Skonder Hava Pompası Ne İşe Yarar? Değişim Fiyatı ve İşçilik Ücreti

Otomobillerde adı pek duyulmayan parçalardan bir tanesi olan sekonder hava pompası nedir ve ne işe yarar? Sekonder hava pompası fiyatları ne kadardır? Sekonder hava pompası değişimi ne kadar tutar, işçilik ücreti dahil ne kadar maliyet çıkar bunlara göz atacağız.

Çevre ve hava kirliliği dünyanın sıcaklığını sürekli olarak artırmaktadır. Buna küresel ısınma adı verilmektedir. Bu ısınma atmosfere salınan zehirli gazlar nedeniyle olmaktadır. Atmosfer sıcaklığını en çok artıran şeylerden bir tanesi de fosil yakıtlı araçların egzoz gazlarıdır. Bu gazların zehirli olanları çeşitli teknolojik parçalar tarafından düşürülmeye çalışılır. Gelişen otomobil teknolojisi ile çıkardığı emisyon değerleri sürekli olarak düşürülmeye çalışılmaktadır.

Sekonder Hava Pompası Ne İşe Yarar?

Otomobilin motoru sabah ilk çalıştırıldığında çok soğuktur. Katalitik konvertör ve DPF ısınana kadar egzoz gazındaki zehirli gazları ayıklayamaz. İşte burada devreye sekonder hava pompası devreye girer. Motor soğukken çıkan ve süzülemeyen zehirli gazları alır ve yeniden manifolda gönderir. Böylelikle aracın motor soğukken çıkardığı zehirli gaz miktarı yani emisyon değeri en aza indirgenmiş olur. Sekonder hava pompası otomobillerde daha yeni yeni kullanılmaya başlayan bir sistemdir. Artık Avrupa’da benzinli her otomobilde bulunması zorunludur.

Sekonder Hava Pompası

Sekonder Hava Pompası Ne Kadara Değişir?

Aracınızın sekonder hava pompası arızalıysa ve belirtileri veriyorsa değiştirilmesi gerekecektir. Bu pompayı değiştirmenin maliyeti işçilik ücreti olarak çok fazla değildir. Ancak parça fiyatı olarak her emisyonla ilgili parça gibi pahalıdır. Sekonder hava pompası fiyatları 2022 yılı için 1.000 liradan başlayıp 5 bin liraya kadar çıkabilmektedir. Ayrıca ustanızda 200 liralık bir işçilik ücreti karşılığında sekonder hava pompasını değiştirecektir. Yani değiştirme maliyeti 2022 yılı için en az 1200 liradan başlayacaktır.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu