Debriyaj Teli Nasıl ve Ne Kadara Değişir? Değişim Fiyatı ve İşçilik Ücreti

Debriyaj teli diğer adıyla debriyaj halatı koparsa ne olur? Debriyaj teli nasıl değiştirilir? Debriyaj teli değiştirmek ne kadar tutar? Debriyaj teli fiyatları ve değişim işçilik ücreti hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

Günümüz otomobillerinde sürücü debriyaja bastığında hidrolik bir sistem, şanzımanı boşa çıkarır. Ancak eski tip otomobillerde sürücü debriyaja bastığında, debriyaj çatalı adı verilen parça gerilir ve şanzımanın boşa çıkmasını sağlar. Debriyaj teli bildiğimiz bisiklet freni teline benzeyen çelik halattır. Sürücü her debriyaja bastığında gerilir. Bu da debriyaj telinin zamanla aşınmasına neden olur.

Debriyaj teli koptuğu zaman aracınızı vitese takamayacağınız için hareket ettiremezsiniz. Bu durumda aracınızı bir çekici yardımıyla sanayiye götürmek veya debriyaj telini arabanın bozulduğu yerde değiştirmeniz gerekecektir.

Debriyaj Teli Değişimi Ne Kadar Sürer?

Debriyaj halatı değişimi basit bir işlemdir. Ustanız debriyaj pedalının altından telin bir ucunu, şanzıman çatalından da diğer ucunu sökerek yarım saatlik bir çalışma sonrasında teli sökecektir.

Debriyaj Halatı Değişimi Ne Kadar Tutar?

İlk olarak aracınıza uygun bir debriyaj halatı almanız gerekiyor. Debriyaj teli fiyatları en fazla 50 liradır. Değiştirmek içinde işçilik ücreti olarak 50 lira alıyorlar. Yani en fazla 100 lira bir maliyetle debriyaj telini değiştirebilirsiniz.

Debriyaj Teli Koparsa Ne Olur ve Ne Yapılmalı

Aracınızın debriyaj halatı koptuğu zaman değiştirmeden bir şey yapamazsınız. Çünkü debriyaj pedalı boşa çıkar ve vitesi takmak için baskı balatayı şanzımandan ayıramazsınız. Debriyaj üstte veya altta takılı kaldıysa debriyaj teli kopmuş demektir.

Debriyaj teli kopan aracı hareket ettirmenin bir yolu vardır. Ancak bunu ben önermiyorum. Yine de zor durumda kalırsanız bir sanayiye gidecek kadar işinizi görecektir. Vitesi motor çalışırken değiştiremezsiniz. Ancak motor çalışmazken istediğiniz vitese atabilirsiniz.

Aracınızı stop edin. Ardından 2. vitese takın. Bunu yapmadan önce arabanın önünde başka bir araba olmadığından emin olun. Vitesi 2’ye taktıktan sonra aracınızı çalıştırın.  Arabanın hareket ettiğini göreceksiniz. Ancak bunu yaptıktan sonra arabayı durdurmak istediğinizde yine stop edecektir. Çünkü debriyaj olmadığı için şanzımanı boşa alamayacaksınız. Yine de bir sanayiye veya güvenli bir yere arabayı çekmek için en iyi yol bu.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu