Renault Laguna 3 (2008-2011) Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Renault Laguna 3 makale konumuz. Renault serisinin son kasası 3. nesil nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Renault Laguna 3 inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Renault ülkemizde her ne kadar ucuz otomobillerle tanınmış olsa da d segmentinde iddialı modelleri vardır. Öncelikle 21 serisi ile bu segmentte ülkemizde yer almaya başlamış, 1995 yılının sonralarında Laguna 1 ile yoluna devam etmiştir.

Daha sonra 2. nesil son olarak ise 2008 yılında Laguna III ile bu seriye son vermiştir. Daha sonra D segmentinde Latitude modeli devam etmiştir. Laguna 3, 2008 yılının yaz aylarında ülkemizde satışa çıkmış 2011 yılında satışı durdurulmuştur.

Renault Laguna 3 (2008-2011) Nasıl Bir Araba?

Ülkemizde herkes bir Passat tutturmuş gidiyor. Ancak Laguna denildiği zaman Reno değil mi ne kadar kaliteli olabilir ki diye söylerler. Ancak durum hiçte öyle değildir. Laguna 3 gerçekten çok kaliteli, donanımlı ve sağlam bir arabadır.

Kasa tipi olarak hacthback sedan karışımı bir tasarımı vardır. Authentique, Dynamique , Executive, Expression ve Privilege donanım paketi vardır.

En full donanım paketi olan privilege’de “sesli talimat, anahtarsız çalıştırma, start-stop, ABS, ESP, ASR, yokuş kalkış desteği, çift bölgeli dijital klima, 10 hava yastığı, ön ve arka kol dayama, hız sabitleyici, elektrikli ve ısıtmalı koltukları, dört cam otomatiği ve elektrikli aynalar” olmak üzere daha pek çok özelliğe sahiptir. Laguna 3’ün sadece 2.0 motorlarında otomatik şanzıman seçeneği vardır.

Onun dışında olanlarda 6 ileri manuel vites bulunmaktadır. Motor teknik özellikleri ise şu şekilde;

1.5 dCi Dizel : Laguna 3’ün en çok tutulan motor seçeneğidir. Zaten bu motor dünyanın en ekonomik ve sağlam motoru olarak tanınmıştır. 110 beygir ve 240 Nm tork güç üretmektedir. Oldukça sessiz çalışan bir dizel olarak öne çıkmaktadır.

Yakıt tüketimi ise şehir içinde 6.1, şehir dışında 4.5 litre olarak ölçülmüştür. Eğer bir Laguna 3 alacaksanız bu motora sahip bir tanesini almanızı tavsiye ederim.

1.6 Benzinli : Renault’un yıllardır geliştirdiği Dünya’nın en iyi benzinli motorlarından bir tanesidir. Genelde Megane serisinde kullanılmasına rağmen Laguna’da da yer verilmiştir. Ancak çok fazla tutulmayan bir motordur.

110 beygir ve 151 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motor olup şehir içinde 10.5, şehir dışında 6.5 litre yakıt tüketmektedir. Ancak Laguna’nın kasası ağır olduğu için biraz hantal kalmaktadır.

2.0 dCi : Çok performanslı ve güçlü bir dizel motordur. 4 silindirli olup 150 beygir ve 340 Nm tork güç üretmektedir. 0-100 hızlanması 9.8 saniyedir. Şehir içinde 9.5, şehir dışında 6.5 litre yakıt tüketmektedir.

2.0 T Sport : Çok nadir bulunan bir motordur. Zaten Laguna 3’ün coupe kasası ile birlikte gelmiş 2 litre hacimli, benzinli ve turbo beslemeli bir motordur. 170 beygir ve 270 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 13, şehir dışında 6.5 litre yakıt tüketmektedir. 0-100 hızlanması 9.2 saniyedir.

Renualt Laguna III Arkadan Görünüşü

Renault Laguna III (2008-2011) Kullanıcı Yorumu

Ben D segmenti büyük, konforlu ve donanımlı otomobil almak istiyordum. Passat’ın 90’lı yıllara ait modellerine bile bu fiyatlar istenirken ben 2011 model bir tertemiz Laguna 3 aldım. Öncelikle size arabanın iç mekanından ve malzeme kalitesinden bahsedeyim.

Ön tarafının genişliği güzeldir, arka diz mesafe yeterli seviyededir. 3 yetişkin ve uzun boylu insan rahatlıkla sığabilir. Ön göğüs ve kapı içlerinde bej ve siyah olmak üzere iki farklı renk kullanılmıştır. Oldukça kaliteli bir malzeme kalitesine sahiptir.

Koltuklarında kullanılan sünger iyidir. Üstünden yıllar geçmesine rağmen rahatlığından ve yumuşaklığından hiç bir şey kaybetmemiş. Ayrıca ezilme gibi şeylerde olmuyor. Koltuk döşemeleri fabrika çıkışı olarak kaliteli olduğundan öyle kolay kolay deforme olmuyor.

Dizel motor olmasına rağmen arabanın içine asla motor sesi almıyor. Rölantide çalışırken arabanın çalıştığı sadece devir saatinden belli oluyor. Motor performansı tatmin edici seviyedir. Şehir içinde ara hızlanmalarda falan güzel performans sergiliyor.

Örneğin ışıklarda durdunuz ve kalkerken ivmelenmesi güzeldir. Gaza yüklenince sizi koltuğa yapıştırır. Manevra kabiliyeti çok üstündür, ağır ve büyük bir cüssesi olmasına rağmen şehir içinde çok kıvrak. Ama Laguna 3 hakkında asıl anlatmak istediğim uzun yolda sunduğu konfor ve rahatlık. 170 -180 ile bile giderken verdiği güven hissinden hiçbir şey eksiltmiyor.

Hani kemikli araba derler ya Laguna 3 aynen öyle. Onunla yolculuk yaparken sanki bir tankın içindeymiş gibi güven veriyor. Yolda adeta asfalta yapışıyor. Yol tutuşu rakipleri olan tüm markalardan çok daha iyi. Ne sert virajlara yüksek hızlarda girmeme rağmen bana mısın demedi.

Fren sistemi olarak artık nasıl bir teknoloji kullanıldı bilmiyor ama arabayı kısa mesafe içerisinde çok güvenli bir şekilde durduruyor. Frenleri gerçekten çok güven veriyor.

Renault Laguna 3 (2008-2011) Alınır Mı?

Evet sizin öncelikle aklınızda olan soru Laguna 3 yedek parçaları bulunuyor mu ve pahalı olacaktır. Motor parçaları zaten diğer Renault modelleriyle uyumlu olduğu için hem ucuz hem de kolay bulunuyor. Laguna 3’ün öyle bilinen kronik bir sorunu yok.

Kaporta ve aksesuar parçaları da bulunuyor. Ancak her d segmentinde olduğu gibi biraz pahalı. İkinci el piyasası çok hızlı değildir. Tutulmayan bir araba olması böylesine kaliteli bir otomobile ucuza sahip olmayı sağlıyor. Temiz kullanılmış bir tanesini gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu