Karter Tapası Diş Açma Ücreti Ne Kadar ? Fiyatı ve İşçilik Ücreti

Karter tapası diş açma fiyatı ne kadardır? Yalama olan veya sıyıran karter tapasına diş nasıl ve nerede açılır? Bu gibi sorulara yanıt arayacağız.

Karter otomobillerimizin yağ deposu olarak görülebilir. Ancak motor yağının bir ömrü vardır ve belirli bir süre sonra değiştirilmesi gerekir. Karter içerisindeki yağın boşaltılması için çok eskiden karter tamamen sökülerek yağ tahliye edilirdi. Ancak daha sonraları kartere konulan bir vida açılmaya ve oradaki delikten yağ boşaltılmaya başlamıştır. Bu deliğe takılan vidaya karter tapası adı verilir. Bildiğim kalınca bir vidadır ve kartere sıkılarak karterin yağ kaçırması engellenir. Ayrıca karter içerisindeki yağın boşaltılması içinde karter tapasının sökülmesi gerekmektedir.

Karter yumuşak bir metalden yapıldığı için karter tapası sökülürken veya takılırken diş sıyırabilir. Bu da yalama olmuş bir karter tapasına neden olacaktır. Yalama olan tapayı tekrar yerine takmanız imkansızdır. Çünkü boşa dönmeye başlayacaktır. Ayrıca taksanız bile aracınızda yağ kaçaklarına neden olabilir. Eğer aracınızın karter tapası diş sıyırdıysa yani yalama olduysa yeni diş açtırmak zorunda kalacaksınız.

Karter Tapası Diş Açma Ne Kadar Tutar?

Ustanız karter tapasını takarken diş sıyırmasına neden olduysa ilk olarak bir tornacı çağıracaktır. Tornacı elinde ucunda burgu bulunan aletle gelecektir. Karteri yeniden tapanın takılabileceği şekilde diş açar. 2022 yılı için karter diş açma fiyatı 75 lira civarındadır. Ayrıca 10 dakikalık bir işlem sonucunda diş açma gerçekleşmiş olacaktır.

Kartere yeni diş açtırdığınız zaman tapayı ve contasını değiştirmeyi ihmal etmeyin. Belki ilk başlarda bir şey olmaz. Ancak tapanın dişleri de aşınmış olabilir ve bu da aracınızın yağ kaçırmasına sebep olabilir. 20 liralık bir tapa için motorun yağsız kalıp yatak sarmasına sebep olabilirsiniz.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu