Radyatör Fanı Ne İşe Yarar ? Radyatör Neden Fan Açmaz ve Çalışmaz

Radyatörün fan açmaması bir sürücünün başına gelebilecek en kötü şeylerden bir tanesidir. Peki ya radyatör fanı ne iş yarar? Radyatör fanı neden arızalanır? Radyatör fan açmazsa ne olur? Radyatör fanı neden çalışmaz işte tüm bu sorulara yanıt arayacağız.

İçten yanmalı motora sahip olan araçların motorunda sürekli olarak bir yanma meydana gelir. Bu yanma sonucunda meydana gelen sıcaklık artışı, motor soğutma sistemi tarafından soğutulur. Soğutma sisteminin en önemli parçası radyatördür. Her radyatörün üstünde bir elektrik motorlu fan bulunmaktadır.

Radyatör Fanı Nasıl Çalışır? Fan Ne İşe Yarar?

Radyatör fanının arızasının belirtileri ve nedenlerine geçmeden önce nasıl çalıştığını anlamanız sorunun kaynağını bulmanıza da faydalı olacaktır.

Radyatör Fanı Nasıl Çalışır : Motorda ısınan su 90 derece ve üstüne çıktığı zaman termostat açılır ve su soğutulmak üzere radyatöre gönderilir. radyatör bakır ve alüminyum metal alaşımından yapılmıştır. Bu metal sıcağı ve soğuğu çok çabuk iletmesiyle bilinir. Radyatörde soğutulan su tekrardan motora gider. Ancak radyatör sıcak kalır. İşte radyatör ve çevresinde oluşan bu ısı birikintisini oradan uzaklaştırmak için radyatör fanı kullanılır.

Radyatör Fanı Üfleme Yönü

Radyatör fanının üfleme yönü, radyatörün tam tersi istikamettedir. Fanın doğru yönde üflediğini öğrenmenin yolu fan çalışırken fanın arkasına bir kağıt tutmak ve kağıdı motor yönünde üflediğini görmektir. Radyatörün içindeki suyun fan açmaya yetecek kadar ısındığını belirlemek fan müşürünün görevidir. Fan müşürü radyatör içerisindeki suyun yeterli seviyede ısındığını görürse, fan açılması yönünde komut verir. Sonuç olarak aracınızın fanı çalışmış olur.

Radyatör Fanı Neden Çalışmaz?

Eğer aracınızın radyatörü fan açmıyorsa bunun bir kaç sebebi vardır. Şimdi gelin radyatörün fan açmamasının nedenlerine bakalım.

1- Fan Motorunun Arızalı Olması

 Radyatör fanı genelde sürekli olarak çalışır. Özellikle yaz aylarında çok daha fazla çalışır. Ancak her şeyin olduğu gibi fan motorunun da bir ömrü vardır. Eğer elektrikli fan motoru yanarsa ve arızalanırsa aracınızın fanı çalışmaz.

2- Fan Müşürü Arızası

Fanın ne zaman çalışıp ne zaman duracağını belirleyen sensöre, “fan müşürü” adı verilir. Eğer fan müşürü arıza yaparsa aracınız fan açmaz.

3- Motor Su Kanalları İçerisinde Hava Olması

Buna halk arasında radyatörün hava yapması adı da verilir. Motor hava yaparsa, radyatöre sıcak su gelmeyeceği için fan açmayacaktır. Bu konuyla ilgili olarak Radyatör Havası Nasıl Alınır başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

4- Fan Kablolarının Kopması

Radyatör fanının çalışması için gerekli elektrik gücünü kablolar sağlar. Ancak bu kablolar aşınmaya bağlı olarak zaman kopabilir. Eğer fan motoru kablosu koparsa aracınız fan açmaz.

5- Radyatör Fanının Sıkışması

Radyatör fanı, radyatör duvarına çok fazla yaklaşıp sıkışabilir. Veya fan rulmanı bilye dağıtabilir ve sıkışmaya bağlı olarak dönmesi engellenebilir. Sonuç olarak aracınız fan açmaz.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

3 Yorum

  1. Selamlar saygilar.
    2005 renault scenic 1.5 dci, surekli su eksiltiyor, fan acmiyor ( ac, konumunda calisiyor) suda yag, yagda su karismasi yok.
    Termostati degistim, su deposu kapagini degistim. Yeni kapakda su hiç olurken eski kapakda basinci icerde tutuyor, sizinti onleyici ,(addetive) ekledim sonuc degismedi. Daha ne yapabilirim,motor indirme disinda?
    Öneriniz? Simdiden tesekkurler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu