerine değinecek olursak 1997 yılına kadar karbüratörlü, daha sonra Avrupa emisyon yasası gereğinde tek nokta enjeksiyonlu olmuştur. Bu motor 83 beygir ve 131 Nm tork güç üretmektedir. Çelik döküm motor bloğu olduğu için LPG ile uyumludur. Şehir içinde 11.5, şehir dışında 6.5 litre yakıt tüketmektedir.

Doğan SLX Kullanıcı Yorumu

Elimdeki para ile piyasada tutulmayan, parçası zor olan ama Doğan SLX’den daha kaliteli bir araba alabilirdim. Ancak bende gençliğimde hayran olduğum 1998 model bir Doğan SLX aldım. 4 yıl boyunca kullandığım bir otomobil. Öncelikle içini incelemeye başlayacak olursak, ön göğsü diğer tofaşlara göre çok daha değişiktir. SLX’ göğüs diye geçen yüksek torpidoya sahiptir. Koltuklarının süngeri ve döşemesi diğer Tofaşlara göre çok daha kalitelidir. Kapı içleri ve koltuklarında kadife döşeme kullanılmıştır. Ayrıca arka c sütunlarında aydınlatma lambaları vardır. Ses yalıtımı Şahin’e göre çok daha başarılıdır. Tamam çok sessiz demiyorum ama yine de idare eder. Ayrıca içinde yine kardeşleri gibi trim sesleri çok fazla duyulmaz. Motor performansı ise gayet güzeldir. Tofaşla yüksek hızlara çıkmak pek akıl kârı olmasa da ben 180 km/s hıza kadar denemişliğim var. Kullanırken yollar ıslaksa çok dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü arkasını savurmaya çok müsaittir. Frenleri güçlüdür ama diğer Tofaşlar gibi hemen kızaklar. İç genişliği gayet güzel ve tavanı yüksektir. Arka koltuklarına 3 kişi rahatlıkla oturabilir. Ben Artvin’den Ankara’ya ailemle çok rahat bir yolculuk yaparak gelebiliyordum.

Doğan SLX Alınır Mı?

Bu arabalar gençlerin elinde haşat oldular. Kaportasının düzgün olduğunu gördüğünüz bir SLX ağır kaza geçirmiş olabilir. Bu sebeple temiz bir Doğan SLX’e rastlamanız çok zor. Ayrıca güvenlik olarak diğer Tofaşlar gibi en kötü araçlardan bir tanesidir. Bugün fiyatlarına baktığınız zaman hemen hemen aynı paraya Toyota Corolla efsane kasa veriyorlar. Doğan SLX kötü araba demiyorum ama bu kadar parayı hak ettiğini düşünmüyorum. Yine de alacaksanız iyi göstermeniz gerekiyor.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu