Opel Ascona Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları
Opel’in 1980’li yıllarda ürettiği o zamanların en güzel otomobillerinden bir tanesi olan Ascona nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Opel Ascona inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.
Opel Ascona’nın tüm otomobiller arasında yeri çok farklıdır. Özellikle ülkemizde bu araba 80’li yıllarda Almancı arabası olarak anılmaktaydı. Bunun sebebi ise dayanıklı motoru ve konforlu olmasıydı. Ascona her ne kadar 1970 yılında üretilmeye başlamış olsa da Türkiye’de satışı 3 nesil ile başlamıştır. Bu modele Ascona C adı verilmiştir. 1982 ile 1988 yılları arasında satıldıktan sonra yerini Opel Vectra A modeline bırakmıştır.
Opel Ascona Nasıl Bir Araba?
80’li yıllarda pek çok az marka dizel motorlu otomobil üretebiliyordu. Opel’de bunlardan bir tanesiydi. O zamanlar yolda bir Ascona gördüğümüz zaman dizel otomobil diye şaşırırdık. Özellikle gurbetçi vatandaşlar Almanya’dan Türkiye’ye Ascona ile gelirlerdi. Neyse Ascona’yı tanımaya başlayım. Sedan ve hatchback kasa tipinde üretilen Ascona’da donanım olarak pek bir şey yoktur. İlk gelen versiyonlarında 4 ileri iken 1982 yılından sonra 5 ileri manuel olmuştur. Donanım olarak bir şey yoktur. Ama oldukça konforlu ve sağlam bir arabadır. Ayrıca kaporta olarak yıllara meydan okuyan bir kalitesi vardır.
İlginizi çekebilir : ” Opel Kadett Nasıl Bir Araba “
1.3 Benzinli : 1.3 litre hacimli 4 silindirli olan bu motor 75 beygir ve 101 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 9, şehir dışında 6 litre yakıt tüketmektedir.
1.6 D : Dünya’nın seri üretim otomobilde kullanılan ilk dizel motorlarından bir tanesidir. Eski kara dizel olarak geçmektedir. Örneğin bir turbo beslemesi yoktur. 54 beygir ve 96 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 6.6, şehir dışında 5 litre yakıt tüketim verisi vardır.
1.6 Benzinli : Dönemine göre güçlü sayılabilecek benzinli motorlardan bir tanesidir. 82 beygir ve 130 Nm tork güç üretmektedir. 4 silindirli olan bu motor LPG ile uyumlu olup şehir içinde 11, şehir dışında 6.5 litre yakıt tüketmektedir.
1.8 Benzinli : Çok fazla tutulmamıştır. Bu motor daha sonra geliştirilip Vectra’da kullanılmaya başlamıştır. 115 beygir ve 151 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 11.5, şehir dışında 7 litre yakıt tüketmektedir.
Opel Ascona Arkadan Görünüşü |
Opel Ascona Kullanıcı Yorumu
Elimde Tofaş veya Lada Samara alacak kadar param varken ben tercihimi dönemine göre çok daha kaliteli olduğunu bildiğim Ascona’dan yana kullandım. Öncelikle anlatmaya içinden başlayalım. Tam bir Alman arabası olduğu için ön göğüs ve kapı içleri gibi yerlerde kaliteli yumuşak bir malzeme kullanılmıştır. Üretiminin üstünden 35 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen en ufak bir çatlama ve solma gibi şeyler yok. İçinin genişliği güzeldir, arka diz mesafesi uzundur. 3 yetişkin bile rahatlıkla oturabilir. O yıllarda gurbetçi vatandaşlar bu araba ile günlerce yolculuk yapıyorlardı. 1.6 dizel motorundan çok fazla performans beklemeyin. Ayrıca arkasından kara duman atmasıyla meşhurdur. Turbo olmadığı için ara hızlanmalarda ivmelenmekte zorluk yaşayabilirsiniz. Altı yere yakın olduğu için köy yolları gibi engebeli yerlerde kullanırken dikkatli olmanızda fayda var. Yol tutuşu harikadır ve zamanına göre en iyi yol tutuşa sahiptir araçlardan bir tanesidir. Süspansiyonları yumuşak olduğundan dolayı konforlu bir sürüş imkanı sunmaktadır. Frenleri gayet güçlüdür ayrıca öyle kolay kolay kızaklama yapmaz.
Opel Ascona Alınır Mı?
Çok eski bir otomobil olduğu için artık yedek parça üretimi yok. Bu sebeple piyasada parça sıkıntısı var. Çoğu ihtiyaç için hurdacılara gitmek zorunda kalıyorsunuz. İkinci el piyasası çok hızlı değildir ve öyle kolay kolay satamazsınız. Yine de temiz bir tanesi yedek parçayı bulabilirim diyorsanız Tofaş’a göre tercih edilebilecek bir model olarak karşımıza çıkıyor.
Kaynak: otobilgisi