Kızdırma Bujisi Değişimi Ne Kadar Tutar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti

Dizel otomobillerde bulunan kızdırma bujisi ne kadara değişir? Kızdırma bujisi fiyatı ne kadar? Kızdırma bujisi değişimi için işçilik ücreti ne kadardır? Kısaca 2022 yılı için kızdırma bujisi değişimi maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

Benzinli otomobillerde yanma odasına yakıt ve hava püskürtülür bu sırada kıvılcım çıkaran bujiler ateşlemeyi sağlarlar ve yakıt yanar. Böylelikle ortaya çıkan patlama enerjisi motorun krank milinin dönmesini sağlar. Ancak dizel otomobillerde bu durumda daha farklıdır. Çünkü motorinin yanma sıcaklığı çok daha yüksek olduğu için bildiğimiz bujilerin çıkardığı kıvılcımlar yakıtı tutuşturmaya yetmez.  Bunun için fizik kurallarından ve bir takım parçalardan yararlanılmaktadır.

Bu parçalardan bir tanesi kızdırma bujisidir. Kızdırma bujisinin çalışma prensibi biraz daha farklıdır. Sürücü aracını çalıştırmak üzere kontağı akü açılacak kadar çevirdiğinde kızdırma bujilerine elektrik gider ve uçları ısınır. Bu sırada motorun içerisinde silindirler havayı sıkıştırır. Sıkışan hava ısınır ve marşa basım sırasında mazot püskürtülür. Isınan havayla birleşen yakıt, kızdırma bujilerinin de iyice ısıtmasıyla tutuşur ve yanar. Sonuç olarak bir patlama meydana gelir ve aracın motoru çalışmış olur. Sürücü kontağı kapatana kadar artık motor kendi kendine çalışır ve kızdırma bujileri devreden çıkar. Tekrar aracınızı çalıştırmak istediğinizde aynı işlem tekrarlanır.

Kızdırma bujisinin ömrü benzinli motora göre daha fazladır. Benzinli motor bujileri her 30 bin km’de değişirken, dizel kızdırma bujisi 70-80 bin kilometre gidebilmektedir. Kızdırma bujisi arıza yaptığında veya yapmaya başladığında motor çekişinde düşme, egzozdan siyah duman çıkması, motorun sesli çalışması gibi belirtiler ortaya çıkar. Eğer aracınızın kızdırma bujisi arızalandı ise değiştirmeniz gerekecektir.

Kızdırma Bujisi Isınmış Hali

Kızdırma Bujisi Ne Kadara Değişir 2022?

Kızdırma bujileri çok pahalı parçalar değildir. Ayrıca değiştirilmesi basittir. Eli birazcık olsun tornavida tutan birisi bile rahatlıkla değiştirebilir. Ancak daha önce hiç değiştirmediyseniz bir ustaya gitmenizde fayda var. Kızdırma bujisi fiyatları aracın marka ve modeline göre değişmektedir. Ancak ortalama bir otomobil için (Fiat, Ford, Renault, Skoda, Volkswagen) tane başına 50 ile 100 lira arasında değişmektedir. Ancak Mercedes, BMW veya Audi gibi araçların ısıtma bujisi 250 liraya kadar çıkabilmektedir. Ustanız en fazla 100 lira işçilik ücreti karşılığında kızdırma bujilerini yarım saat kadar bir sürede değiştirecektir. Kısaca kızdırma bujisini değiştirmenin maliyeti 2022 yılı için işçilik ücreti dahil 500 ile 1100 lira arasında bir para tutacaktır.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu