Mazot Filtresi Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve Değişim İşçilik Ücreti

Yakıt filtresi her içten yanmalı motora yani yakıt sistemine sahip araçlarda bulunur. Dizel motorlarda ise mazot filtresi vardır. Peki ya mazot filtresi ne kadara değişir? Mazot filtresi fiyatı ne kadar? Mazot filtresi nasıl değiştirilir? Mazot filtresi değişimi işçilik ücreti ne kadar? Kısaca mazot filtresi değiştirmenin 2022 yılı için maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

Her arabada mutlaka yakıt filtresi vardır. Çünkü olmak zorundadır. Yakıt içerisinde rafineden gelirken yakıt tam süzülemez. Bu da benzinlik yakıt alırken aracınızın deposuna dolar. Depoda bulunan kir, pas veya diğer yakıt kirleticiler motora gönderilmeden önce filtre edilmelidir. Çünkü motor ve bileşenlerine ciddi zarar verebilir. Dizel motorlarda ise mazot filtresi bu görevi görmektedir. Mazot içerisinde bulunan tortular süzülmezse enjektörleri tıkayabilir. Hatta aracınızın motorunun ölmesine bile neden olabilir. Enjektörler bile tamiri çok pahalı parçalarken, dizel motor yaptırmanın maliyetini artık siz düşünün. Bu sebeple aracınızın mazot filtresini mutlaka temiz tutmak zorundasınız.

Pek çok sürücü mazot filtresini benzinle yıkayarak temizlediğini zanneder. Ancak tam temizlenemez. Bu sebeple mazot filtresinin her iki rutin bakımdan birisinde mutlaka değiştirilmesi gerekir. Örneğin aracınızı her 10 bin kilometrede bir bakıma götürüyorsanız, ikinci 1o bin kilometrede bakım yaptırırken mazot filtresini de değiştirmelisiniz.

Eğer aracınızın mazot filtresi tıkanmaya başlarsa aracınızda pek çok soruna yol açmaya başlayacaktır. Tamamen tıkandığında ise motora yakıt gidemeyeceği için aracınız çalışmayacaktır. Mazot filtresi tıkanmasının belirtileri arasında en çok görülenleri

  • Arabanın sabahları zor çalışması
  • Egzozdan siyah duman atması
  • Yakıt tüketiminin artması
  • Motor arıza lambasının yanması
  • Motorda performans kaybının olması
  • Motorun sesi çalışması
  • Motorda zengin veya fakir hava karışımı olması

gibi şeyler gösterilebilir. Bu belirtilerden bir veya bir kaçı varsa mutlaka mazot filtresini artık değiştirmenizin zamanı gelmiştir. Ayrıca alınan ucuz yakıtlarda daha kirli olduğu için mazot filtresi kalitesiz yakıt kullanıldığı zaman çok daha çabuk dolar.

Mazot Filtresi Ne Kadara Değiştirilir?

Mazot filtresi değiştirmek çok zor bir işlem değildir. Ancak bazı arabalarda yeri çok kötü bir yerdedir. Örneğin Renault grubu araçların mazot filtresini değiştirmek için sağ tekerin ve davlumbazın yerinden sökülmesi gerekmektedir. Mazot filtresi fiyatı 2022 yılı için 200 ile 400 lira arasında değişmektedir. Bu aracın ve filtrenin markasına göre değişiklik göstermektedir. Usta ise değiştirmek için 100 – 150 lira bir işçilik ücreti almaktadır. Yani mazot filtresini değiştirmenin maliyeti 2022 yılı 300 ile 550 lira arasında bir para tutacaktır.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu