Arabanın Altına Yağ Neden Damlar? Yağ Sızıntısı Tamiri ve Fiyatı

Bir sürücünün görmeyi istemeyeceği şeylerin başında arabanın altına yağ damlaması gelmektedir. Peki ya arabanın altına yağ neden sızar? Yağ damlaması nasıl tamir edilir?

Otomobillerimizin motor ve şanzıman kısımlarında yağ bulunmaktadır. Bu yağlar sürtünmeyi azaltarak aşınmanın en aza indirgenmesini ve hareketli parçalardaki ısının düşürülmesine yardımcı olur. Aracınızın altına yağ damlıyorsa bunun mutlaka bir sebebi vardır.

Şanzıman Yağı Mı Motor Yağı Mı?

Aracınızın altında yağ birikintisi görürseniz şanzıman yağı ve motor yağını ayırt etmeyi öğrenmelisiniz. Motor yağı siyaha çalan koyu kahverengi renkte iken şanzıman yağı açık kırmızı renktedir. Bu iki yağ arasındaki farkı bilirseniz yağın nereden sızdığını da büyük ölçüde öğrenmiş olacaksınız. Şanzıman yağı arabanın arka ortasına doğru sızarken, motor yağı ön taraflara daha yakın yerlere sızar.

Eğer aracınızın altına şanzıman yağı sızıyorsa bu şanzıman keçesinden veya tıpasından meydana geliyordur. Ancak motor yağı çok fazla yerden sızabilir. Şimdi gelin motor yağının neden sızacağını ve tamiri hakkında konuşalım.

Motor Yağı Sızması Sebepleri ve Tamir Fiyatları

1- Karter Tıpasından Yağ Sızması

Aracımızın yağı karter adı verilen bir havuzda durur. Bu karterin tam altında yağ değişimlerinde eski yağı boşaltmak için karter tıpası bulunmaktadır. Karter tapasını aracınızın altını vurduğunuzda yerinden oynatabilirsiniz. Ayrıca yağ değişimlerinde usta dikkat etmez ve karter tapasının diş sıyırmasına neden olursa o zaman yine yağ damlar. Eğer yağ sızıntısı karter tapasından kaynaklanıyorsa yeni bir diş açılmalı ve karter tapası değiştirilmelidir. Bu işlem ne kadar tutar diye soracak olursanız tornacı, parça fiyatı ve işçilik dahil 150 liraya yapılmaktadır.

2- Karter Contasından Yağ Sızdırması

Kater ile motor bloğunun arasında karter contası bulunmaktadır. Bu conta sızdırmazlığı sağlaması için vardır. Ancak karter söküldüğü zaman eski conta kullanılırsa veya zamanla bu conta aşınırsa yağ sızdırır. Karter contasını değiştirme fiyatı işçilik ücreti ve parça dahil en fazla 100 liradır.

3- Külbütör Kapağından Yağ Sızdırması

Aracımızın motoruna yağ koymak istediğimizde külbütör üzerindeki yağ kapağını açarak doldururuz. Külbütör ile silindir kapağı arasında bir conta bulunmaktadır. Bu contanın aşınması yağ kaçaklarına neden olabilir. Külbütör contası değişimi işçilik dahil en fazla 100 liradır.

4- Yağ Filtresinden Yağ Kaçırması

Tıpkı karter tapası gibi, yağ filtresi de motora bir çeşit vida gibi çevrilerek takılır. Eğer yağ filtresi tıkanırsa veya takarken diş atlamasına neden olunursa aracınızın altına yağ damlar. Yağ filtresini değiştirerek akmasını engelleyebilirsiniz.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu