Araç İç Trim Aksamı Bakımı ve Tamiri [2022]

İç trim aksamı bakımı sırasında dikkat ettiğim hususlar ve yöntemler.

Araç iç trim aksamı bakımı çok zor görünse de, detaylara hakimseniz kolay bir işlemdir. Araçlarımız gün içerisinde sıklıkla kullandığımız, her işimizi çözen, hemen hemen her evde neredeyse iki adet bulunmaya başlayan, hayatımızın vazgeçilmezi konumuna gelmiştir.

Sıklıkla kullanılan araçlarımızın motor, yürüyen aksam, elektrik gibi birçok bakım masraflarının yanında iç aksamda oluşan ve yıllar içerisinde yıpranan, eskiyen plastik aksamlarının bakımının da yapılması bazen şart olabiliyor.  İşte Araç iç trim aksamı bakımı işlemide burada devreye giriyor.

Bu durumda kimisi umursamazken kimisi de kapının plastik aksamında oluşan çiziğe titizlikle önem verip tamir etmek istiyor.

Araçlarımızın iç aksamlarının koltuk kılıfı ve plastik aksamının bakımı ve boyanması, çok para harcayacağımız ve kafamızı takacağımız bir durum değil, aksine kendimizin halledebileceği, az para ve emekle biraz el becerisi olan insanların kolaylıkla çözebileceği hatta eğlenceli olabilecek bir uğraş haline gelebilir.

Koltuk Bakımı ve Tamiri

Kumaş Koltuklar

Araç koltukları kullanımına göre değişmekle birlikte, aslında en çok yıpranan kullanıcısının arabasına gösterdiği önemi göz önüne koyan bir araçtır.

Geçmişte koltuklarda oluşan sigara yanıkları ve yırtıklar, piyasada ucuza bulunabilecek koltuk kılıfları ile kapatılarak gideriliyordu. Fakat bu kılıflar araç koltuk ölçülerine tam uyum sağlamadığından, takıldıktan sonra kayarak kötü bir görüntü sağladığından genellikle artık tercih edilmiyor.

Bunun yerine koltuklarda oluşan delik ve yırtıklar aynı renk ve desenine göre dikilerek kullanıcısına ucuza maliyet ve kaliteli işçilikle memnuniyet veriyor.

Bu konuda titiz olan kişiler, sıfır veya ikinci el fark etmeksizin aracı alır almaz araç koltuk ölçülerine göre, istediği renk ve desende kılıf diktirerek aracın orijinal kumaşını korumayı hedefliyor.

Aracın koltuk kumaşlarını korumanın en etkili yolu, araca binerken arka ceplerimizde kesici delici anahtar, bıçak gibi materyalleri bulundurmamak, araca binerken koltuğa yarım oturup kayarak ortasına gelmek yerine, ilk binişte koltuğun ortasına oturup kumaşta sürtünmeyi en aza indirmek başlıca önlemlerdendir.

Örnek Araç Deri Koltuk Görselleri

Deri Koltuklar

Deri koltukların bakımı ve kullanımı kumaş koltuğa göre daha fazla dikkat gerektirir. Deri koltuklar sıcak ve soğuğa göre gevşeyip sertleşir, bu da üzerinde çatlarlar oluşmasına neden olur.

Oluşan çatlaklar yırtılmaya ve delinmeye çok daha müsait hale gelir bu nedenle deri koltuklar, sürekli uygun kimyasal ile temizlenmeli ve altı ayda bir tatlı badem yağı ile silinmelidir.

Deri koltukların tamiri de kumaşa göre daha maliyetli ve zordur. Kumaş koltuğa göre bakıldığında deri koltuklardaki yırtık ve deliklerin, renk atmalarının kesinlikle usta biri tarafından yapılması gerekir. Tamir edilen deri koltuk birçok işlemden geçer.

Koltuğun durumuna göre komple yeniden kaplama yada bölgesel kaplama ve boyama ile sorun giderilebilir. Fakat bölgesel tamiri yapılan deri koltuk eskisi kadar rahat kullanılamaz ve kesinlikle zamanla tamir yeri belli olur.

Bu ve benzeri nedenlerden dolayı günümüzde deri koltuk taraftarı ve kullanan kumaş koltuğa göre azdır. Genellik D ve E segment araçlarda opsiyonel olarak sunulan deri koltuk, isteğe göre her araca uygulaması yapılabilir.

Araç İç Trim Aksamı Bakımı ve Tamiri

Araç iç trim aksamı bakımı da koltuklar kadar önemlidir. Aracımıza gösterdiğimiz önemi gösterir ve aracın satılma durumunda değer kaybını belirleyen etkenlerdendir.

Marka ve model fark etmeksizin aracın içine konulmaya çalışan araca zor sığacak yükler, sürekli kullanılan kısımlarda yıpranma, çizilme ve boya atması meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda birden fazla müdahale yöntemi bulunur.

Aracın göğsünde oluşan çizik ve yırtıklar kesinlikle usta birisi tarafından yapılmalıdır. Aksi taktirde öncekinden daha kötü bir durumla karşılaşmak mümkün hale gelir, ve daha maliyetli olacağından kullanıcıyı maddi anlamda zor durumda bırakabilir.

Araç göğsünün tamiri, eğer çizik ise tamir macunu ve zımpara sonrası uygun boya ile kapatılabilir. Daha büyük hasar var ise markasına göre komple göğüs kaplaması yapılır. Bu işlem göğsü komple değiştirmekten daha az maliyetli olduğundan kullanıcılar tarafından daha çok tercih edilir.

Diğer taraftan aracın plastik aksamında oluşan hasarlar ise sökülerek tamir yapılması daha basit ve maliyeti azdır. Bu işi günümüzde oto aksesuarcı ve bazı kaportacılarda yaptırılabilir ve tamir ve boya masrafları dikkat edilmeden yapılırsa yenisinden pahalı olabilir.

Araç İç Aksam

Araç İç Trim Aksamı Tamir Fiyatları 2022

Araç iç trim aksamı bakımı için aracınızı ustaya götürecekseniz fiyatları bilmenizde fayda var.  Tamir ve bakımı kendisi yapmayacaklar için fiyat araştırması, iyi bir usta seçimi maddi açıdan  ve işin kalitesi açısından önemlidir. Oluşan ufak çizik ve boya atmaları eli biraz yatkın olan kişiler tarafından yapılabilir.

Öncelikle hazır kit halinde satılan plastik sökme aparatları ile tırnaklar kırılmadan ve vida yerleri dikkate alınarak sökülen parçalar, kalından inceye üç aşamalı sulu zımpara ile zımparalanarak boyaya hazırlanır. Parça yüzeyinde kırık ve çatlaklar plastik tamir macunu ile kapatılmalıdır.

Plastik aksamda akrilik boya daha iyi işlev sağladığından tercih sebebi olabilir. Neredeyse bütün oto sanayilerinde bulunan boyacılardan, aracın rengi veya istediğiniz her rengi elde edebilirsiniz.

Boyayı spreye bastırıp kullanmak boya tabancası, hava hortumu, kompresör gibi birçok alet ve takımdan sizi kurtaracağından maliyeti çok düşürecektir.

Sırasıyla astar, boya ve vernik uygulandıktan sonra yerlerine dikkatlice takıp ilk gün ki görüntü elde edilebilir.

Koltuk kılıflarının bakımı, iç plastik aksamı boyaması ve halı, tavan döşemesi gibi yerlerde ince bir temizlik aracınızı daha çok sevmenizi sağlar, satılması söz konusu olduğunda değer artışı sağlayacağından ufak bir bütçe ayırıp bu iş ile ilgilenilmesi kullanıcının faydasına olacaktır.

Emir Göründü

Selamlar, ben Emir. 1992 Eskişehir doğumlu metalurji ve malzeme mühendisiyim. Kendimi klasik araba tutkunu olarak betimlemekten keyif duyuyorum. 2022 yılında dahil olduğum otobilgisi.com ailesi ile birlikte sizlere otomotiv sektöründen izlenimlerimi aktarmaya çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu