Peugeot 307 Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları ile Kronik Sorunları

Peugeot’un c segmentinde hatchback modeli olan 307 nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Peugeot 307 inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Peugeot 307 Türkiye’de bulunan tüm otomobil markaları içerisinde en çok tartışılan modellerin başında gelmektedir. C segmentinde Peugeot 306 modelinin yerine üretilmiştir. 307 ise ilk olarak 2001 yılında üretilip satılmaya başlamıştır. 2005 yılında makyajlı kasaları piyasaya sürülmüştür. 2008 yılında ise satışı sonlandırılarak yerini Peugeot 308 modeline bakmıştır.

Peugeot 307 Nasıl Bir Araba?

2013 – 2016 yılları arasında kullandığım bir araba olan 307 hakkında uzun uzun bildiğim her şeyi anlatacağım. Öncelikle arabanın teknik ve donanım detaylarına bakalım. C segmenti bir otomobil olmasına rağmen rakiplerine göre çok daha büyük bir iç hacmine sahiptir. 4 ileri otomatik ve 5 ileri manuel şanzıman seçeneği vardır. Comfort, Designtech, Envy, Feline, Look, Pack, Premium (Makyajlı kasada en full paket), Profil, Technoplus, XR, XS, XT (İlk kasada 2005’e kadar en full) paketleridir. Özellik olarak “ABS, 4 ve 6 hava yastığı, dijital klima, yol bilgisayarı, elektrikli camlar ve aynalar, sunroof, yağmur ve far sensörü, ön ve arka kol dayamaları ve bardaklık tutucuları, ilk kasalarda far içerisinde makyajlı kasalarda ise tamponda sis farları” gibi pek çok özelliğe sahiptir. Zaten Fransız araçları yüksek donanımıyla bilinir ancak 307, zamanına göre çok fazla donanım sunan bir modeldir. Ayrıca şunu da ekleyelim. 307’de hız sabitleyici yok, ancak sistemi hazır olduğu için bir kol alıp, bilgisayardan aktif edebiliyorsunuz ve pahalı değil. 307’nin motor teknik özellikleri ise şu şekilde;

2005 Sonrası Makyajlı Kasa 307

1.4 Benzinli : 75 beygir ve 120 Nm tork güç üretmektedir. 307’nin ağırlığının yaklaşık 1300 kilogram olduğunu düşünürsek oldukça güçsüz kalmaktadır. Şehir içinde 8.7, şehir dışında 5.5 litre yakıt tüketmektedir. Ben bu motora sahip olanını tavsiye etmiyorum çünkü çok hantal kalıyor. 2005’ten sonra üretilenleri ise 88 beygir gücündedir.

1.4 HDi : Dizel motorlar arasında en güçsüz olanlarındandır. Peugeot bu motor B segmenti araçları için üretmiştir. Ancak Peugeot 307’de de kullanmıştır. 68 beygir ve 160 Nm tork güç üretmektedir. Öyle çok fazla bir performans beklemeyin. Şehir içinde 6, şehir dışında 4 litre yakıt tüketmektedir.

1.6 Benzinli : En çok tutulan motor seçeneğidir. 109 beygir ve 147 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 9.2, şehir dışında 5.8 litre yakıt tüketmektedir. Benim gördüğüm LPG’de en az yakan motordur. Yüksek devirlerde çalışmaktadır. Performanslı bir motordur.

1.6 HDi : En çok tutulan dizel motor seçeneğidir. Oldukça performanslı, ekonomik ve sağlam bir motordur. Bana göre dünyada üretilmiş en iyi dizel motorlardan bir tanesidir. 110 beygir ve 240 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 6.1, şehir dışında 4.3 litre yakıt tüketmektedir.

2.0 Benzinli : Daha çok CC yani cabrio ve 3 kapılı hatchback kasalar ile satılmış motor seçeneğidir. 136 beygir ve 190 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 13.3, şehir dışında 6.5 litre yakıt tüketmektedir.

2.0 HDi Dizel : Yine çok fazla tutulmayan bir motordur. 2.0 litre hacimli ek dizel teknolojisine sahiptir. 90 beygir ve 205 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 7.5, şehir dışında 4.7 litre yakıt tüketmektedir.

Peugeot 307’nin 3 ve 5 kapılı hatchback, üstü açılabilir cabrio CC kasa tipleri vardır. Ayrıca İran’da sedan kasaları da satılmış olup bunlar Türkiye’ye getirilmemiştir.

307 kronik sorunları oldukça fazla olan bir arabadır. Sahibi olanlar her ne kadar bunu kabullenmese gerçekten sorunlu bir arabadır. Şimdi size kronik arızalarını ve açıklamalarını yazıyım.

Peugeot 307 İçi

Peugeot 307 Kronik Arızaları

  1. Antipollution fault : Bu arıza LPG taktırdıktan sonra ortaya çıkıyor. Sorun ise oksijen sensörü kaynaklı. Benzine göre ayarlandığı için, LPG emisyonları bu arızanın ortaya çıkmasına neden oluyor. Anlamı ise “kirlilik engelleyici hatası” demektir. Eğer 307 aracınızı LPG taktırdıysanız bu arızadan kaçışınız yok.
  2. Airbag Işığının Yanması : Direksiyon içerisinde bir gergi makarası bulunuyor. Bu da zamanla yerinden çıkıyor ve hava yastığını arızası vermesine neden oluyor. Sorunun çözümü için sinyal kolunu değiştirmeniz gerekiyor. Ancak bir zaman sonra yine beliriyor.
  3. LPG İle Çalışırken Benzin İbresinin Düşmesi : 307 aracınıza LPG taktırdınız ve aracınızı sürekli olarak gazda kullanıyorsunuz. Ancak benzin göstergesi düşmeye devam ediyor. Bunun sebebi ECU’nun benzin göstergesi için tekerlek hız sensöründen de veri almasıdır. Benzin alınca veya stop edip çalıştırınca geri eski haline geliyor. Ama arabayı sürmeye devam ettiğiniz sürece benzinde gidiyormuş gibi ibre düşecektir.
  4. Kendi Kendine Korna Çalması ve Camları Açıp Kapaması : Bu sorun genelde aracınızı yıkadığınızda veya yağmurlu havalarda meydana çıkıyor. Elektrik tesisatı su aldığı zaman siz kornaya basmasanız bile kendi kendine korna çalıyor. Hatta bazen camları kendi kendine açıp kapatıyor.
  5. Far Camlarının Zamanla Sararması : Artık nasıl bir malzeme kullandılarsa far camları kısa süre içerisinde sararıyor ve çok çirkin bir görüntü oluşturuyor.
  6. Vites Kolunun İkiye Kırılması : Vites topuzu iki parçanın birbirine yapıştırılmasıyla yapılmış. Sürekli olarak ikiye kırılıyor.
  7. Benzin Pompası Yakması : 3 sene boyunca kullandığım 307 aracımda 4 defa benzin pompası değiştirdim. Sonra Peugeot özel servisinden öğrendim ki, 307’lerde bu durum kronik arızaymış. Özellikle 2002 – 2003 modellerde çok daha fazla görülüyormuş.
  8. CD Changer (Değiştirici) Arızası : 307’lerde 6’lı CD changer bulunuyor. Siz CD’yi takıyorsunuz ancak okumuyor ve yükleniyor (load) yazıyor. Ayrıca Cd değiştiriken bazen takılmalar oluyor.
  9. Klimanın Ses Çıkartması : Klima kompresörünün bilyası çok çabuk dağılıyor. Bu da klimayı aktif hale getirdiğiniz zaman sesli çalışmasına neden oluyor. Klima açılınca takır tukur sesler geliyor.
  10. Sinyal Kolu Arızası : Sinyal kolunun tırnağı çok çabuk kırılıyor. Siz sağa sinyal verip dönüşünüzü tamamladığınızda direksiyonu toplarken sinyalin kendi kendine ortaya atması gerekirken, sola sinyal veriyor. Kırıldıkça sinyal kolunu değiştirirseniz bu sorunu çözebilirsiniz.
  11. Amortisör Vurması : Arka amortisörleri o kadar sert ki bir çukurdan hızlı geçtiğinizde sanki arabanın arkası kopmuş orada kalmış gibi ses çıkartıyor.

Peugeot 307’de 1.6 benzinli motorlar LPG ile uyumlu değildir. 60 bin kilometre sonra falan subap eritiyor. Çünkü subapları alüminyumdan yapılmıştır. LPG’de çok sıcak çalıştığı için zamanla eriyor. Bunun önüne geçmek için subapları çelik ile değiştirmek gerekiyor.

Peugeot 307 Yandan Görünümü

Peugeot 307 Kullanıcı Yorumu

2013 yılında ilk sahibinden hiç LPG takılmamış boyası değişeni olmayan daha 90 bin kilometrede bir 307 aldım. Evet bulabildiğim en temiz 307 buydu. Aldıktan bir kaç hafta sonra LPG taktırdım. Ondan sonra zaten ne olduysa oldu. Neyse öncelikle size genel olarak 307’yi anlatmakla devam edeyim. Ön göğüste kapı kollarında çok kaliteli bir kaplama kullanılmıştır. Öyle zamanla çatlama ve solma gibi şeyler asla olmuyor. Ayrıca 307 gerçekten çok güven veren bir otomobil. Hani Volkswagen için tok kapı sesi derler ya 307’de bunun aynısı var. İçindeyken sanki bir tankın içinde oturuyormuş hissi veriyor. Koltuklarında kadife döşeme vardır. Bendeki 1.6 benzinli olanıydı. Gerçekten ekonomik ve performanslı bir motordur. Şehir içinde ara hızlanmalarda falan iyi iş çıkartır. Uzun yolda çok defa 200’ü görmüşlüğüm vardır. Amortisörleri çok sert, ancak yol tutuşu çok iyidir. Nice sert virajlara yüksek hızlarda girebiliyor. 307’nin en çok hoşuma giden yönlerinden bir tanesi de sanki bir minivan gibi yapısının olmasıydı. Zaten ön camı büyük, bir de yüksek olunca sanki MPV kullanıyormuş hissi veriyor. Ön görüş açısı çok geniştir. Bagaj hacmi çok büyük olmasa da idare eder. Uzun yolda çok konforlu bir yolculuk imkanı sunar. Tamam gerçekten çok iyi bir otomobil olabilir. Ancak iyi olduğu kadar sorunları da çok fazla. Artık 307 ile uğraşmaya bıkmıştım. Neredeyse her ay bir araba taksiti kadar parayı sanayiye harcıyordum. Bir yerini yaptırıyordum diğer yeri bozuluyordu. Ne kadar çok elektronik donanım o kadar çok arıza ben bu arabada gördüm. Hele LPG’ye geçtikten sonra arızlar çok daha fazla artmıştı. Bende daha fazla dayanamayıp satmıştım. Bir çok 307 kullanan tanıdığım oldu ve hepsi bu arabanın sorunlarından mustaripti.

Peugeot 307 Arkadan Görünüşü

Peugeot 307 Alınır Mı?

Öncelikle yedek parçaları bulunuyor mu diye soracak olursanız evet çok kolay bulunuyor. Ancak biraz pahalı parçaları var. Diğer bir husus ise 307’yi mevcut kullananlar laf söyletmezken sattıktan sonra almayın şöyle kötü böyle kötü demeye başlıyorlar. Ne de olsa kimse yoğurdum ekşi demiyor. İkinci eli çok hızlı olmasa da elde kalacak arabalardan değildir. Ne kadar temizini alırsanız alın, yukarı da saydığım kronik sorunları yaptırılmışını almaya çalışın. O saydıklarımın sizin başınıza gelecek diye bir kuralı yok. Çünkü sizden önceki sahibi yaptırmıştır. Mesela ben 307’yi arkadaşıma vermiştim ve 2 yıl hiç sorunsuz kullandı. Çünkü açabileceği tüm sorunları bende açmıştı.

otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu