Motor Yağı Nedir? Motor Yağı Nereden Konur?

Motor Yağ Eksikliği & Motor Yağ Eksikliği Nasıl Anlaşılır? Gibi Konuların Cevabı Bu Yazıda

Motor Yağı Nedir? Motorlu taşıtlar endüstrisinde önemli bir yere sahip olan otomotivler; ana merkez üssü olarak motor tarafından harekete geçirilmektedir. Birden fazla sorumluluk ve görevi bulunan motorlar, araç içerisinde çok kritik bir pozisyona sahip olduğu için bakım ve kontrollerinin aksatılmadan yapılması büyük önem taşır. Bu hem motorun performans, sağlığı hem de aracın genel performans ve verimliliği adına çok önemli bir işlemdir.

Motor yağı
Motor yağı

Bu bakım ve kontrol işlemlerinin gerçekleştiği andaki bakılması gereken en önemli şeylerden biri de motor yağının kontrol tetkikidir. Sahibi olunan taşıtın, taşıt kullanım kılavuzunda yer alan bilgiler ışığında, taşıt içerisinde hangi ölçüde ve ne doygunlukta yağ içermesi, eklemesi ve kontrolü ele alınabilmektedir. Bu oran seviyesine göre ekleme işlemi uygulanmalıdır. 

Bu kontroller ve tetkikler sırasında alınması referans kaynağı, yağ çubuğu çizgisidir. Bu çubuğun iki çizgisi arasında konum alması durumunda herhangi bir ekleme işlemine gerek yoktur. Çizgi arasında yer almaması durumunda ise motor yağı eklemesi yapmak araç sağlığı açısından gerekli ve zorunlu bir durum olacaktır. Motor yağ düzeyinin ideal olarak çizgideki yerinin üst kısımlarda yer alması gerekir. Alt çizgiyi geçmiş ise işaret bu da yeterli bir göstergedir.  Çizgi imleci en alt kısımlarda yer alıyor ise bir an önce motor yağ değişimi yapılmalıdır.

Motor Yağı Nereden Konur?

Motor Yağı Nereden Konur? Kontroller ve tetkikler esnasında yağ oranı istenilen seviyede yer almaması takdirde, motora yağ katım işlemi yapılması kaçınılmaz bir durumdur. Motor yağı, Yağ Supap kapağından yani bir diğer tanımlaması ile Külbütör’den yapılmaktadır. 

Motorun ihtiyacı olan, gereksinimlerini tam anlamında karşılayacak olan motor yağını kullanmak bu hususta çok kritik bir yere sahiptir.

Motor yağı ekleme işleminin birtakım aşamaları mevcuttur. Bu adımlar teker teker yerine getirildiği takdirde motor yağı ekleme işlemi sorunsuz bir şekilde tamamlanacaktır.

Motor yağı dahil etmek için, yağ doldurma haznesini açmak gerekir. Belirli oranda yağ bu kısımdan doldurulur. Ardından yağın alt kısım ve bölümlere gitmesi adına biraz beklenir. Yağ alt kısımlara geçtikten sonra motordaki yağ seviyesi kontrol edilir. 

Fazla yağ eklenimi de istenmeyen olumsuz sonuçlara sebep olabileceğinden, gereğinden çok yağ eklenilmemesine özen gösterilmelidir. 

Motor Yağı Nereden Konur
Motor Yağ Eksikliği & Motor Yağ Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Motor Yağ Eksikliği

Motor Yağ Eksikliği: Motorda, motor yağının azalması ve eksiklik durumu büyük problemlere sonuç açabilmektedir. Motordaki, motor yağı azalması durumunu zamanında tespit edilmemesi durumunda, araçta birtakım arızalar meydana gelecektir. Yatak sarsılması olarak bilinen motorda meydana gelen arıza çeşitlerinden birinin cereyan etmesi son derece muhtemeldir. Otomotivde meydana gelebilecek bir diğer sıkıntı ise taşıt çekiş gücü olacaktır. Bu ve bu gibi olumsuzlar aracın genel sağlık ve performansında geniş çaplı bozulmalara sebep olacaktır. Bu sorunların baş göstermesi ile, bu sorunlara eşlik edecek birden çok arıza ve bozulma kendini gösterecektir.

Otomotivde yer alan, gösterge paneli üstündeki motor yağı için basınç uyarı imgesi yanıyor ise motor yağının bakım zamanının ve değişim durumunun vakti gelmiş demektir. Bu lamba her şey seyrinde gider iken yanmaz. Bu işaret gösterge üzerinde yer aldığından itibaren aracın motor yağı eklenmesi gibi bir takım bakım işlerine ihtiyacı olduğu anlamına gelir. Tükenmiş ve azalmış yağa sirayet eden kalite düşüklüklerine atıfta bulunan bu işaret göstergesi, bakımları yerine getirilmediği takdirde motora geri dönülemez zararlar da olmak üzere büyük zararlar verebilir.

Bu durumların yanı sıra motor yağı, doldurulduğu haznede ve diğer etkileşim içerisinde bulunduğu aksamlardaki olası paslanma ve korozyon olayının da önüne geçer. Parçalar arasında yağ eksikliğinden kaynaklanan sürtünmeye bağlı olarak kırılmalar ve hasarlar meydana gelir.

Bu kırılmalar, paslanmalar sonucu işlevini yitiren motor parçalarının değişimi de çok maliyetli olacağından motor yağının belirli aralıklar ile bakım ve kontrolünün yapılması son derece önemlidir.

Oto bakım servis merkezlerinden, sahibi olunan aracın özelliklerine göre bu yağ edinilebilir ve motora bakımı uygulanabilmektedir. 

Çeşitli tipteki motor yağları birbiri ile karıştırılabilir, fakat bu durum uzmanlar ve bu konuda bilgili kişiler tarafından yapılması tavsiye edilmektedir. Zira kontrolsüz ve gereğinden fazla oran karışım durumunda da sorun yaşanacaktır. 

Motor yağının motor çalışma, sıcaklık, soğukluk durumuna göre eklenme durumları vardır. Motor sıcak iken motor yağ eklenimi durumunda istenilen verim elde edilemez. Çalışan, sıcak halde duran motor, aksamlar arasındaki ısı farklarından ötürü yağa yeterine doyamaz ve tabakalaşma halinde kalıntılar ile karşı karşıya kalır. En iyi ve verimli eklenme işlemi ise dinlenmiş ve dingin halde çalışan veya duran motor üzerine yapılır. Bu doldurulma işleminde gereğinden az yağ eklenilmesi de sıkıntılı bir durumdur. Bu durum motorun sağlığını ve ömrünü kısaltır.

Motor Yağ Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Motor Yağ Eksikliği Nasıl Anlaşılır? Motor yağı eksilmesi durumunda egzozda mavi duman atılımı gözlenmektedir. Bu durum en büyük motor yağ eksikliği habercisidir. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalındığı takdirde mutlak suret ile yağ değişimi yapılmalıdır. 

Yağ kontrolü yapıldığı esnada, ele alınılan yağın bir kağıt havluya sürülmesi sonucu, kağıt havluda koyu bir şekilde yeşil renk kendini gösteriyorsa yağın kalitesinde ve etkinliğinde bozulma meydana gelmiştir. 

Emir Göründü

Selamlar, ben Emir. 1992 Eskişehir doğumlu metalurji ve malzeme mühendisiyim. Kendimi klasik araba tutkunu olarak betimlemekten keyif duyuyorum. 2022 yılında dahil olduğum otobilgisi.com ailesi ile birlikte sizlere otomotiv sektöründen izlenimlerimi aktarmaya çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu