Opel Astra F (1991-1998) Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Opel Astra efsanesinin ilk modeli olan Astra F nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Astra F inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Opel, Dünyanın en büyük otomobil üreticisi markalarından bir tanesidir. 1991 yılında Astra serisinin ilki olan F kasayı tanıttı ve tüm dünyayla aynı anda Türkiye’de de satışa sundu. 1997 yılında ise üretimini sonlandırarak Astra G kasaya geçilmiştir. Ancak F kasanın 1998 modellerine rastlamakta mümkündür. Bunun sebebi 1997 yılının sonlarında üretilen Astra F’lerin 1998 yılında satılmasından dolayıdır.

Opel Astra F (1991-1998) Nasıl Bir Araba?

Opel Kadett modeli ile C segmentinde satışlarına devam ederken, bu modelin eskiyen yüzü ve çağının gerisinde kalması nedeniyle yeni bir isimle yoluna devam etti. Astra F 1991 yılında satışa çıkmıştır. 3 ve 5 kapılı hatchback, sedan ve station wagon kasa tipleri vardır. Yani çok yönlü bir otomobildir. 1995 yılında Avrupa’da emisyon kurallarının çıkmasının ardından Ecotec motorlar gelmeye başlamıştır. O zamana göre dünyanın en teknolojik motorlarından bir tanesi olarak gösteriliyordu. CD, Expression, GL, GLS, GLX ve Sportive donanım paketleri vardır. İlk başlarda üretilenlerinde bir donanım yokken ecotec motorlarla birlikte “ABS, sürücü ve yolcu hava yastığı, dört cam otomatiği, hidrolik direksiyon, elektrikli camlar” gibi özellikler gelmiştir.5 ileri manuel ve 4 ileri otomatik şanzımanlı vites seçenekleri vardır. Opel Astra F’nin motor teknik özellikleri şu şekilde;

Astra F Sedan

1.4 Benzinli : 1992 – 1998 yılları arasında satılan Astralarda mevcuttur. 4 silindirli olan motorun 1996 yılına kadar olanları karbüratörlüdür. Bunlar 60 beygir gücünde motorlardır. Ancak 1996 yılından sonra ecotec motorlara geçilmiştir ve 90 beygir gücüne çıkmıştır. LPG ile uyumlu bir motordur. Şehir içinde 9, şehir dışında 5.5 litre yakıt tüketmektedir. Çok performanslı bir motor değildir.

1.6 Benzinli : En çok tutulan motor seçeneğidir. 1991 yılında 1998 yılına kadar üretilen her Astra f’de yer almıştır. 1996 yılına kadar olanları karbüratörlü ve 71 beygir gücündedir. Ancak daha sonra ecotec olmıuş ve motor gücü 101 beygire çıkmıştır. LPG ile uyumlu bir motordur. Şehir içinde 9.5, şehir dışında 5.5 litre yakıt tüketmekte olup LPG ile uyumlu bir motordur.

2.0 GSi : Tek kapı Astra F ile birlikte satılmıştır. Çok performanslı ve sportif bir motordur. 150 beygir ve 196 Nm tork güç üretmektedir. 0-100 kilometre hızlanması 8.1 saniyedir. Şehir içinde 12.5 şehir dışında 7.6 litre yakıt tüketimi verisi vardır.

Opel Astra F İçi

Opel Astra F (1991-1998) Kullanıcı Yorumu

1997 model bir Astra F kasa sahibiyim ve aracımı 8 yıldır sorunsuzca kullanıyorum. Gerçekten parasına göre alınabilecek en iyi otomobil. İlk olarak içinden anlatmaya başlayacak olursam, ön göğüs ve kapı içleri gibi yerlerde sert bir malzeme kullanılmasına rağmen en ufak bir çatlama ve solma dahi olmuyor. Bende sedan kasa olanı var ve devasa bir bagaj hacmi var. Ön tarafının genişliği ferahtır. Kullanırken insanın içini karartmaz. Arka diz mesafesi yeterli uzunluktadır. 3 kişi rahatlıkla sığabilir ve yolculuk yapabilir. 1.6 litrelik ecotec motorunun performansı çok güzeldir. Özellikle sessiz çalışan bir motor olması sebebiyle arabanın içinde motorun çalıştığını duymuyorsunuz bile. Defalarca uzun yola gittim ve hiç bir sorun yaşamadım. 150 160 km/s hız ortalama ile saatlerce gittiğim oldu ve bana mısın demedi. Bir kaç defa hız denemesi yaptım 200 km/s hıza kadar çıktı ve direksiyonunda en ufak bir titreme bile olmuyordu. Yol tutuşu modeline göre çok iyidir. Arkasını öyle kolay kolay savurmaz. Altı yerden yüksek olduğu için köy yollarına geliyor. Ama yürüyen aksam parçaları biraz narin olduğu için kolay arıza yapabiliyor. Frenleri çok güçlüdür ve arabayı kısa mesafe içerisinde durdurabilir. Kliması gayet güçlüdür ve arabayı buz gibi yapar.

Opel Astra F Station Wagon

Opel Astra F (1991-1998) Alınır Mı?

Bu arabalar anlamayan ustaların elinde hiç olup gittiler. Bu sebeple özellikle elektrik aksamları çok arıza veriyor. Almadan önce kurcalanmamış bir tanesini almaya özen gösterin. Motoru sağlamdır. İkinci el piyasası hızlı bir otomobildir. Yedek parçaları hem kolay bulunuyor hem de çok ucuz. Dediğim gibi temiz bir tanesini almaya özen gösterin.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu