Yakıt Enjektörü Ne İşe Yarar ve Arızası Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nedir
1990’lı yıllarından başından itibaren otomobillerde karbüratör sistemi yerini enjeksiyon sistemine bırakmaya başlamıştır. O dönemlerde bir otomobilin enjeksiyonlu olduğunu belirtmek için donanım paketlerinin önüne veya arkasına “İ” harfi konuluyordu. Örneğin Toyota Corolla’da XLİ paketi gibi. Yakıt enjektörleri çok çabuk bozulan parçalar değildir. Ancak zamanla kirlenip tıkanabilir veya arıza yapabilirler. Böyle durumlarda değiştirilmesi veya temizlenmesi gerekmektedir.
Yakıt Enjektörü Ne İşe Yarar?
Motor kontrol ünitesi (ECU) bir otomobilin bilgisayarı veya beyni konumundadır. ECU, yakıt enjektörü gibi pek çok bağımsız bileşeni yönetmektedir. Motorun en verimli halde çalışabilmesi için bir çok sensör aracılığıyla doğru hava/yakıt karışım oranının oluşturulması sağlanır. Bunun için enjektörler motora istenilen zamanda istenilen miktarda yakıt püskürtülmesini sağlar.
Bir yakıt enjektörünün temel görevi, motora yakıt sağlamaktadır. Enjektörler içten yanma sürecinin başlayabilmesi için bir meme aracılığıyla yakıtı motor yanma odasına püskürtürler. Aracınızın yakıt pompası, depodan aldığı yakıtı hatlar vasıtasıyla enjektörlere doğru iter. ECU, yakıt gerektiğini belirlediğinden bunu enjektör solenoidine iletir ve bu solenoid, basınçlı yakıtın silindire püskürtülmesine izin vermek için açılır.
Yakıt Enjektörü Arızası Belirtileri
Otomobilinizde silindir başına bir tane enjektör vardır. Bir veya daha fazla yakıt enjektöründe bir şeyler ters giderse, aracınızın motoru gerektiği gibi çalışmayacaktır. Arızalı bir yakıt enjektörü yakıtın motora püskürtülmesini tamamen engeller ya da gerektiği kadar yakıt ulaşmamasına sebep olabilir. Her iki durumda da aracınız olması gerektiği gibi çalışmayacaktır. Aşağıda arızalı veya tıkalı yanıt enjektörünün belirtileri hakkında bilgi vereceğiz. Enjektörler pahalı parçalar olduğu için değiştirmeden önce temizleme yolunu seçmeniz daha faydalı olacaktır. İşte tıkalı, kirli veya arızalı bir yakıt enjektörünün belirtileri.
1- Rölantide Dalgalanma
Aracınızın motoruna yeterli miktarda yakıt olmadığında çalışması doğrudan etkilenecektir. Eğer motor içerisinde hava/yakıt karışımında bir bozukluk varsa rölantide dalgalanmalara neden olacaktır. Hatta devir çok fazla düşerse aracınız rölantide stop edecektir.
2- Motorun Titremesi
Arızalı bir yakıt enjektörü bağlı bulunduğu silindirin ateşlemesinin bozulmasına neden olacaktır. Bu sürüş sırasında motorun her çevriminde yakıtsız kalmasına neden olacaktır. Bu da motorun titremesine neden olacaktır.
3- Motorun Teklemesi
Tıkalı veya arızalı bir yakıt enjektörünün arıza belirtilerinden bir tanesi motorun teklemesine neden olmasıdır. Siz gaz verdiğinizde motorun gücü bir gelip bir gidiyorsa buna tekleme adı verilir. Enjektör arızalarında sıkça görülen şeylerden bir tanesi motor teklemesidir.
4- Motor Arıza Lambasının Yanması
Günümüz otomobillerinde her şey elektronik olarak bir bilgisayar sistemi tarafından kontrol edilir. Bu bilgisayar sistemine ECU adı verilir. Motor bileşenlerinden bir tanesinde bir arıza olduğu zaman durumu sürücüye bildirmek için motor arıza ışığı yanar. Yakıt enjektörü arızası ise motor arıza ışığının yanmasına neden olur.
5- Enjektörlerden Yakıt Sızması (Enjektör İşemesi)
Enjektörler hasar almış, çatlamış veya eskimiş ise yakıt kenarlarından motorun üstüne doğru sızmaya başlayacaktır. Yakıt enjektörlerinin çevresinde yakıt sızıntısı görüyorsanız ve arabanın için yakıt kokusu geliyorsa bu enjektörlerin kaçırdığı anlamına gelebilir.
6- Yakıt Tüketiminin Artması
Motor yanma için ihtiyaç duyduğu doğru miktarda yakıtı almıyorsa, enjektörlere ek yakıt sağlaması için daha fazla yakıt pompalanacaktır. Bu, aracınızın ECU’sunun gerekli olduğunu düşündüğü ancak aslında gerekli olmayan yakıtın gönderilmesi sebebiyle yakıt tüketimi artacaktır.
7- Egzoz Emisyon Değerlerinin Yüksek Çıkması
Bozuk veya sızdıran bir yakıt enjektörü motorun zengin karışım ile çalışmasına neden olabilir. Bunun sonucunda emisyon değerleri artar.
Kaynak: otobilgisi