Ehliyet Randevu Alma (2022 Güncel)

Ehliyet randevu alma işlemi araç kullanmak isteyen herkesin ilk araştırdığı konulardan biri. Ehliyet, bir diğer adıyla sürücü belgesi, karayollarında motorlu ya da motorsuz araçların sürücüler tarafından kullanılabilirliğini belirten resmi bir belgedir. Tamam. Peki ehliyet randevusu nasıl alınır? Şimdi sıra bu soruların cevaplarında.

ehliyet randevu alma
Ehliyet Randevusu Alma

Sürücü Belgesi Sınavı

Sürücü belgesi sınavı, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yapılır, sürücü belgesini ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, sürücülere verir. 1 Ocak 2016 itibariyle kullanılan ehliyetler, Avrupa Birliği sürüş yönetmeliğine uyum sağlayabilmek için yenilendi. Sürücü belgesini yenilemek için Nüfus Müdürlüklerinden randevu alan kişiler, müracaat ederek ehliyetlerini yenileyebilmektedirler.

Şu an kullanılan yenilenmiş sürücü belgeleri sınıfları: M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F olmak üzere 16 adettir. F ve G tipi ehliyetler yenilenen ehliyetler arasında değildir. Ehliyetinizi yenilemek ya da ilk defa ehliyet almak istiyorsanız bazı ehliyet randevu alma adımlarını takip etmeniz gerekmektedir.

Ehliyet İçin Randevu Alma

Ehliyet için randevu alma, doğru adımlar izlendiğinde çok kolay bir işlem. Ehliyet alabilmek için, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan sürücü belgesi yazılı ve uygulamalı direksiyon sınavlarını başarıyla tamamlamanız gerekiyor. Ardından ehliyet için randevu alabilmek için iki çeşit yöntem bulunuyor. İlk olarak, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden online randevu alabilir ya da Alo 199 hattından randevunuzu oluşturabilirsiniz. 

Evrakları tümüyle tamamladıktan sonra randevunuzun belirlenen tarih ve saatinde Nüfus Müdürlüğü’ne müracaat ederek ehliyet başvurusunda bulunabilirsiniz.

İlk kez ehliyet alacağınız için getirmeniz gereken belgeler: Kimlik belgesi, sürücü sertifikası, öğrenim belgesi, sürücü sağlık raporu, sürücü belgesi, değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı ödendi dekontu, bir adet biyometrik fotoğraf, kan grubunuzu belirten belge ve adli sicil belgesi olarak belirlenmiştir.

Bu belgeleri yanınızda götürmeli ve randevu saatinizden en az 30 dakika önce başvurduğunuz Nüfus Müdürlüğü’nde evraklarınızla birlikte bulunmanız gerekmektedir.

Ehliyet Alma Randevu

Ehliyet alma randevu işlemleri için aşağıdaki adımları izlemelisiniz.

  1. randevu.nvi.gov.tr adresine gidin.
    1. ‘Sürücü belgesi’ sekmesine tıklayın.
    1. ‘Kabul ediyorum’ sekmesini seçin.
    1. Ad-soy ad, T.C kimlik numarası, telefon bilgileri ve doğum tarihinizi gün/ay/yıl şeklinde doldurun.
    1. Güvenlik kodunu yazdıktan sonra ‘Devam Et’ butonuna basın.
    1. Size uygun il ve ilçe bilgisini seçin.
    1. Ardından ‘İleri’ butonuna basın.
    1. İşlem yapmak istediğiniz kişiyi seçin.
    1. Ardından ‘İleri’ butonuna basın.
    1. Tekrardan ‘İleri’ sekmesine basın.
    1. Son olarak cep telefonunuza iletilen onay kodunu boşluğa yazın.
    1. Ardından ‘İleri’ butonuna basın.
    1. Bu işlemlerin sonucunda randevunuz oluşturulacaktır.
    1. Randevu bilgileri ile ilgili detaylı bilgiler telefonunuza SMS yolu ile iletilecektir.

Tüm bu adımları takip ettikten sonra e-devlet üzerinden başvurunuzun onay durumunu takip etmeli ve aksi durumda başvurunuzun iptali için ret talebinde bulunmanız gerekmektedir.Ehliyet almak için belirlenen harç ücretleri güncel olarak şöyledir:

  • A ve F Sınıfı Toplam: 715,40₺
  • B Sınıfı: 1461,90₺
  • B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G VE M Sınıfı: 2208,70₺

Dijital Ehliyet Randevu Alma

Dijital ehliyet randevu alma da en az ehliyet alma kadar kolay bir işlem. Takograf kartı da denilen dijital ehliyet, TOBB tarafından sürücülere verilmektedir. Dijital sürücü kartı için öncelikle ön başvuruda bulunmanız ve ardından dijital ehliyet için ödemenizi gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Ön başvuruda belirttiğiniz başvuru merkezine müracaat ettikten sonra, gerekli tüm belgelerinizi teslim etmelisiniz. Bunlar, sürücü belgenizin aslı ve fotokopisi, kimlik kartınızın aslı ve fotokopisi, biyometrik fotoğraftır. 

Servis kartı başvurusunda bulundaysanız götürmeniz gereken gerekli evraklar ise imza sirküleri aslı ve fotokopisi, vekâletname aslı ve fotokopisi, oda kayıt belgesi, vergi levhası fotokopisi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan alınan servis yetkili belgesi fotokopisi, başvuruyu imzalayacak kişinin kimlik kartının aslı ve fotokopisi ve servis kaşesidir.

Şirket kartı başvurusunda bulunduysanız gerekli evraklar ise imza sirkülerinin aslı ve fotokopisi, vekâletnamenin aslı ve fotokopisi, oda kayıt belgesi, vergi levhası fotokopisi, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu Uyarınca alınan Yetki Belgesi fotokopisi, başvuruyu imzalayacak kişinin kimlik kartının aslı ve fotokopisi ve şirket kaşesi olarak belirlenmiştir.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Ehliyet için sağlık raporu nereden alınır? Sorusunun cevabı araç kullanmak isteyen kişiler tarafından merak ediliyor. Ehliyet başvurusunda bulunurken sağlık raporu almanız gerekmektedir. Bunun için herhangi bir sağlık kuruluşunu seçebilirsiniz.

Aile hekimlikleri, özel hastaneler, özel tıp merkezleri, polikliniklerden veya muayenelerden randevu alabilirsiniz. Ehliyet sağlık raporu için randevu aldıktan sonra sağlık kuruluşuna giderken kimlik kartınızı, iki adet biyometrik fotoğrafınızı, kullanıyorsanız lens ve gözlüğünüzü yanınızda getirmelisiniz.

Doktorunuzun size yönelttiği soruları doğru cevapladığınızda bir sorun yoksa ‘Sürücü olur’ belgeniz size verilecektir. Sürücü belgesi sağlık raporlarında iki farklı seçenek bulunmaktadır. Bunlardan ilki “birinci grup sağlık raporları”dır.  B

u grup sürücü belgeleri M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F tipi ehliyetleri belirtiyor. Bu grup ehliyet sahiplerinin on yılda bir yeniden sağlık raporlarını güncellemeleri gerekiyor. Diğer grup ise “İkinci grup sağlık raporları”dır. C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G tipi ehliyetleri içeriyor.

Bu tip sürücü belgeleri ise beş yılda bir sağlık kontrolü yaptırarak sağlık yeterliliğini güncellemelidir. Alınan raporlar E-Devlet üzerinden kontrol edilmektedir.

Ehliyet Yenileme Randevu Alma

Ehliyet yenileme randevu alma işlemleri için aşağıdaki adımları izlemelisiniz.

  • İlk olarak Sağlık Raporu almanız gerekiyor. Bunun için herhangi bir sağlık kuruluşunu seçebilirsiniz. Aile hekimlikleri, özel hastaneler, özel tıp merkezleri, polikliniklerden veya muayenelerden randevu alabilirsiniz.

    Ehliyet sağlık raporu için randevu aldıktan sonra sağlık kuruluşuna giderken kimlik kartınızı, iki adet biyometrik fotoğrafınızı, kullanıyorsanız lens ve gözlüğünüzü yanınızda getirmelisiniz. Doktorunuzun size yönelttiği soruları doğru cevapladığınızda bir sorun yoksa ‘Sürücü olur’ belgeniz size verilecektir.
  • Nüfus Müdürlüğü’nün ‘randevu.nvi.gov.tr/’ adresinden ehliyet randevusu alın ya da ALO 199 hattı üzerinden randevu talebinde bulunun.
  • Yeni ehliyet alabilmek için ödeme yapmanız gerekmektedir. Kaybettiğiniz ehliyet eski tip ise toplam 15₺, yeni tip ehliyetinizi kaybettiyseniz 345₺ ücret ödemeniz gerekmektedir.
  • Bazı belgeleri tamamlayınız. Bunlar, kimlik kartı, sağlık raporu, biyometrik fotoğraf, ödendi makbuzu, kan grubu kartı, sürücü belgesinin yeniden alınması adına yazılmış dilekçe ve parmak izidir.
  • Başvurunuz onaylandığında on beş gün içerisinde kargoyla ehliyetiniz size teslim edilir.

Ehliyet Harç Ücreti Nereye Yatırılır?

Ehliyet harç ücreti nereye yatırılır sorusunun cevabı herkes tarafından merak ediliyor. Ehliyet harç ücretleri, vergi dairelerine, anlaşmalı bankalara, gelir idaresinin internet vergi dairesine, anlaşmalı bankaların internet bankacılığı sistemine, geliştirme işlemini tamamlayan bankaların ATM’sine yapılabilir. Ödemenin dekontunu ehliyet randevu alma gününde yanında bulundurmanız gerekmektedir.

Ölümle sonuçlanan kazaya karışmak, 100 ceza puanına ulaşmak, hız sınırını aşmak, stajyer sürücü olarak kural ihlali yapmak, ehliyetin geçerlilik süresinin dolması, sağlık durumunun elverişli olmaması, uyuşturucu kullanmış olmak, alkollü araç kullanımı sonucu ehliyet başvurunuz iptal edilebilir.

Ehliyetinizin haksız yere alındığını düşünüyorsanız itiraz talebinde bulunabilirsiniz. İtirazınıza olumlu dönüş yapılırsa ehliyetinizi geri alabilirsiniz. Veya ehliyetinizin cezai süresinin bitmesini bekleyebilirsiniz.

Örneğin, altı ay sonunda ehliyetinizi geri alabilecekseniz altı ayın dolmasını bekleyebilirsiniz. Adınıza olan tüm trafik cezası borçlarını ödeyerek ‘Trafik cezası borcu yoktur’ belgesi alarak ehliyetinizi yeniden alabilirsiniz. Bunun için vergi dairesine başvurmanız gerekmektedir.

Alkollü araç kullandıysanız ve ikinci kez aynı ihlali gerçekleştirdiyseniz, 100 ceza puanını doldursanız, psikoteknik değerlendirme raporu almanız gerekmektedir. Bu raporu almadan ehliyetinizi geri alamazsınız. Uyuşturucu nedeniyle ehliyetiniz alındıysa ceza süresinin dolmasının ardından sakınca bulunmadığına dair sağlık raporu alınması gerekmektedir.

Yaren Naz Çıkmaz

Merhaba! Ben Yaren, 1991 İzmir doğumluyum. Şuanda otomotiv yedek parça üreten bir fabrikanın iş geliştirme uzmanıyım. Otobilgisi.com ile otomobil tutkumu sizlerle paylaşma keyfini yaşıyorum:)

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu