Araba Nasıl Geri Sürülür

Araba Nasıl Geri Sürülür sorusu özellikle acemilerin çok sorduğu soruların başında geliyor. Arabalar, otomobil, kamyon, tır gibi farklı isimlerle performans alanına göre adlandırılır. Ama genel olarak her arabanın sürülme şekli hemen hemen aynıdır. Bir otomobil üzerinden araba nasıl geri sürülür anlatmaya çalışalım.

Arabalarda vites adı verilen arabanın harekete geçmesini sağlayan sistemler çalışma şekline göre farklı şekillerde olabilir. Bir arabanın vites şekli manuel, otomatik ya da yarı otomatik olabilir.

Araba Nasıl Sürülür?
Araba Nasıl Sürülür?

Manuel Vitesli Araç Nasıl Geri Sürülür?

Manuel vitesli arabalarda vites geçişleri vites kolu ve debriyaj yardımıyla sürücü tarafından değiştirilir. Bir arabada 4-5 ya da 6 vites olabilir. Bu vites numaraları arabanın hızını ayarlar. Yokuş yerlerde ya da mahalle içinde daha yavaş gidilmesi gerektiğinden 1. ya da 2. vites tercih edilirken otobanda ve normal bir yolda daha üst vitesler kullanılabilir.

Vites ne kadar artırılırsa araba o kadar hızlı gider. Manuel bir arabayı çalıştırmak için öncelikle anahtar yardımıyla marşa basılır araba çalıştırılır, emniyet kemeri takılır, aynalar ve koltuk ayarlanır. El freni aşağı indirilir ve debriyaj yardımıyla vites boştan 1e alınır. Ve gaza basılır.

Manuel arabalarda her vites değiştirildiğinde ya da araba park edilecekse veya duraksanacaksa debriyaj ve fren kullanılır, ya da debriyaj ve gaz kullanılır. Vites değiştirirken önce debriyaja basılır.

Yarı Otomatik Araç Nasıl Geri Sürülür?

Yarı otomatik bir araba nasıl geri sürülür ona bakalım. Aslında yarı otomatik arabaların otomatik arabalardan farkı aynı zamanda manuel vitese ya da tam otomatik vitese geçiş yapılabilmesidir. Vites kolu yardımıyla otomatik ya da manuel versiyon seçilir ve aynı söz konusu viteslerdeki gibi sürülür.

Fakat manuel arabalarda debriyaj varken yarı otomatik ya da otomatik arabalarda debriyaj pedalı yoktur. Debriyaj görevini fren pedalı görür.

Otomatik Araba Nasıl Sürülür?

Otomatik vitesli arabalarda sadece D yani drive, P yani park, R yani geri ve N yani boş dediğimiz işlemleri yapmamızı sağlayan göstergeler bulunur. Vites kolunda normal sürüş için D, geri sürüş için P, boşa almak için N ve park modu için P kullanılır.

Uygun olan vites seçildikten sonra frene basarak vites kolundan değişim yapılır. D modunda araba ilerlerken gaza basarak arabanın hızlanması sağlanır. Durulmak istendiğinde frene basılır ve araç park haline gelince P vitesine geçilir.

Emir Göründü

Selamlar, ben Emir. 1992 Eskişehir doğumlu metalurji ve malzeme mühendisiyim. Kendimi klasik araba tutkunu olarak betimlemekten keyif duyuyorum. 2022 yılında dahil olduğum otobilgisi.com ailesi ile birlikte sizlere otomotiv sektöründen izlenimlerimi aktarmaya çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu