Radyatör Fan Müşürü Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti

Otomobil soğutma sisteminin en önemli parçalarından bir tanesi radyatör fanı müşürü ne kadara değişir? Radyatör fan müşürü fiyatı ne kadar? Fan müşürü değişimi işçilik ücreti ne kadardır? Kısaca radyatör fan müşürü değiştirme 2022 yılı maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

Bir otomobilin motorunda sürekli olarak yanma meydana gelir. Bu yanma sonucunda meydana çıkan sıcaklık soğutulmak üzere radyatöre gönderilir. Radyatör alüminyum veya bakı alaşımdan yapılmıştır. Bu metalin özelliği ısıyı ve soğuğu çabuk iletmesidir. Radyatörde soğutulan su tekrardan motora gönderilir. Böylelikle aracın motoru çalıştığı süre boyunca sabit bir sıcaklıkta tutulmuş olur.

Radyatörde oluşan sıcaklık ise oradan uzaklaştırılmalıdır. İşte bu durumda devreye fan girer. Radyatör fanının görevi radyatör çevresinde oluşan sıcaklığı oradan göndermektir. Fanın üfürme yönü radyatörün tam tersi olmalıdır. Radyatör fanının devreye girmesi için radyatör içinde bulunan suyun sıcaklığının ölçülmesi gerekir. İşte burada devreye bir çeşit termometre olan fan müşürü devreye girer. Fan müşürünün yeri radyatörün altında vidalı bir şekilde bulunur. Radyatör suyu sıcaklığı genelde 95 derecenin üstüne çıktığında müşür röleyi tetikler ve fan devreye girer. Su belirli bir seviyeye geldikten sonra devreden fanı devreden çıkartır ve döngü sürekli olarak tekrarlanır.

Fan Müşürü Arızası Belirtileri

Fan müşürü arıza yaparsa aracınızın soğutma sistemi çalışmayacaktır ve bu durumda aracınız hararet yapacaktır. Önce conta yanacak, sonra motor ölecektir. Hatta çok daha fazla fark edilmezse aracın yanmasına bile neden olabilir.  Fan müşürü arızası belirtileri

  • Fanın sürekli çalışması
  • Fanın çalışmaması
  • Arabanın motorunun hararet yapması
  • Motorun hiç ısınmaması
  • Motor arıza lambasının yanması
  • Kaloriferin ısıtmaması

gibi motor sıcaklığıyla alakalı belirtiler verebilir. Fan müşürü eski arabalarda yazlık ve kışlık olarak ikiye ayrılabilmektedir. Yazlık müşür 70 derece civarında fanı devreye soktuğundan yazın hararet yapması engellenir. Kışlık müşür ise 95 – 100 derecede devreye soktuğundan kışın motorun daha sıcak böylece kaloriferin daha fazla ısıtması sağlanmış olacaktır.

Fan Müşürü Yeri

Fan Müşürü Ne Kadara Değiştirilir?

Fan müşürünü kendiniz de rahatlıkla değiştirebilirsiniz. Bunun için uygun bir anahtarla müşürü ve fişini yerinden çıkartarak yenisini takabilirsiniz. Ancak yenisini taktıktan sonra araba fan açana kadar beklemeniz gerekir. Çünkü müşürün arızalı olmayıp çalıştığından emin olunması gerekir. Fan müşürü fiyatı marka ve modele göre değişiklik göstermekle birlikte 50 – 100 lira arasındadır. Ayrıca ustanız fan müşürü değiştirmek için en fazla 50 lira işçilik ücreti alacaktır. Kısaca fan müşürü değişimi maliyeti 2022 yılı için 100 ile 150 lira arasında bir para tutacaktır.

otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu