İmmobilizer Arızası Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nedir?

Otomobillerin en önemli güvenlik donanımlarından bir tanesi olan immobilizer arızası belirtileri nedir? İmmobilizer arızası nasıl anlaşılır? İş bu sorulara yanıt arayacağız.

Eskiden otomobillerde kontak anahtarını yuvaya soktuğunuz zaman, anahtar üstündeki çıkıntılar uyuyorsa arabayı çalıştırabilirdiniz. Basit bir çilingirde bile otomobil anahtarını kopyalayabilirdiniz. Ancak bu durum özellikle otomobillerde hırsızlık olaylarının çok yaşanmasına neden oluyordu. Hatta 90’lı yıllardan önce düz kontak yaparak kolayca arabanın motorunu çalıştırabiliyordunuz.

Ancak 90’lı yılların hemen başından itibaren bu durum değişmeye başladı. Otomobilleri hırsızlıklara karşı korumak için üreticiler sürekli olarak yenilik yapmaya başladılar. Bunlardan bir tanesi de immobilizer sistemidir. 1995 yılından itibaren daha yoğun olarak kullanılmaya başlamıştır.

İmmobilizer Sistemi Nasıl Çalışır?

Bu sistem çift taraflı bir uyumluluk ile görev yapmaktadır. Çalışma prensibi biraz bilgisayar teknolojisine dayanmaktadır. Otomobillerde bulunan motor kontrol ünitesi (ECU) diğer adıyla aracın beyni veya bilgisayarına arabanın çalışması için bir kod uygulanır. Bu kodun aynısı anahtarda bulunan bir fob olan çipte bulunur. Anahtarı deliğe soktuğunuz zaman anahtar kodu ile ECU kodu eşleşmezse ateşleme ve yakıt kesilir. Ateşleme ve yakıt dağıtımının gerçekleşmesi için mutlaka iki kodun birbiri ile uyumlu olması gerekmektedir. Otomobilinizde immobilizer sistemi kolay kolay arıza çıkartan bir sistem değildir. Genelde anahtar pilinin bitmesi sebebiyle sistem devre dışı kalır. Ancak immobilizer arıza yaparsa aracınız şu belirtileri verecektir.

İmmobilizer Arızası Belirtileri

Pek çok sürücü aracının çalışmamasını başka şeylerde arar. Ancak immobilizer arıza yapmış olabilir. Şimdi gelin immobilizer arızası nasıl anlaşılır ona bilir bakalım.

1- Arabanın Çalışmaması

Aracınızda anahtarı sokup marşa basmanıza rağmen aracınız çalışmıyorsa immobilizer arızası olabilir. Bunu ayırt etmenin en kolay yolu marş basar ancak motor çalışmaz. Ancak bu tür bir arıza pek çok şeyden meydana gelebileceği için diğer belirtilere bakmanız gerekecektir.

2- Kapıların Kilitlenmemesi ve Açılmaması

Anahtar içerisinde bulunan kod ile ECU kodu birbirine uymazsa veya ecu immobilizer arızası nedeniyle sinyal alamıyorsa aracınızın kapıları kilitlenmeyebilir veya kilitli halde kalabilir. bu en çok görülen belirtilerinden bir tanesidir.

3- Anahtar Yuvasından Çıkmıyor

Özellikle yeni model araçlarda anahtarın yerinden çıkması için immobilizer kodunun eşleşmesi gerekir. Ancak arıza yaparsa aracınızı bir daha çalıştıramayacağınız için anahtarı size vermez. Böylelikle anahtar yerinden çıkmaz ve sizde bir ustaya gitmek zorunda kalırsınız.

4- Kontak Anahtarı Dönmüyor

Bazı otomobillerde marş basmasına rağmen motorun çalışmayacağını söylemiştik. Özellikle lüks otomobillerde anahtarın dönmesi içindeki pimin içeri girmesi gerekir. Bu eşleşme sonucunda meydana gelecek bir şeydir. Eğer aracınızın immobilizer güvenlik sistemi arızalıysa kontak anahtarını çeviremezsiniz.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu