Westinghouse Nedir, Westinghouse Nasıl Anlaşılır? 2022 Tamir Yöntemleri

Westinghouse nedir, arızası nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir?

Westinghouse nedir? Kiminin ilk defa duyduğu, kimininse kulak aşinalığı bulunup tam olarak ne işe yaradığını bilmediği Westinghouse kelimesi Fren Servosu olarak da adlandırılmaktadır. Westinghouse Fren sistemi özelinde olmazsa olmaz derece de kritik bir parça olmakla birlikte, arıza göstermesi durumunda ertelenmemesi gereken ve direkt müdahale isteyen en önemli parçaların başında yer almaktadır.

Westinghouse Nedir
Westinghouse Nedir

Otomotiv firmalarının güvenli sürüş sistemini destekleyici, kaza riskini önleyici arge çalışmalarının gelişen son teknolojisi olan Westinghouse tam olarak nedir? Arıza gösterdiğini nasıl anlarız? Tamir yöntemleri ve maliyetleri ne kadar? Konuyu sizler için detaylıca analiz ettik.

Westinghouse nedir?

Westinghouse nedir? sorusuna verilebilecek en net yanıt fren sisteminin en temel yapı taşı olacaktır. Otomobil kullanıcıları hızlanmak için gaza basarken, durmak için de fren pedalını kullanırlar. Fakat, küçük bir pedal kocaman arabayı nasıl durdurabilir? Hiç şüphe yok ki arka planda görünmeyen çok farklı sistemler var.

Araç kullanıcısı fren pedalına basınca piston hareket edecektir. Frenlemenin bir diğer sistemi olan hidrolik mekanizması, içinde hidrolik yağı ile doldurulmuş sıvının basıncını yükseltecek ve kaliperlere iletecektir. Fren kaliperinin kapanması da fren balatasının, fren diskine basınç uygulaması ve aracın stabil şekilde yavaşlamasına neden olacaktır. Burada basıncı yükselten iki etken var, birisi fren hidroliği iken diğeri de Westinghouse.

Westinghouse, fren pedalına basma anında pedalının basıncını yaklaşık olarak 4 kat daha yükseltir. Yani, Westinghouse araç sürücüsünün uygulamış olduğu frenleme kuvvetini daha da yükselterek, hem araç kullanıcısına yumuşak bir pedal sayesinde konfor alanı sağlar hem de frenleme sistemine takviye yaparak daha sağlıklı bir şekilde durmasına yardımcı olur.  

Westinghouse olmasaydı fren pedalına basmak için oldukça yüksek bir kuvvet uygulamanız gerekebilir, hatta insan gücünün yetersiz kalacağından bile rahatlıkla söz edebiliriz. Bunu yaparken de bünyesinde yer alan delikler vasıtasıyla, içindeki hidrolik sistemden yararlanır. Hidrolik yağı basınçlı bir şekilde bu deliklerden geçer ve fren kuvvetini yükseltir.

Ön kısımdaki delikler ön tekerleri kontrol ederken, arka kısımdaki delikler de arka tarafı kontrol etmektedir. Tek delikle, tüm tekerlerin durdurulmamasının ana nedeni 4 tekerin her zaman aynı oranda durmasının tercih edilmemesidir. Örneğin, virajda iç tekerler daha az, dış tekerler daha çok döner. ESP fren sistemiyle beraber çalışır ve viraja göre bazı tekerlere durması için daha fazla baskı yapar. Aksi durumda aracınız takla atmaya kadar uzanabilmektedir.

Westinghouse Nedir
Westinghouse Nedir

Westinghouse yeri itibariyle kaputu kaldırdığınızda, direksiyonun ön kısmında yer alan siyah metalik bir parçadır. Fren sistemine ek bir parça olduğu içinde genellikle fren merkezinden önce ve fren sisteminin hemen üst kısmına konumlandırılmıştır. Westinghouse ‘un iç kısmında hava geçirmez iki diyafram plaka bulunur. Hava geçirmez terimini özellikle kullandık, çünkü hava geçirmesi önemli bir arızanın habercisi olup sürüş güvenliğini derinden etkilemektedir. Bu derece kritik bir parçanın arızası nasıl anlaşılır, ne gibi zararlar doğrulabilir?

Westinghouse arızası nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir?

Westinghouse arızası, frenin basıncını düşüreceği için önemli bir arıza olarak nitelendirilir. Basıncın düşmesi demek aracın normal bir duruş performansı sergilememesi demektir. Yani, 80 KM hızda önceden 10 metrede duran aracınız, Westinghouse arızası sonrasında 20 Metre’ye kadar çıkabilir. Hatta arızanın tamamen yükselmesi duruş mesafesinin iyice uzamasına neredeyse “durmamasına” kadar devam edecektir. Westinghouse arıza belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz,

  • Westinghouse arızaları arasında karşımıza çıkan en yaygın durum, Westinghouse’un bağlantılı olduğu hortumun aşınması, yırtınması durumudur. Böyle bir arızada Westinghouse her ne kadar basıncı yükseltse de basınçlı hava yırtık olan hortumdan çıkacağı için sağlıklı bir frenleme ortaya çıkmayacaktır.
  • Benzinli araçlarda olmasa da dizel motorlarda Westinghouse emme manifoldunun hemen üst kısmına bağlanır. Isınında etkisiyle zaman içinde hava basıncında azalmalar oluşur ve durma mesafesi yine uzayacaktır.
  • Westinghouse sistemi içinde yer alan ger alma yayları, metalik yapıda olduğu için zaman içinde aşınacaktır. Bu parçanın arızalı olması da genelde fren pedalının takılı kalmasına neden olur. Frene basınca ayağınızı kaldırdığınızda tekrar yukarıya çıkmaz ve zemine paralel bir şekilde durur. Ayağınızın ucuyla tekrar pedalı kaldırmanız gerekmektedir.
  • Westinghouse içinde yer alan diyagrafta delik olabilir. Bu durum hidrolik yağının dışarıya damlamasına neden olur. Westinghouse yeterli basıncı üretse de hidrolik yağı seviyesi az olacağı için ideal durma gerçekleşmeyecektir.
  • Westinghouse’a ek olarak bağlantı keçeleri itme çubukları bulunur. Bu parçalar da zaman içinde aşınmaya bağlı arıza gösterebilmektedir.

Westinghouse arızası ana nedenlerini bu şekilde sıralayabiliriz. Tüm arızaların ortak yani, ideal durma seviyesine ulaşamamasıdır. Arıza her ne olursa olsun, araç sürücüleri herhangi bir anormal durum olup olmadığını kontrol edebilirler.

 Bunun için araç çalıştırın ve biraz yol yaptıktan sonra motoru durdurun. Motor durduktan sonra, yaklaşık 3-4 kez fren pedalına sonuna kadar basıp ayağınızı geri çekin. En başta içinde vakumun etkisiyle fren pedalında herhangi bir anormallik görünmez. Fakat, 4. Basmanızdan sonra fren pedalında bir sertleşme fark edersiniz. Hatta basması nedeyse “imkânsız” olduğundan söz edebiliriz. Eğer sizin yaptığınız test sonucunda da fren pedalında ciddi bir sertleşme varsa Westinghouse arızalı değil ve sorunsuz bir şekilde çalışıyor demektir. Aksi durumda fren pedalınız sertleşmiyor ve devamlı yumuşak bir şekilde kalıyorsa, o zaman ne yazık ki işin rengi değişiyor. Bu durumda şu kontrolü de beraberinde yapın,

Aracınız çalışır durumda ve frene bastığınızda farklı şekillerde ses duyuyorsanız (balata sesi dışında), bu arızanın da Westinghouse kaynaklı olabileceğinden söz edebiliriz. Özellikle de hava sesine benzer bir “tıslama” duyabilirsiniz.

Westinghouse arızasına yönelik kontrolleri yaptınız ve arızalı olduğuna kanat getirmişseniz, bu durumda da tamiri / değişimine temas edelim

Westinghouse tamiri mümkün mü? Nasıl yapılır, değişim maliyeti ne kadardır?

Westinghouse tamiri mümkün olmayan otomobil parçalarından birisidir. Westinghouse ‘u açıp, içindeki plakaları değiştirerek tekrar montajlayamazsınız. Sırf merak için açıp içini kontrol edebilirsiniz fakat geri kapatmanız mümkün olmaz.

Westinghouse’un tek tamiri bağlantı hortumlarına yönelik. Uç kısmında takılı olan hortumlar hava kaçırıyorsa, yenisini takıp tekrar güvenli bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Aksi durumda Westinghouse’un arıza göstermesi durumunda aracınız marka ve modeline göre değişkenlik göstermekle birlikte yaklaşık 2000 – 6000 TL aralığındaki parçadan uygun olanı alıp, arızalı parçayla değiştirtmeniz gerekmektedir.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu