Tofaş Şahin Nasıl Araba, Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları

Bir dönem ülkemizin en çok tercih edilen otomobillerinden bir tanesi olan Tofaş Şahin nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Tofaş Şahin kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Türkiye Otomobil Fabrikaları Anonim Şirketi kısa adıyla Tofaş fabrikası 1968 yılından bu yana Türkiye’de otomobil üretmektedir. Murat 124 ile başlayan kendi marka üretimleri daha sonra Murat 131 kuş serisi ve son olarak Tofaş kuş serisi olarak devam etti ve artık kendi markası otomobilleri 2002 yılından bu yana üretmiyor. Tofaş Şahin’de 1988 ile 2002 yılları arasında üretilmiş bir modeldir. Üretildiği dönemlerde Türkiye’nin en çok satılan otomobil modeli olma rekorunu yıllarca üst üste kazanmıştır. Tofaş Şahin bugün yıl 2021 olmasına rağmen hala daha çok fazla sevilen ve tutulan bir modeldir.

Tofaş Şahin CMS 40 jant ile yandan görünüşü

Tofaş Şahin Nasıl Bir Araba?

Şahin hakkında kitaplar yazsak bile sığmaz. Çünkü o diğer tüm otomobillerden çok farklıdır. Tofaş, aslında İtalyan otomobil devi Fiat’ın Türkiye fabrikası olarak görülebilir. Şahin’ de fiat mirafiori tabanlı bir otomobildir. Donanım olarak çok bir şey beklemeyin. 1988 yılında üretilmeye başlanan bu kasasında 5 ileri manuel şanzıman kullanılmıştı. Hatta bu bir özellik olarak Şahin 5 vites diye arabanın arkasında da yazardı. 1988 ile 1995 yılları arasında üretilen şahinlerin gösterge panelinde hız, benzin ve hararet ibresi vardır. Ortada ise bildiğimiz saat bulunmaktadır. Ancak 1995 yılından itibaren üretilen Şahin S modellerinde gösterge panelinin yan duvarları ortadan kaldırılmış. Analog saatin yerine de devir saati eklenmiştir. Ayrıca hidrolik direksiyon da 1995 yılında Şahin’e eklenmiş donanımlardan bir tanesidir. Şahin hiçbir modelinde fabrika çıkışı olarak elektrikli camlar bulunmuyor. Tofaş Şahin’in motor teknik özellikleri ise şu şekilde

1.4 Benzinli : Karbüratörlü ve tek nokta enjeksiyonlu olarak iki farklı türü vardır. Karbüratörlü olanları 1.4 geçerken, tek nokta enjeksiyonluları 1.4 ie olarak anılmaktadır. Karbüratörlü olanlar 71 beygir, enjeksiyonlu olanlar ise 82 beygir gücündedir. Çok fazla tutulan bir motor değildir. Kolay kolay satamazsınız.

1.6 Benzinli : Tıpkı 1.4 motorda olduğu gibi bunun da 1.6 ve 1.6 ie olanları vardır. 1.6 karbüratörlü motorlar 82, enjeksiyonlu olanlar 83 beygir gücündedir. Ancak 1999 yılında yapılan bir güncellemeyle 92 beygire çıkartılmıştır. Şehir içinde 12, şehir dışında 8 litre yakıt tüketmektedir. LPG ile tam uyumlu bir motordur. Tempra motor olarak geçenler halk arasında piç motor şahin olarak anılmaktadır.

Tofaş Şahin Arkadan Görünüşü

Tofaş Şahin Kullanıcı Yorumu

Şahin gerçekten bir hastalıktır. Bugün başka bir arabam olmasına rağmen kapımda bir tane şahin var. Tam Türk işi otomobildir. Bir kucak parça alırsınız 200 lira para verip dönersiniz. Yani o derecede yedek parçaları ucuzdur. İçerisi oldukça geniştir. Ön tarafı hele sanki bir c segmenti otomobil kadar geniştir. Arka diz mesafesi biraz dar. Bagajı ise kocaman ve istediğiniz her şeyi aldırabiliyorsunuz. Ön göğüsü çatlamayan Şahin yoktur. O kadar kalitesiz bir malzeme kullanılmıştır ki değiştirirsiniz 1 yılı bile bulmadan yine çatlar. Arkadan çekişli bir otomobil olması sebebiyle arkasını savurmaya çok meyillidir. Hele yol biraz ıslaksa ve gaza biraz bile bassanız hemen arkasını savuruverir. Motoru hararete çok meyillidir. Ancak bunu Japon otomobillerinin radyatör fanı ile çözebiliyorsunuz. Yol, motor ve rüzgar sesini içeriye çok fazla alır.

Tofaş Şahin İçinden Bir Görüntü

Tofaş Şahin Alınır Mı?

Evet bu biraz zevk ve maddiyat meselesidir. Eğer otomobilinizin arızalarına ayıracak bütçeniz az ise mutlaka Şahin almalısınız. Çünkü yedek parçaları çok ucuzdur. Ayrıca her yerde çok kolay bulunabiliyor. Şahin’in ikinci el piyasası çok güçlüdür. Örneğin ben akşam üzeri 4’te satılığa çıkardığım arabamı 6’da sattım. Şahin güvenlik konusunda çok zayıf bir otomobildir. Haberlerde kaza yapıp ikiye bölünmüş bir çok şahin görebilirsiniz. Bunun sebebi yarım şasi diye tabir edilen şasenin kullanılmasıdır. Yani arabanın önüyle arkasını birbirine sadece taban sacı bağlar. Eğer bir Şahin alacaksanız kullanırken çok dikkatli olmanızda fayda var.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu