Diferansiyel Mili Arızası Nasıl Anlaşılır? Belirtileri ve Tamiri

Arkadan çekişli veya dört çeker arabalardan gücü arka tekerlere aktarmak için diferansiyel mili adı verilen bir parça kullanılır. Peki diferansiyel mili arızası nasıl anlaşılır? Diferansiyel mili arızası belirtileri nedir? İş bu sorulara cevap arayacağız.

Öncelikle diferansiyelin ne işe yaradığını açıklayarak başlayım. Dört çeker veya arkadan itişi arabaların arka tekerlerinin tam ortasında bulunan diferansiyel bulunur. Diferansiyelin için bir çok dişli bulunmaktadır. Bu dişliler şanzımandan çıkan güç ile çevrilir. İşte şanzıman ile diferansiyel arasında bağlantı milini diferansiyel mili veya güç aktarma mili adı verilen parça kullanılır. Bu mil arabanın ön tarafından arkaya doğru uzanır. Şanzıman milinin dönmesiyle birlikte diferansiyel mili döner

Diferansiyel Mili Arızası Belirtileri

1- Arabadan Ötme Sesi Gelmesi

Arabanın arka ve ortasından viteste giderken bir ötme sesi geliyorsa bunun sebebi diferansiyel mili olabilir. Çünkü sürekli dönen mil zamanla aşınabilir ve ıslık benzeri bir ötme sesi çıkmasına neden olabilir.

2- Vurma Sesi Gelmesi

Diferansiyel mili “U” bağlantı adı verilen bir parçayla arabanın altına bağlanmıştır. Bu bağlantı noktası kırılabilir. Ve mil sonuç olarak dönerken arabanın taban sacına vurabilir. Eğer aracınızın altında vurma sesi geliyorsa mil arızalı olabilir.

3- Hızlandıkça Artan Titreşim

Diferansiyel mili dönüş açısı bozulduğunda dönerken bombe yapar. Hızlandıkça bu bombe arabanın titremesine neden olacaktır. Aracınız vitesteyken diferansiyel mili döndüğü için hızlandıkça titreşim artıyorsa mil arızalı olabilir.

4- Arabanın Yolda Kalması

Evet en çok görülen belirtilerinden bir tanesi de diferansiyel milinin kopmasıdır. Bu durumda arka tekerlere güç aktarılamayacağı için yolda kalacaksınız.

Diferansiyel Mili Tamiri

Evet aracınızda diferansiyel milinin arızalandığından eminseniz arızanın kaynağını bulmak zorundasınız. Mil eğer bağlantı noktalarından arıza yaptıysa bunları değiştirerek tekrardan kullanmaya başlayabilirsiniz. Eğer mil kırıldığı için arıza yaparsa değiştirmeniz gerekir. Bazı sürücüler kaynak yaptırma yolunu seçiyorlar. Ancak bu önerilen bir şey değildir. Çünkü bir kere kırıldığı yerden yakın zamanda tekrar kırılacaktır. Diferansiyel mili arızaları en çok tofaş grubu otomobillerde görülmektedir.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu