Mazda 626 GE (1992-1997) Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Mazda’nın d segmentindeki otomobili olan GE kasa Mazda 626 nasıl bir araba, alınır mı gibi sorulara yanıt arayacağız. Ayrıca Mazda 626 GE inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Mazda’nın dünyanın en sağlam otomobil üreticilerinden bir tanesi olduğu varsayılır. 626 serisinin bir önceki kasası olan Mazda 626 GD kasa ile güzel satış rakamları yakalayan marka 1992 yılında balon kasa diye tabir edilen GE serisi Mazda 626’ları satışa çıkarttı. 1997 yılına kadar sattıktan sonra GF kasalara geçilmiştir.

Mazda 626 GE (1992-1997) Nasıl Bir Araba?

O zamanlar neredeyse tüm otomobil markaları düz ve çizgili hatlı araçlar üretirken Mazda, 1992 yılında daha yuvarlak hatlara sahip D segmenti otomobili olan 626 GE kasayı piyasaya sürdü. Halk arasında yuvarlak tasarımı nedeniyle “balon kasa” olarak adlandırılmıştır. Gerçekten dönemine göre tasarım olarak çok ileri bir araçtır. “ABS, sürücü ve yolcu hava yastığı, hidrolik direksiyon, klima, elektrikli aynalar ve camlar” gibi özelliklere sahiptir. 626 GE’de 5 ileri manuel ve 4 ileri otomatik şanzımanlı vites seçenekleri mevcuttur. 626 GE’nin sedan ve 5 kapılı hatchback kasa tipleri bulunmaktadır.

Kaputunun altında 2.0 litre hacimli full enjeksiyonlu bir üstten çift eksantrikli motor bulunmaktadır. Bu motor 115 beygir ve 170 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu olan bu motor şehir içinde 11, şehir dışında 6.5 litre yakıt tüketmektedir.

Mazda 626 GE (1992-1997) Kullanıcı Yorumu

Mazda’nın kaliteli bir otomobil olduğunu düşünerek fiyatının da uygun olması sebebiyle bir 1994 model Mazda 626 GE balon kasa aldım ve 1 yıl kadar kullandım. Almadan önce sorun çıkartabileceğini düşünerek en temizi almaya çalıştım ama yine de sanayiden eve gelmedi. Neyse öncelikle ben size iyi yönlerini anlatmakla başlayım. İçinde oldukça kaliteli bir malzeme kullanılmıştır. Ön göğüs ve kapı içlerinde kullanılan malzeme çok güzeldir. İçinin genişliği yeterli düzeydedir. Arka diz mesafesi gayet uzundur. Yolculuk yaparken öyle sizi yormaz. Yumuşak süspansiyonları sebebiyle engebeli yollarda giderken arabanın içine his sarsıntı hissedilmez. Yol tutuşu üstündür ve sert virajlarda bile arkasını öyle kolay kolay bırakmaz. Donanım olarak tatmin edicidir. O zamanlara göre gayet güzel özelliklere sahiptir. Motor performansı öyle çok fena sayılmaz ama bastım mı gidecek bir motor değildir. Özellikle yokuşlarda bayılıyor.

Mazda 626 GE Hatchback

Şimdi eksi yönlerinden bahsetmeye başlayalım. Bu araba sensör teknolojisinin kullanılmaya başladığı ilk araçlardan bir tanesidir. Bu da her yerinde bir elektronik devre olduğu anlamına geliyor. Bir yerini yaptırıyorsunuz diğer yeri bozuluyor. Sürekli bir elektrik arızasıyla geziyorsunuz. Japon otomobilleri motorunun uzun ömürlü ve sağlam olmasıyla bilinir. Ancak balon kasa Mazda 626’da bu durum pek öyle değildir. Çabuk motor yer ve sürekli mekanik aksam arızası çıkartır. Sanayiye gittiğinizde ustalar bu arabayla ilgilenmek istemezler. Ben çok defa “bu arabaya bakamam abi” cevabıyla karşılaştım.

Mazda 626 GE (Balon Kasa) İçi

Mazda 626 GE (1992-1197) Alınır Mı?

Evet şimdi geldik “balon kasa Mazda 626 alınır mı” sorusunun cevabına. Evet çok kaliteli bir otomobil. Ayrıca konfor ve güvenlik dönemine göre üst düzey. Ancak fiyatının çok düşük olduğunu fark etmişsinizdir. Bunun sebebi sürekli olarak arıza çıkartmasıdır. Sanayide ustalar bile bu arabalardan uzak durulmasını söylerler. Yine de mutlaka ben bir tane alacağım derseniz çok temiz olmasına özen gösterin. Ya değilse sanayiden eve gelemezsiniz.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

5 Yorum

  1. Bendede var yeni aldım şimdi otomatik araba almam gerekiyor satamiyorum
    Ama harika yol yapıyor gidişi konforu güzel olmazsa çıkartacam zaten ilandan

  2. 11 yıl kullandigim bir arac.yokuslarda bayılıyor demişsiniz aksine yokuslarda basarsan cok cabuk ivmelenen bir aractir..en dik yokuslarda kisa surede 5. Viteae çıkarsın..ayrica elimden cok marka araba gecti en az ariza veren arac budur

  3. Sizin araç yüzde 70 sorunlu bir araçmış anlaşılan kolay kolay motor yer demişsiniz ama bunlar çelik conta ufak tefek hararet görse bile conta yakmaz triger koparsa başka araç gibi komple motor istemez elektrik arızası dediniz olay sizin distribütör sorunludur başka elektrik arızası çıkarmaz sensör dediniz müşürlerden ibaret arıza olursa değişir şu konuda haklısınız herkez anlamaz bakmak istemez

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu