Fiat İdea Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı

Fiat’ın ülkemizde de sattığı b segmenti ama biraz büyük otomobili olan İdea nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Fiat İdea inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Fiat’ın b segmenti otomobili olan İdea ülkemizde ilk olarak 2005 yılında satılmaya başlamıştır. O zamanlar en dikkat çekici reklamlardan birisine sahipti. Ancak çok fazla tutulmayan bir arabadır. Piyasada en büyük rakibi Opel Meriva’dır. Zaten o da aynı İdea gibi çok satılmamıştır. İdea 2006 yılında ülkemizde satıştan kaldırılmıştır.

Fiat İdea Nasıl Bir Araba?

Fiat Punto platformu üstüne üretilen İdea her ne kadar b segmenti olarak geçse de MPV gibi bir arabadır. Yerden yüksekliği bir jip havası verirken içinde her yerde bulunan saklama gözleri kullanışlı olmasını sağlıyor. Active, Dynamic ve Dynamic Plus donanım paketleriyle satılmıştır. “ABS, dört cam otomatiği, yol bilgisayarı, dijital klima, hız sabitleyici, city direksiyon ve cam tavan” gibi özelliklere sahiptir. İdea’da 4 ileri otomatik ve 5 ileri manuel şanzıman seçenekleri mevcuttur. Aracın iç tasarımı da diğer otomobillere benzemez. Örneğin şoför önünde bir saklama gözü bulunur. Gösterge paneli ise ortada yer alır. Vites kolu da aracın göğsüne monte edilmiş haldedir. Birisi benzinli diğer dizel iki farklı motor seçeneği ile satılmıştır. Motor teknik özellikleri ise şu şekilde;

1.3 Multijet : Multijet motor dünyanın en sağlam dizel motoru unvanını kazanmıştır. İdea’da kullanılan bu motor 1.3 litre hacimlidir. 70 beygir ve 180 Nm tork güç üretmektedir. Zincirli trigere sahip olduğu için biraz sesli çalışır. Ancak hem çok ekonomik hem de çok sağlam bir motordur. Şehir içinde 6.2, şehir dışında 4.5 litre yakıt tüketmektedir.

İlginizi çekebilir : ” Fiat Stilo Nasıl Bir Araba?

1.4 Benzinli : En çok tutulan motor seçeneğidir. 95 beygir ve 128 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur. Şehir içinde 8.5, şehir dışında 5.5 litre yakıt tüketmektedir.

Fiat İdea Kullanıcı Yorumu

Elimde çok fazla bir param yoktu. Ben yere yakın otomobilleri çok sevmiyorum. O yüzden Fiat ne de olsa diyerekten bir İdea aldım ve 5 yıl boyunca kullandım. Benim gibi iki çocuklu bir aile gerçekten çok rahat bir otomobildir. Öncelikle anlatmaya iç mekanından başlayalım. Arabanın ön göğüs ve kapı içlerinde sert plastik malzeme kullanılmıştır. Ayrıca gösterge panelinin ortada olması şoföre büyük bir görüş açısı kazandırıyor. İçi çok geniş bir araba olduğundan arka tarafa 3 kişi rahatlıkla oturabilir. Ben arka koltuğa iki puset koydum ve bir kişi daha sığar. Ön tarafının genişliği güzeldir. Arka diz mesafesi ise yeterli seviyede uzundur. Mesela benim boyum 1.80 cm olmasına rağmen ön koltukları kendime göre ayarladığımda arkaya oturduğumda sıkışmıyorum. Motor performansı çok güzeldir. Şehir içinde ara hızlanmalarda falan güzel ivmelenir. Zaten multijet motor çok performanslı olduğundan büyük kolaylık sağlıyor. Yerden yüksek bir arabadır. Trafikte diğer otomobillere yukarıdan bakıyorsunuz. Çok Bagaj hacmi b sınıfı hatchbacklere göre gayet geniştir. Yol tutuşu pek iyi sayılmaz. Bundan yüksek bir araba olmasının dezavantajı var. Örneğin virajlara biraz hızlı girerseniz yana biraz fazla eğiliyor. Ayrıca 130 km/s hızın üstüne çıkınca yolda gezinmeye başlıyor. Dediğim gibi yerden yüksek olması sebebiyle yan rüzgarlardan çok fazla etkileniyor. Frenleri gayet güçlüdür ve arabayı kısa mesafede durdurabiliyor.

Fiat İdea İçinden Bir Görüntü

Fiat İdea Alınır Mı?

Benim gibi MPV bir araba arıyorsanız alabileceğiniz en ucuz ve kaliteli arabalardan bir tanesi Fiat İdea’dır. Yedek parçaları kolay bulunuyor ve hiç pahalı değil. İkinci el piyasası zayıftır ama hiç satılmayıp elde kalacak bir arabada değildir.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir Yorum

  1. en lüks arabalarda kullandım 2006 model idea aldım çok rahat bir araba olduğunu anladım açıkcası bu kadar rahat araba olduğunu düşünmüyordum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu