Diferansiyel Yağı Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti

Arkadan itişli araçlarda diferansiyel sistemi vardır. Bu sistem dişlilerden oluştuğu için yağlanmaya ihtiyacı vardır. Peki ya diferansiyel dişli yağı kaç km’de değişir? Diferansiyel yağı fiyatı ne kadar? Diferansiyel yağı ne kadara değişir ve işçilik ücreti ne kadardır? Kısaca diferansiyel yağı değişiminin 2022 yılı için maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

Arkadan itişli araçlarında şaftın gittiği bir diferansiyel adı verilen parça vardır. Diferansiyelin için pek çok dişli bulunur ve sürekli olarak birbirleri ile sürtünme halindedirler. Şanzımandan çıkan şaft diferansiyele gelir ve içindeki dişlileri döndürür. Sonuç olarak arka tekerlere dönüş hızı olarak iletilmiş olacaktır. Eğer bir otomobilde hareket eden dişli varsa sürtünme var demektir. Sürtünmenin sonucunda aşınma ve ısınma meydana çıkar.

Diferansiyel dişlisi yağı işte içerisindeki çarkların sürtünme nedeniyle en aza indirgenmesini sağlamak ve aşırı ısınmasını engellemeye yarar. Diferansiyel yağı kaç km’de ne zaman değişir diye soracak olursak; “en fazla 4 yıl ya da 80 bin kilometrede” bir değiştirilmesi gerekmektedir. Ancak siz yine de 3 yılda bir değiştirin. Çünkü sürekli çalışan yağ zamanla özelliğini yitirir ve su halini alır. Yağlama özelliğini kaybettiği zaman ise diferansiyele zarar verir. Eğer diferansiyel yağsız kalırsa önce ötme sesi, sonra diferansiyel dişlilerin sıyırdığını yani kırıldığını görürsünüz.

Diferansiyel Yağı Ne Kadara Değişir?

Diferansiyel yağını değiştirmek için aracı önce lifte kaldırmak gerekir. Daha sonra diferansiyel kapağı açılarak içindeki eski yağ boşaltılır. Ardından kapak yerine takılır ve diferansiyel tapası yerinden çıkartılır. Ardından yağ pompası yardımıyla içine yeni yağ taşana kadar doldurulur. Sonrasında tapa sıkıca yerine sıkılır ve yağ değişimi tamamlanmış olur. Diferansiyel’de 75W 90 veya 80W 90 numara yağ kullanılmaktadır. 2022 yılı için 3 litre fiyatı markasına göre 100 – 150 lira arasında değişmektedir. Ustanız 15-20 dakika içinde ve 50 lira işçilik ücreti karşılığında rahatlıkla değiştirecektir. Kısaca diferansiyel yağı değişimi maliyeti 2022 yılı 150 – 200 lira para tutacaktır.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu