Ford Mondeo MK2 (1997-2000) Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Ford’un d segmentinde uzun yıllardır ürettiği ancak bir türlü istediği başarıyı yakalayamadığı modeli olan Mondeo’nun 2. kasası yani MK2 nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Ford Mondeo MK2 inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Ford Mondeo serisi ile ilk olarak 1993 yılında Mondeo MK1 kasa ile yer almaya başlamıştı. Ancak bu otomobil ile istediği satış rakamlarını yakalayamayınca 2. nesli olan MK2 serisini 1997 yılında satmaya başladı. Bu kasada da istediği rakamları yakalayamayınca 2001 yılında MK3 ile yoluna devam etti. Mondeo günümüzde hala daha sıfır olarak üretilen bir modeldir.

Ford Mondeo MK2 Nasıl Araba?

D segmenti otomobil piyasasının en acımasız olduğu bölümlerden bir tanesidir. Nice kaliteli arabalar satılmadığı için bugün ele ayağa düşmüştür. Mondeo MK2’de bunlardan bir tanesidir. Aslında donanım ve kalite olarak üstün bir araba olmasına rağmen çok fazla tutulmamıştır. Hele ülkemizde Passat haricinde neredeyse hiçbir d segmenti araç tutulmamaktadır. Modeo MK2’nin Ghia ve GLX donanım paketleri vardır. 4 ileri otomatik ve 5 ileri manuel şanzıman seçenekleri vardır. Otomatik şanzımanı biraz sorunludur. Bu sebeple eğer otomatik alacaksanız iyi bir anlayan ustaya göstermenizi tavsiye ederim. Donanım olarak ” ABS, 4 hava yastığı, dijital klima, yol bilgisayarı, dört cam otomatiği, elektrikli aynalar, arka kol dayama ve hız sabitleyici” gibi özelliklere sahiptir. Mondeo MK2’nin sedan, hatchback ve station wagon kasa tipleri mevcuttur. Motor teknik özellikleri ise şu şekilde;

Mondeo MK2 İçi

1.6 Benzinli : Çok fazla tutulmamış motor seçeneğidir. Çünkü Mondeo’nun kasasına güçsüz kalmaktadır. 95 beygir ve 142 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motor olup, şehir içinde 10.7, şehir dışında 5.8 litre yakıt tüketmektedir.

İlginizi çekebilir :  ” Ford Sierra Nasıl Bir Araba?

1.8 TDCi : Meşhur Ford turbo dizel motorlarının ilk örneklerinden bir tanesidir. 90 beygir ve 180 Nm tork güç üretmektedir. Bu motorda çok fazla tutulmamıştır. Yağ yakmasıyla meşhur bir motordur. Şehir içinde 9, şehir dışında 5 litre yakıt tüketmektedir. Mondeo MK2’nin tek dizel motor seçeneğidir.

1.8 Benzinli : Yine çok fazla tutulmayan motor seçeneklerinden bir tanesidir. 1.8 litre hacimli 16 valf enjeksiyonlu olan bu motor 115 beygir ve 160 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur. Şehir içinde 11.5, şehir dışında 6 litre yakıt tüketmektedir.

2.0 Benzinli : En çok tutulan motor seçeneğidir. Çok güzel bir performansı vardır. Benimde sahibi olduğum Mondeo bu motorlu olanıydı. 130 beygir ve 176 Nm tork güç üreten Zetec motor gerçekten teknoloji harikasıdır. LPG ile uyumlu bir motor oplu şehir içinde 11.5, şehir dışında 6.1 litre yakıt tüketmektedir. O dönemlerde üretilen tüm 2.0 motorlar arasında en yakıt tüketenlerinden bir tanesidir.

Mondeo MK2 Sedan

Ford Mondeo MK2 Kullanıcı Yorumu

Elimde çok fazla para yoktu kaliteli, biraz piyasası olan ve parçaları bulunan bir araba aradığım için Mondeo MK2’de karar kıldım ve 2000 model bir tanesini aldım. 5 yıldan bu yana kullandığım için hakkında baya bir tecrübe edinmiş durumdayım. Öncelikle aracın içini anlatmaya başlayım. İçi oldukça geniş ve rahat bir otomobildir. Koltuklarında kullanılan sünger kalitesi çok iyidir. Öyle ezilme, soyulma gibi şeyler asla olmuyor. Ön göğüste deri benzeri yumuşak bir kaplama vardır. Üzerinden o kadar yıl geçmesine rağmen en ufak bir çatlama ve solma dahi yok. Motoru çalıştığı zaman arabanın içine hiç ses gelmiyor. Bazen devir ibresi yerinden kıpırdamasa motorun çalıştığını fark etmiyorum. Arka diz mesafesi uzun ve geniş bir arabadır. 3 yetişkin arka tarafa rahatlıkla sığabiliyor. Bagajı devasadır ve 2 bebek arabası koyuyorum ve hala yer kalıyor. Motor performansı çok güzeldir. Bastığınız zaman gitmem demez. Şehir içinde ara hızlanmalarda güzel ivmeleniyor. Çok defa uzun yolda gittim. Bir defa yol tutuşuna hayran kalacağınız bir arabadır. Nice sert virajlara 60 -70 ile giremeyen arabalara inat mondeo mk2 ile yüksek hızlarda girebiliyorsunuz. Uzun yolda 160 – 170 ile rahatlıkla gidebiliyorsunuz. Bir kaç kere son hız testi yaptım ve 200 km/s hızı hiç zorlanmadan geçti. Ayrıca öyle yüksek hızlarda bile verdiği güven hissini hiç kaybetmiyor. Kaporta olarak çok sağlam bir arabadır. Zaten kaportasına ellediğinizde sacının kalın olduğunu hemen anlayacaksınız. Frenleri çok güçlüdür. Zaten dört disk fren sistemi kullanılmıştır. Kısa mesafe içerisinde arabayı durdurabilir.

Ford Mondeo MK2 Alınır Mı?

Evet bu arabanın ucuz olmasının sebebi piyasasının iyi olmamasıdır. Yedek parçaları kolay bulunuyor ve aynı segmentteki arabalarla aynı fiyatlara sahiptir. Ancak bu arabalar elektronik aksamı fazla olduğundan sanayilerde anlamayan ustalar tarafından çok fazla kurcalandılar. Usta bir tarafını yaparken iki yerini bozuyor. Bu sebeple hemen hepsi sorunlu araba olarak görülüyor. Bu Mondeo’nun sorunlu olduğu anlamına gelmez. Tamamen usta hatası şeylerden sorun çıkartıyor. Eğer alacaksanız temiz kullanılmış ve ustalar tarafından çok fazla kurcalanmamışını almaya özen göstermelisiniz. 

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu