Araba Termostat Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti

Motor soğutma sisteminin en önemli parçalarından bir tanesi olan termostat ne kadar değişir? Termostat fiyatı ne kadar? Termostat değişimi işçilik ücreti ne kadardır? Kısaca 2022  yılı için termostat değişimi maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

Bir arabanın motoru çalıştıktan sonra içerisinde sürekli olarak bir yanma meydana gelir. Bu yanma sonucu ortaya çıkan sıcaklık motor soğutma sistemi tarafından soğutulur. Ancak motorun soğutulması kadar belirli bir sıcaklıkta kalması da önemlidir. Buna motor çalışma sıcaklığı adı verilir. Bir motorun normal çalışma sıcaklığı ortalama 90 derecedir. İşte bu sıcaklığı ayarlayan parçalardan bir tanesidir.

Termostat nasıl çalışır diye soracak olursanız. Motor çalıştıktan sonra yanma nedeniyle içinde su hızla ısınmaya başlar. Termostat ise motora gelen hortumların girişinde bulunur. Termostatın içinde 90 derecede eriyecek bir mum benzeri madde bulunmaktadır. Su ısındıkça bu madde erir ve termostat valfinin açılmasını sağlar. Böylelikle motor suyu soğutulmak üzere radyatöre gönderilir. Bu sayede motor hep aynı sıcaklıkta kalarak en verimli şekilde çalışması sağlanır.

Termostat bir aracın en çok arıza yapan parçalarından bir tanesidir. Kapalı veya açık konumda kalabilir. Eğer kapalı konumda kaldıysa işiniz çok zordur çünkü aracınız kısa süre içerisinde hararet yapacaktır. Çünkü motor içerisindeki su asla soğutulamayacaktır.

Ancak açık pozisyonda kalması durumunda ise motor hiç bir zaman istenilen normal çalışma sıcaklığına gelmeyecek ve sürekli soğuk şekilde kalacaktır. Bazı sürücüler yaz aylarında termostatı söktürürler. Özellikle eski araçlar hararet yapmaya daha meyilli olduğundan yazın termostatları sökülür. Ancak yeni nesil araçlarda bunu yapmak tehlikelidir.

Termostat Arızası Belirtileri

Termostat genelde açık kaldığı için arıza yapar. Zaten kapalı konumda kalırsa hemen anlarsınız çünkü hararet yapar. Termostatın açık kaldığının belirtileri ise şunlardır.

  • Kaloriferin ısıtmaması
  • Hararetin dururken normal yere gelmesi, araba hareket ederken düşmesi
  • Motorun soğuk nedeniyle sesli çalışması
  • Yakıt tüketiminin artması
  • Egzozdan siyah duman çıkması
  • Motor arıza lambasının yanması

Termostat Ne Kadara Değiştirilir?

Termostat arıza yaptığı zaman tamir edilemeyen bir parçadır ve değiştirilmesi gerekir. Aslında kendiniz de değiştirebilirsiniz ancak bir ustadan yardım almanız önerilir. Termostat fiyatı aracın marka ve modeline göre değişiklik göstermektedir. Termostat fiyatı 50 ile 200 lira arasında değişmektedir. Değişimi için işçilik ücreti ise 100 lira olarak alınmaktadır. Termostat değişirken eksilen antifrizde tamamlanmalıdır. Kısaca termostat değiştirmenin maliyeti 2022 yılı 150 ile 300 lira arasında bir para tutacaktır.

otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu