Ehliyet Nasıl Alınır? Ehliyet Türleri Nelerdir?

Ehliyet Nasıl Alınır 2022 yılı itibari ile güncel olarak paylaşalım. Zira 18 yaşını dolduran herkes bu sorularının cevaplarını merak ediyor. Karayollarında araç kullanan herkesin sürücü ehliyetine sahip olması kanunlar gereğince zorunludur.

Ehliyet zorunluluğu tüm araçlar için geçerlidir. Fakat ehliyet belgesi alma şartları araç sınıflarına göre değişiklik gösterir. Motorlu taşıtların farklılarına göre ehliyet sınıfları değişir. Toplamda 17 adet ehliyet sınıfı vardır.

Ehliyet Nasıl Alınır? Ehliyet Türleri Nelerdir?
Ehliyet Nasıl Alınır? Ehliyet Türleri Nelerdir?

2022 Yılında Ehliyet Nasıl Alınır?

Ehliyet türlerinin detaylarına girmeden önce ehliyet nasıl alınır sorusunu detaylı şekilde açıklayalım;

  • Ehliyet belgesi alabilmek için öncelikle Millî Eğitim Bakanlığına bağlı sürücü kursuna kayıt olunması gerekir. Kurs için gerekli belgeler ise 6 adet biyometrik resim, kan grubu kartı, sağlık raporu ve adli sicil kaydıdır.
  • Kurs kaydı tamamlandıktan sonra 4 haftalık bir eğitim süreci başlar. Bu eğitim sürecinin sonunda yazılı sınava girilmesine hak kazanılır. 2022 yılı itibari ile yazılı sınavın geçerli olabilmesi için sınavdan 70 ve üzeri puan alınmalıdır. Yazılı sınavda başarısız olan kişilerin 4 kez sınava girme hakkı bulunur. Her sınavın güncel ücreti 120 Türk lirasıdır.
  • Yazılı sınavda geçer not alan kişiler için sıradaki adım direksiyon eğitimleridir. Direksiyon eğitim sayıları ve ücretleri kursun şartlarına ve dersin sayılarına göre değişiklik gösterebilir. Direksiyon eğitimlerine girmek mecburidir. Direksiyon eğitiminden sonra uygulamalı sınava tabii tutulursunuz. Sınav tarihi ve yeri hakkındaki bilgileri kursunuzdan öğrenebilir sınava giriş belgenizi yine kursunuzdan alabilirsiniz.

Direksiyon sınavında başarısız olunması takdirde 4 kez sınava tekrar girebilme hakkınız vardır.  Direksiyon sınavı güncel fiyatı ise 160 Türk lirasıdır. Her sınav tekrarında aynı fiyat ödemesi yapılmaktadır.

  • Direksiyon sınavının başarı ile tamamlanmasından sonra sürücü kursundan başarı sertifikası alınır.
  • Alınan sertifika ile beraber nüfus müdürlüğüne başvuru yapılması gerekir. Telefon ya da internet üzerinden randevu talebi oluşturulması mümkündür. Nüfus müdürlüğü randevusunda yanınızda başarı sertifikanız ve kimlik kartınız bulunmalıdır. Bu belgelerin teslimi ile nüfus müdürlüğü tarafından ehliyet belgeniz teslim edilir.

Sürücü kurslarında iki adet sınava tabii tutulursunuz. Bu sınavlar için 4 adet girme hakkınız olduğunu maddelerimizde açıklamıştık. 4 adet sınav girişi sonunda başarısız olan kişiler Millî Eğitim Bakanlığına dilekçe yazarak 4 adet daha giriş hakkı talebinde bulunabilirler. Dolayısı ile Ehliyet Nasıl Alınır konusunda makalemiz size ciddi destek sunuyor olacaktır.

Ehliyet Türleri

Ehliyet Nasıl Alınır aşama aşama anlattık. Ehliyet belgelerinde araç sınıflarına göre türler bulunmaktır. Bu sınıflar ise şu şekildedir.

Motosiklet Sınıfı

Motosiklet Sınıfı: M, A1, A2, A sınıflarından oluşur.

  • M sınıfı moped tipli motosikletler için geçerlidir. Yaş sınırı ise 16’dır. İki ya da üç tekerlekli modep sürücüleri için gereklidir.
  • A1 11 kilovat gücünde iki tekerlekli motosikletler ve 15 kilovat gücünde üç tekerlekli motosikletler için gereklidir. Yaş sınırı 16 olup geçerlilik süresi 10 yıldır.
  • A2 35 kilovat güdücünde iki tekerlekli motosikletler ve 15 kilovat gücündeki üç tekerlekli motosikletler için geçerlidir. Yaş sınırı 18 olarak belirlenmiştir.
  • A iki sepetli motosikletler ve gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletler için geçerlidir. Yaş sınırı 20’dir. 2 yıllık deneyim şartı aranmaktadır.

Otomobil ve Kamyonet Sınıfı

Otomobil ve Kamyonet Sınıfı: B ve BE sınıflarından oluşur.

  • B Otomobil ve kamyonet kullanıcıları için gereklidir. Yaş sınırı 18’dir.
  • BE B sınıfı ile beraber otomobillere takılan römork ve yarı römork içeren araçlar için geçerlidir.

Kamyon ve Tır Sınıfı

Kamyon ve Tır Sınıfı: C1, C1E, C, CE sınıflarından oluşur.

  • C Yük ağırlığı 3.500 kilogramın üzerinde olan kamyonlar için geçerlidir. Yaş sınırı 18’dir.
  • C1E azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan kamyon ve tırlar için geçerlidir.
  • C Kamyon ve çekiciler için geçerlidir. Yaş sınırı 22’dir.
  • CE Tır ehliyetidir. Yaş sınırı 21 olarak belirlenmiştir.

Otobüs ve Minibüs Sınıfı

Otobüs ve Minibüs Sınıfı: D1, D1E, D, DE sınıflarından oluşur.

  • D1 minibüsler için geçerlidir. Yaş sınırı 21’dir.
  • D1E D1 belgesi ile kullanılır. Römork ve yarı römork takılan araçlar için geçerlidir.
  • D minibüs ve otobüsler için geçerlidir. Yaş sınırı 24’tür.
  • DE otobüsler için geçerlidir. Yaş sınırı 24’tür. Römork ve yarı römork takılan araçlar için geçerlidir.

Diğer Sınıflar

Traktör Sınıfı: F sınıfından oluşur. Yaş sınırı 18’dir.

İş Makinesi Sınıfı: G sınıfıdır. Yaş sınırı 18’dir.

Ehliyet kursu kaç ay sürer?

Düzenlenen E-sınavı başarı ile tamamlayan sürücü adayları artık direksiyon sınavına girmeye hak kazanmış olur. Bundan sonra sürücü kursları direksiyon eğitimi için periyodik tarihler belirler. Bu durumda  şoför adayları direksiyon sınavına katılmalı ve bu kriteri yerine getirmelidir. Direksiyon sınavından hemen sonra gerçekleşen ehliyet alma süresi 45 gün içerisinde tamamlanır. Tüm bu süreç öncesi Ehliyet Nasıl Alınır konulu makalemizi okumanızı tavsiye ediyoruz.

Yaren Naz Çıkmaz

Merhaba! Ben Yaren, 1991 İzmir doğumluyum. Şuanda otomotiv yedek parça üreten bir fabrikanın iş geliştirme uzmanıyım. Otobilgisi.com ile otomobil tutkumu sizlerle paylaşma keyfini yaşıyorum:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu