Dacia Sandero Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Ülkemizin en ucuz otomobil markalarından bir tanesi olan Dacia’nın düz sandero modeli nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Dacia Sandero inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Dacia, Renault ile birleştikten sonra otomobillerinde tamamen Renault parçaları kullanılmıştır. Ülkemizde satılan tüm Dacia modelleri, Romanya fabrikasında üretilmektedir. Sandero ise bir düz, diğeri ise Sandero Stepway olarak satılmıştır. Bu yazımızda 2009 yılında üretilmeye başlanan düz sandero modeli hakkında bili vereceğiz. Zaten günümüzde hala daha sıfır olarak üretilip satılmaktadır.

Dacia Sandero Nasıl Bir Araba?

Sandero Stepway’e göre 2 santim daha kısa bir araba olan düz sandero, diğer tüm özellikleri bakımından sandero ile aynı arabadır. Sandero’nun üretilip satılma amacı Türkiye ve Rusya gibi ülkelerde ucuz herkesin alabileceği otomobil olmasıdır. Ülkemizde Ambiance, Black Line ve Laureate donanım paketleriyle satılmıştır. “ABS, ön cam otomatiği ve klima” standart donanımdır. Daha sonraları dört cam otomatiği ve elektrikli aynalar eklenmiştir. Yine de çağına göre çok düşük donanım seviyesi sunmaktadır. 5 ileri manuel ve 5 ileri Easy-R otomatik şanzıman ile satılmıştır. 5 kapılı hatchback bir otomobildir. Motor teknik özellikleri ise şu şekilde

0.9 TCe : 3 silindirli ve turbo destekli olan bu motor 90 beygir ve 140 Nm tork güç üretmektedir. Gayet seri ve atak bir motordur. Ancak yokuşlarda biraz bayılıyor. Şehir içinde 5.9, şehir dışında 4.9 litre yakıt tüketimi verisi vardır.

1.0 Benzinli : 2017 yılından itibaren satılan Sanderolarda yer almıştır. 1.0 litre hacimli 3 silindirli motoru 75 beygir ve 97 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 6.6, şehir dışında 4.6 litre yakıt tüketmektedir.

1.0 ECO-G : 2021 yılından itibaren Renault modelleri ile birlikte Dacia Sandero ile satılmaya başlamıştır. 1.0 litre hacimli 3 silindirli bu motor 100 beygir güç üretmektedir. Şehir içinde 5.8, şehir dışında 4.5 litre yakıt tüketmektedir

1.2 Benzinli : 2012 – 2016 yılları arasında üretilen Sandero ile satılmış motordur. 4 silindirli olan bu motor 75 beygir ve 107 Nm tork güç üretmektedir.

1.4 Benzinli : 2009 – 2011 yılları arası arasında satılmış 4 silindirli benzinli motordur. 75 beygir ve 112 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur. Şehir içinde 9.5, şehir dışında 5.5 litre yakıt tüketmektedir. Renault bu motoru uzun yıllardır pek çok aracında kullanmıştır.

1.5 dCi Dizel : Benimde sahibi olduğum Sandero’da bu motor vardı. İlk üretilenlerinde 75 beygir ve 160 Nm tork güç üretirken 2011 yılından sonraki olanları 90 beygir gücüne çıkartılmıştır. Şehir içinde 6.5, şehir dışında 4.5 litre yakıt tüketmektedir.

Dacia Sandero 2

Dacia Sandero Kullanıcı Yorumu

2010 yılında sıfır olarak almıştım ve 10 yıl boyunca sorunsuzca kullandım. Öncelikle anlatmaya içinden başlayacak olursak. Maliyeti düşürmek adına her şeyden kaçınılmıştır. Ön göğüs ve kapı içlerinde bildiğiniz çocuk oyuncağı gibi sert plastik malzeme kullanılmıştır. Çok dandik bir iç malzeme kalitesi var. Koltuklarında kullanılan döşeme ve sünger kaliteli değildir. Hatta naylonumsu bir yapısı var. Ön koltuklarda yarım sünger kullanıldığı için arkaya oturan kişinin dizleri döşemeden koltuğun içine giriyor. Ön tarafının genişliği güzeldir. Ancak arka diz mesafesi öyle geniş değildir. 1.80 boyunda olan benim dizler ön koltuğun içine giriyor. Bagaj hacmi de öyle pek geniş sayılmaz. 1.5 dizel motoru gayet sessiz ve ekonomik çalışıyor. Şehir içinde ara hızlanmalarda falan güzel ivmeleniyor. Yakıt olarak çok cimri bir arabadır. 1 depo mazot alıyorum şehir içinde 800 km mesafeyi geçiyor. Çok defa uzun yola gittim. Yüksek hızlarda çok dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü yol tutuşu hiç güçlü değildir. Özellikle virajlara girerken çok daha dikkatli olmak gerekiyor. Önünü hemen savuruyor. Yolda giderken 120 km/s hızın üstüne çıkınca gezinmeye başlıyor. Frenleri idare eder ama aynı model diğer otomobillerle asla kıyaslamayın.

2009-2012 yılları arasında satılan ilk nesil Dacia Sandero

Dacia Sandero Alınır Mı?

Evet buraya kadar her türlü bildiğim şeyi anlatmaya çalıştım. Ancak bu arabanın üretilirken bile çok kaliteli değil, ucuz olduğu düşünülmüştür. Ben 10 yıl boyunca bakımlar haricinde bir kere bile arıza nedeniyle sanayiye gitmedim. Zaten öyle arıza çıkartacak bir donanımı da yok. Yine de oldukça sorunsuz bir araba. Yedek parçaları bulunuyor mu diye soracak olursanız. Motor, mekanik ve yürüyen aksam parçaları Renault ile birebir uyumlu olduğu için hem kolay bulunuyor hem de çok ucuz. İkinci el piyasası çok hızlı olmasa da öyle elde kalıp satılmayacak arabalardan değildir.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu