CRDi ve CRDi VGT Arasındaki Fark Nedir?
Hyundai’nin ilanlarını gördüyseniz bazı modellerinde 1.5 Crdi yazarken bazılarında da 1.5 Crdi VGT yazmaktadır. Peki normal Crdi ile VGT Crdi arasındaki fark nedir?
Crdi motor, dünyanın en sağlam ve performanslı dizel motorlarından bir tanesidir. Örneğin bir Accent Era’da bulunan Crdi motor arabayı resmen bir formula 1 arabası gibi uçuruyor. Dizel motorların gücü turboya geçtiği zaman çok daha fazla hissedilmektedir. Çünkü turbo demek yüksek tork anlamına gelmektedir. Peki ya Hyundai’nin Crdi ve Crdi-VGT arasındaki fark nedir?
CRDİ ve CRDİ-VGT Arasındaki Fark
Normal Crdi motorda, sürücü gaza bastığı zaman ortalama 2200 devirde turbo devreye girerek motora daha fazla hava gönderir. Bu da arabanın bir anda çekişinin artmasına neden olur. Ancak turboya girmeden önceki düşük devirlerde arabanın tork gücü çok azdır. Bunun sebebi turbo kanatçıklarının kapalı konumda olmasından dolayıdır. Turbo açılınca motora hava gönderen turbo valfleri açılır ve tork gücü katlanmış olur. VGT sistemi aracın motoruyla alakalı değil, turbo sistemiyle alakalı bir şeydir. Motorun düşük devirlerde bayılmaması için VGT sistemi geliştirilmiştir. VGT’nin açılımı “değişken geometrili turbo” anlamına gelmektedir.
VGT sisteminin çalışma prensibi basittir. Alt devirlerde turbo kanatları kapanır ve motora daha fazla hava gönderilir. Böylelikle düşük devirlerde motorun torkunun düşmesi engellenmiş olur. Ancak turboya geçtiği zaman motorun zorlanmaması için hava miktarının düşürülmesi gerekir. Bunun içinde yüksek devirlere çıkıldıkça kanatçıklar açılır ve turbonun bastığı hava miktarı düşürülür. Bu sisteme VGT turbolu motor demek daha doğru olacaktır.