Araba Lastiği Nasıl Değiştirilir? ( 10 Adımda Lastik Değişimi )

Araba Lastiği Nasıl Değiştirilir konusu son derece önemli. Dahası her sürücünün bilmesi gereken kritik bir süreç. Zira acil değişim gereken patlak bir lastik ile ne zaman karşılaşacağınızı bilemezsiniz. Bu yüzden her zaman hazırlıklı olmak son derece faydalı.

Araba Lastiği Nasıl Değiştirilir?

Lastik nasıl değiştirilir
Lastik nasıl değiştirilir

Kışın ya da yaz aylarında güvenli bir sürüş için gerekli olan lastik değişimleri dışında patlak sebebiyle acilen değiştirilmek zorunda kalınan lastik değişimleri de söz konusudur. Basit adımlarla kullanıcıların kendilerinin de yapabileceği lastik değişimi için bazı durumlarda hayat kurtarıcı bir işlem diyebiliriz.

Özellikle uzun yolculuklarda kasaba veya şehre uzak olup servis çağırma imkanının zor olduğu durumlarda oldukça yararlı bir işlem olacaktır. Cep telefonları sayesinde acil lastik onarımı ve değişimi için yetkili servislere ulaşmak çok kolaydır. Fakat telefonun çekmediği yerlerde lastik değiştirme işlemini kullanıcının yapabiliyor olması zaman açısından tasarruf sağlar ve yolculuğun sekteye uğramasına engel olur.

Lastik Değişiminde İhtiyaç Duyulan Gereçler

Her sürücü hayatında en az bir kere lastik patlaması sorunu ile muhakkak karşılaşmıştır. Bu nedenle sürücüler tarafından sıkça araba lastiği nasıl değiştirilir sorusu araştırılır. Öncelikle patlak sorunu durumunda lastik değişimi için ihtiyaç duyulan gereçler şu şekildedir;

  • Kriko
  • Bijon anahtarı
  • Yedek lastik
  • Kullanıcı kılavuzu

Listelenmiş olan tüm malzemelerin lastik değişim işlemi için araçta bulundurulması gerekir. Araç ikinci el alınmış ise lastik değiştirme gereçlerinin olup olmadığı kontrol edilmeli eğer yok ise de temin edilmelidir. Ayrıca yola çıkmadan evvel yedek lastiğinin havasının kontrol edilmesi oldukça önem taşır.

Bu malzemelerin dışında araçlarda bulundurulması önerilen fener, kriko sabitlemesi için iki ince tahta ve tekerlekler için takoz gibi gereçler de oldukça işinize yarayacaktır.

Araba lastiği nasıl değiştirilir sorusuna cevap arıyorsanız öncelikle lastik değiştirme işlem sıralaması ile başlayabiliriz. İşlem sıralaması şu şekildedir;

  • Kriko bijon anahtarı ve yedek lastik hazırlanır
  • Somunlar yarı yarıya gevşetilir
  • Jant sökülür
  • Bijonlar gevşetilir
  • Kriko yardımı ile araç yükseltilir
  • Yedek lastik yerleştirilir
  • Bijonlar yerleştirilir ve sıkılır
  • Kriko yardımı ile araç yere indirilir

Araç Lastiği Hangi Yöne Sökülür?

Araba lastiği nasıl değiştirilir konusunda dikkat edilmesi gereken ve uygulamada kolaylık sağlayan bazı püf noktalar vardır. Lastik değiştirme işleminde en çok merak edilen püf noktalardan birisi de araç lastiğinin hangi yöne doğru sökülmesi gerektiği konusudur.

Lastik değişim işlemi esnasında jant sökümü yapıldıktan sonra ortaya çıkan bijonlardan birine anahtarın uygun ucu bulunup yerleştirilir. Gevşetme için saatin tam tersi yönünde çevirme işlemi yapılır. Bu şekilde uygulanan gevşetme işi hem yorucu olmayacak hem de hızlı bir değişim sağlayacaktır.

Tek Lastik Değiştirmek Doğru Mudur?

Araç lastikleri aracın tüm ağırlığını taşıyan yol ve hava şartlarından dolayı yıpranabilen bir yapıya sahiptir. Patlak vb. durumalar haricinde lastiklerin bir kullanım ömür süresi bulunur. Uzmanlar tarafından bu süre 5 yıl olarak belirtilmiştir. Bu nedenle ömür süresi dolan lastiklerin değişimlerinin yapılması oldukça ciddi bir konudur.

Kaliteli yol tutuşu ve güvenli bir sürüş için hassasiyet gerektiren bir bakım işlemidir. Genellikle patlayan lastik değişimlerinde bir adet değişim yapılmaktadır. Bazı durumlarda bu durum önemsenmeyerek yedek lastik ile araç kullanımına devam edilebiliyor. Ya da kullanılamaz duruma gelen lastikler denk gelinen farklı bir marka modeli ile değiştiriliyor ve diğer üç lastik ile aralarında fark oluşabiliyor. Bu durumun araç kullanıcıları için;

  • Islak ve kaygan zeminde kızaklama
  • Ani fren gerektiren durumlarda aracın savrulma durumu
  • Dengesiz bir sürüş
  • ABS sisteminin sağlıklı çalışmaması, gibi ciddi önem gerektiren sıkıntılara yol açabilmektedir.

Her lastik fren ve yol tutuş konusunda farklı bir karaktere sahiptir. Bu nedenle tek lastik değişimi uzmanlar tarafından doğru bulunmamaktadır.

10 Adımda Lastik Değiştirme

Araba lastiği nasıl değiştirilir konusuna gelince sizlere hızlı ve kolay değişim imkanı sağlayacak detayları on adımda sıralayabiliriz;

  1. Öncelikle yol için güvenlik önemleri alınmalıdır. Araç düz zemine park edilir ve el freni çekilir. (Araç manuel ise viteste bırakılmasına dikkat edilmelidir) Dörtlüler yakılır. Diğer tekerlere aracı sabitlemek adına takozlar yerleştirilir. Eğer takoz yok ise çevrede bulabileceğiniz büyük taşları ya da tuğla kullanabilirsiniz.
  2. Yedek lastik, bijon anahtarı, kriko gibi gerekli malzemeler aracın bagajından çıkarılır.
  3. Eğer varsa lastikte jant kapağı ve göbek bağı çıkartılır.
  4. Bijon anahtarı aracılığı ile bijonlar saat yönünün tam tersi şekilde döndürülerek gevşetilir.
  5. Lastiğin tüm bijonları gevşetilir fakat tam olarak çıkarılmaz. Aksi taktirde araç kriko ile kaldırıldıktan sonra lastik yerinden çıkabilir.
  6. Kriko yerleşimi için öncelikle kriko kolu saat yönünde arabanın altına değecek seviyeye kadar çevrilerek yükseltilmeli. Sonrasında krikonun boşluk bölümü değişecek olan lastiğin yanındaki şasi bölümünün altına oturtulmalı ve kriko kolu saat yönünde lastikler 3,4 santimetre yukarıda kalana kadar araç kaldırma işlemi yapılmalıdır.
  7. Zemin ile bağlantısı kesilen lastiğin tüm bijonları çıkarılır ve patlak lastik yerinden sökülür.
  8. Yedek lastik alınır ve merkeze yerleştirilir. Bijonlar önce elle takılır ve sabitlenir. Sabitlendikten sonra anahtar yardımı ile saat yönünde iyice sıkılmalıdır. Bu aşamada kuvvet almak için ayağınızdan yardım alabilirsiniz.
  9. Jant kapağı ya da göbek bağı yerine takılır.
  10. Kriko saat yönünün tersine doğru çevrilir ve araç zemine indirilir.

Araba lastiği nasıl değiştirilir konusunda belirtilen işlem sıralamasını uygulayarak kolay bir şekilde işlemi tamamlayabilirsiniz. Patlayan lastiğinizi en kısa zamanda onarımı ve tamiratı için servise götürmeniz sağlıklı bir yol tutuşu için önem taşır. Böylece yedek lastiğinizi de kontrol ettirip yerine koyabilir olası acil durumlar için önlem almış olursunuz.

Araba Lastiği Değiştirme Fiyatları

Araba lastiği nasıl değiştirilir hususunda uygulama açısından anlatılan değişim işlemi dışında lastik değişimleri mevsimlik ve eskime durumlarında göre de farklılık gösterebilir.

Ticari araçlarda kış lastiği değişimi zorunlu tutulmakta ve kurala uyulmaması takdirde ceza işlemi uygulanmaktadır. Özel araçlarda da yolculuk esnasında can ve mal güvenliği için kış lastiği kullanılması gerekmektedir.

Araba lastiği nasıl değiştirilir sorusu dışında kullanıcılar lastik değişim ücreti konusunu da oldukça merak etmektedirler. Lastik değişimlerinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan güncel işçilik fiyatı binek araçlar için 80-120 TL SUV ve hafif ticari araçlar için ise 100-150 TL arasında değişmektedir. Bu ücretler sadece sökme takma işlemleri için geçerlidir.

İşçilik dışında lastik değişim fiyatları lastiğin ebadı, lastik taban genişliği, yüksekliği ve jant çapı durumlarına göre değişiklik göstermektedir. Marka çeşitliliği de lastik değişimlerinde fiyat konusunda değişiklik gösteren bir etmendir. Binek araçlar için 2022 yılı lastik fiyatları 250 ila 2.500 Türk Lirası aralığında marka ve modellerine göre değişiklik gösterir.

Yazımızda Araba lastiği nasıl değiştirilir konusunu detayları ve püf noktaları ile birlikte sizlerle paylaştık. Araç lastikleri aslen güvenli bir yolculuk için önemli bir husus olsa da keyifli ve rahat bir yolculuk içinde ayrıca önem taşımaktadır.

Tek lastik farkının bile dezavantajları görüldüğü gibi oldukça risklidir. Yazlık ve kışlık lastik değişimleri dışında ömür süresi dolan lastiklerin düzenli olarak değiştirilmesi ve takip edilmesi kaza riskini azaltarak sizlere güvenli bir yolculuk imkânı sağlayacaktır.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu