Volvo C30 Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Dünya’nın en sağlam otomobillerini ürettiği iddia edilen Volvo’nun tek kapılı versiyonu olan C30 nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Volvo C30 inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Volvo 1990’lı yılların sonuna kadar çok daha kaliteli otomobiller üreten bir markaydı. Ancak girdiği ekonomik kriz Volvo’ya o yıllarda zor günler yaşatıyordu. Bu sebeple Ford tarafından büyük bir çoğunluğu satın alındı. Ayrıca kamyon, TIR pazarında ise çok daha önce satılmıştı.

Neyse biz otomobil konusuna geri dönelim. Artık kendi kendine otomobil bile üretemeyecek kadar zor günler geçirirken artık araçlarında Ford alt yapısını kullanmaya başlamıştır. C30’da Ford Focus alt yapısında üretilmiş bir modeldir. Hatta kaporta sacının kalınlığı bile Focus ile aynıdır. C30, ülkemizde 2007 ile 2012 yılları arasında satılmış bir modeldir.

İlginizi çekebilir :  ” Volvo C70 Nasıl Araba

Volvo C30 Nasıl Bir Araba?

C segmentinde 3 kapılı hatchback olarak üretilmiştir. Rakipleri olan volkswagen scirocco, Audi A3, Alfa Romeo 147 gibi modeller kadar tutulmamıştır. Zaten ülkemizde Volvo’nun neredeyse hiç bir arabası çok fazla satılmamıştır. Advance, Premium, R-Design ve Sports donanım paketleriyle satılmıştır. “ABS, ESP, ASR, EBD, sürücü ve yolcu hava yastığı, hız sabitleyici, yol bilgisayarı, sis farları, anahtarsız çalıştırma” gibi pek çok özelliğe sahiptir. C30’da 6 ileri manuel şanzıman yer almaktadır. Motor teknik özelliklerine bakacak olursak;

1.6 Benzinli : Ford Focus’ta kullanılan motorun aynısıdır. 100 beygir ve 150 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur. Şehir içinde 9.5, şehir dışında 5.8 litre yakıt tüketmektedir. C30’un kasasının ağır olması sebebiyle biraz güçsüz kalmaktadır. 0-100 hızlanması 12 saniyedir. Son hızı ise saatte 185 km olarak ölçülmüştür.

1.6 D : Yine Ford Menşeili bir motor olduğunu söyleyelim. 109 beygir ve 240 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 6.2, şehir dışında 4.2 litre yakıt tüketmektedir. Zaten C30’da en çok tutulan motor seçeneğidir.

Volvo C30 Arkadan Görünüşü

Volvo C30 Kullanıcı Yorumu

Bekar birisi olmam sebebiyle kendime tek kapılı bir otomobil arıyordum. Araştırmalarım sonucunda uygun fiyatı ve kaliteli olması sebebiyle 2011 model bir C30 aldım ve 5 yıl boyunca kullandım. Öncelikle önden tasarımı sıradan bir Volvo iken arka tasarımı bence dünya üzerindeki en güzel otomobillerden bir tanesidir. Tavandan başlayıp bagajın ortasına kadar uzanan farları ve uzun arka camı harika bir görüntü sunuyor. İçerisinde yine Volvo kalitesine yakışır derecede kaliteli bir malzeme kullanılmıştır.

Ön göğüs ve kapı içleri gibi yerlerde yumuşak deri benzeri bir kaplamaya yer verilmiştir. Ön tarafının genişliği güzeldir, arka diz mesafesi ise tek kapılı rakipleri arasında en uzunlardan bir tanesidir. Genelde tek kapılı arabanın arkasına oturanlar sıkışmaktan dert yanarlar ama C30’da bu durum görülmüyor. Motor performansı dizel için ortalama seviyededir. Ancak öyle çok bir şey beklentiniz olmasın.

Bu konuda rakiplerinden daha geride kaldığı bir gerçektir. Yol, motor ve rüzgar sesini içeriye asla almaz. Yol tutuşu gayet güzeldir ve virajlarda yana yatmaz. Yolda giderken yola sağlam basar. Süspansiyonları sert olduğu için çukurlardan geçişleri sarsıntılıdır. Ancak bu durum yol tutuşunun artmasına olanak sağlıyor.

Volvo C30 İçi

Volvo C30 Alınır Mı?

Tek kapılı bir otomobil baktığım için alma kararı aldığım Volvo c30 kullandığım süre boyunca bana öyle aman aman bir sorun çıkartmadı. Ancak fiyat olarak baktığınız zaman rakipleri ile hemen hemen aynı paralara satılıyor. Yedek parçaları bulunuyor mu diye soracak olursanız motor, mekanik ve yürüyen aksam parçaları Ford ile uyumlu olduğu için ucuz ve kolay bulunuyor.

Ama kaporta veya aksesuar aksamından bir parçaya ihtiyacınız olursa o zaman yandınız. Her parçası yurt dışından döviz ile geldiği için çok aşırı pahalı. Arka stop farını kırdığımda dünyanın parasını ödemiştim. Volvo’nun zaten en büyük eksi yönü parçalarının çok pahalı olmasıdır.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu