Renault 12 Toros Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları
Bir dönemin efsane otomobil modellerinden bir tanesi olan Renault 12 Toros nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Renault 12 toros inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.
Renault’un b segmenti otomobil modeli olan 12, ülkemizde ilk olarak 1971 yılında satılmaya başlamıştır. Hatta Türkiye’de üretilen ilk Renault modeli olarak yer edinmiştir. Uzun yıllar boyunca başarılı satış rakamları yakalamasının ardından 1988 yılında en büyük rakibi olan Tofaş yeni kuş serisini piyasaya sürmüştür. Oyak-Renault bu yarışta aynı yolu izlemiş mevcut satışta olan aracı 12’nin sonrasına Toros yazısını eklemiştir. Böylelikle 1989 yılında Renault 12 toros satılmaya başlamıştır. 2000 yılında ise satıştan kaldırılmıştır. Bugün bile Anadolu’nun köylerinde en çok tercih edilen modellerden bir tanesidir.
İlginizi çekebilir : ” Renault 9 Spiring Nasıl Araba “
Renault 12 Toros Nasıl Bir Araba?
1989 öncesi üretilen Reno 12’lerde 4 ileri manuel şanzıman bulunmaktaydı. Ancak Toros’la birlikte 5 ileri şanzıman geldi. Ayrıca kaportası da biraz daha güçlendirilerek robot boya ilen boyanmıştır. Bu sayede reno 12 ile toros arasındaki farkı boya ve kaporta farklılığından anlayabilirsiniz. Ancak onun dışında 1971 ile 2000 modeli arasında donanım olarak hiçbir değişiklik yoktur. 1989 yılında karbüratörlü motoruna elektronik ateşleme eklenmiştir. Zaten bunun dışında hiç bir şey olmamıştır. Sedan ve Station Wagon kasa tipleri vardır. Sedan olanları Tofaş Şahin ile birlikte 90’lı yıllarda başta emniyet teşkilatı olmak üzere yani polis arabası olarak devlet tarafından bolca kullanılmıştır. Sedan olanlarının bir kısmında sağ ayna bulunmaz. Bu sebeple polislere aynasızlar lakabı Toros’tan gelmiştir.
Dediğimiz gibi donanım olarak hiçbir şey yoktur. Zaten bunda Renault’un bu arabaya olan ilgisizliği rol oynamıştır. Hiçbir geliştirme yapılmamıştır. Kaputunun altında ise 1.4 litrelik benzinli bir 72 beygir ve 96 Nm tork güç üreten motor bulunmaktadır. LPG ile tam uyumlu olup, şehir içinde 9, şehir dışında 5.5 litre yakıt tüketmektedir.
Renault 12 Toros Steyşın Kasa, en çok tutulanı budur. |
Renault 12 Toros Kullanıcı Yorumu
2000 model bir Reno 12 toros sahibiyim. Ben Nevşehir’in bir köyünde yaşıyorum. Bu sebeple bana dağa taşa dayanıklı bir araba gerekiyor. Çünkü yeri geliyor üzüm bağına gidiyorum, yeri geliyor patates tarlasına gidiyorum ve yeri geliyor ailemle ilçeye pazara gidip tıka basa alış veriş yapıyorum. Traktör yavaş ve konforsuz olduğu için bir otomobil ihtiyacım vardı. Bu sebeple toros aldım ve 8 yıldır kullanıyorum. Öncelikle size arabanın içini anlatmakla başlayım. Donanım namına bir şey olmadığını yukarıda yazdık zaten. Pek rahat bir otomobil olduğu söylenemez. Ancak ön göğüste kullanılan malzeme kalitesi Tofaş gibi çatlama ve solma yapmaz. Arabanın yer donanımı mekanik olarak kontrol ediliyor. Ayrıca Toros’un kendine has kapı açma kolları bile bozulmamak üzerine tasarlanmış. Yine rakipleri gibi zamanla kaportasında çürükler çok fazla olmuyor. İç genişliği çok güzeldir. Arka koltuklarına 3 yetişkin rahatlıkla sığabilir. Arka diz mesafesi çok geniş sayılmaz ama öyle sıkışarak oturmuyorsunuz. Motor performansı çok iyi sayılmaz. Özellikle arabada 4 kişi varken birde bagaj doluysa çok defa yokuş çıkamadığına şahit oldum. Toros kesinlikle yüksek hızların arabası değildir. Motor ve yol sesini içeriye olabildiğince alır. Renault mühendisleri konfor namına bu arabada hiç bir şey düşünmemişler. Frenleri fena sayılmaz ama hafif bir kasası olduğu için kızaklamaya çok müsait. Yol tutuşu idare eder ancak virajlara girerken çok dikkatli olmak gerekiyor. Arkası uzun ve hafif olması sebebiyle hemen savuruyor.
Reno 12 toros içinde bir görüntü. Görüldüğü üzere çok çağ dışıdır. |
Renault 12 Toros Alınır Mı?
Evet bu araba konforlu değil, donanım yok ayrıca performanslı bir motoru da yok. Peki bu araba ülkemizde yıl 2022 olmasına rağmen hâlâ neden bu kadar tutuluyor. Hemen açıklayım. Ben 8 yıldır kullanıyorum ve daha bir kere bile arıza yaptığına şahit olmadım. Ülkemizin büyük kısmı kırsal kesimden oluştuğu için öyle her araba köy yollarına giremez. Yazının başında da söylediğim gibi ben bu arabayla genelde tarlaya ve bahçeye gidiyorum. Bana mısın demiyor. O arazide sanki bir jip gibi gidiyor. Toros için eskiden eşek neyse şimdi toros o lafının çıkma kaynağı arıza çıkartmamasıdır. O sizden bir şey istemez. Siz ne verirseniz onunla idare etmeye çalışır. Yedek parça fiyatları çok ucuz ve kolayca bulunabiliyor. İkinci el piyasası çok hızlıdır, ancak ikinci el fiyatları biraz pahalı. Eğer benim gibi amaçlar için kullanacaksanız kesinlikle şuan alternatifi olmayan bir araba.
Binek Renault 12 Toros. Aslında Sedan Kasa Olmasına Rağmen Halk Arasında Binek olarak tabir edilmektedir. |
Kaynak: otobilgisi