Motor Arıza Lambası Neden Yanar? Nasıl Düzeltilir?
Motor arıza lambası neden yanar? Motor ikaz lambası bizi sorunlara karşı uyaran mükemmel bir yardımcıdır. Araçların en önemli parçası motorladır. Aracın mekanik sağlığındaki en önemli parçası olması dışında aynı zamanda en pahalı parçasıdır. Bu nedenle motor arızaları araç sürücülerini korkutabilir.
Motor Arıza Lambası Nedir?
Günümüz teknolojisindeki son donanım araçlarda her şey elektronik ve akıllı sisteme dayalı olarak üretilmeye başlamıştır. Bu nedenle gösterge panellerindeki arıza işaretleri ve anlamları merak edilir. Gösterge panellerindeki birçok işaret büyük hasarları önleyici ve bazı aksam bozukluklularını haberdar etme özelliğine sahiptir.
Araç motorları birkaç sistemin birleşmesinden sorumludur. Bu sebeple bu sistemlerde oluşan herhangi bir arıza ya da sorun motor arıza lambasının yanmasına neden olacaktır. Motor arıza lambasının yanması durumunda sürücülerin hem panik yapmaması hem de bu durumu hafife alması gerekir.
Motor Arıza Lambası Neden Yanar?
Motor arıza lambası neden yanar? Sorusu özellikle yeni şoförler tarafından en sık sorulan sorulardan biridir. Araçların gösterge panellerinde arızaya ya da bakıma işaret eden birden fazla işaret bulunur. Bu işaretler hem arıza önleyici hem de arızayı haberdar etme görevine sahiptir.
Günümüzde eski ve yeni modellerde birbirinden farklı sistem ve teknolojik özelliklere sahip birçok araç vardır. Bu nedenle araçlar arasında ikaz lambaları farklılık gösterebilir. Motor birkaç sistemin bileşiminden oluşan bir parçadır. Bu nedenle bu bileşenlerden herhangi biri düzgün çalışmadığı takdirde motor arıza lambası yanabilir. Motor arıza lambasının yanmasına sebep olan bileşenler ise şunlardır;
- Egzoz sisteminde oluşan arızalar (hava emisyonu ve oksijen)
- Yakıt sisteminde oluşan arızalar (yakıt enjektörleri)
- Ateşleme sistemi arızaları (buji ve buji kabloları)
- Termostat
- Akü
Belirtilen nedenlerden herhangi biri düzgün çalışmadığında motor arıza lambası yanar. Fakat hangi sistemde arıza olduğunu belirlemek adına öncelikle ikaz lambasının rengine dikkat edilmelidir. Bunun sonucunda sorun giderilmediği takdirde büyük arızaları önlemek adına araç servise götürülmeli ve uzman yardımı alınmalıdır.
Motor Arıza Lambası Sarı Yanıyor
Motor arıza lambası sarı yanıyor ancak nedenini bilmiyor musunuz? Öyleyse motor arıza lambası renklerini ve işlevlerini sizin için özetleyelim. Motor ikaz lambaları üç farklı şekilde yanabilir. Sarı renkte, kırmızı renkte ve yanıp sönme şekli ile.
Motor arıza lambasının sarı renkte yanıyor olması bir arızanın başlangıcının habercisidir. Sürüşe engel yoktur. Fakat söz konusu motor olduğu için bir an önce yetkili kişiler tarafından görülmesinde fayda vardır. Dolayısı ile sarı yanan motor arıza lambası motor üzerinde önemli bir sorunun oluştuğuna işaret eder.
Motor Arıza Lambası Kırmızı Yanıyor
Motor ikaz lambası kırmızı yanıyorsa sürüşe engel bir durum söz konusudur. Bu durumda hem aracın hem de sürücünün güvenliği için aracın kullanılmasına devam edilmemelidir. Trafikte sürüş halinde iseniz en kısa sürede güvenli bir yere aracınızı çekip yetkili servisten destek almanız gereklidir.
Motor Arıza Lambası Yanıp Sönüyor
Eğer motor arıza lambası yanıp sönüyor ise sarı ve kırmızı lamba ikaz uyarılarına nazaran daha belirsiz bir durum söz konusudur. Motor arıza lambasının yanıp sönme durumu motorun çalışır vaziyette iken bir sorunla karşılaştığına işaret eder. Belirsiz bir durum söz konusu olsa da arıza durumu motor ile ilgili olduğu için ciddiye alınması gereklidir. Bu durumda da yetkili servisle iletişime geçmeniz büyük arızalara karşı önlem almak adına önemlidir.
Dizel Motor Arıza Lambası Neden Yanar?
Dizel motor arıza lambası neden yanar? Sorusu da bir başka kafa karıştırıcı soru. Dizel motorlu araçlarda gösterge panelleri beyin görevi görürüler. Bu nedenle bir bilgisayar sistemine bağlı olarak çalışırlar. Motorun düzgün çalışmaması durumunda bilgisayar sistemi devreye girer ve uyarı sistemleri çalışır.
Dizel motorlarda arıza lambası partikül filtresinin tıkanması nedeni ile olabilmektedir. Partikül filtresi dizel motoru benzinli araçlardan ayıran bir parçadır. Partikül filtresinin görevi egzoz gazındaki zararlı partiküllerin tutulmasını sağlamaktır.
Partikül filtresi kendi kendini temizleme özelliğine sahiptir. Ancak bu özelliğin işlevini yapabilmesi için aracın 70 kilometre hızla gitmesi gereklidir. Şehir trafiğinde bu her zaman mümkün olmadığı için zamanla partikül filtreli tıkanır. Bu sebeple motor arıza lambasının yanmasına neden olur. Bu durumda yetkili kişilerce filtre temizliği ya da filtre değişimi yapılmalıdır.