Marşpiyel Nedir? Marşpiyel Ne İşe Yarar?

Marşpiyel Nedir? Marşpiyel olarak isimlendirilen parça, arabanın iskelet sistemindeki önemli parçalardan birisidir. Dışarıdan bakıldığında önemsiz bir parçaymış gibi görünse de güvenli bir sürüş için marşpiyelin hasarsız olmasının otomobil üzerindeki etkisi, tahmin ettiğinizden çok daha fazla. Araç sahipleri genellikle marşpiyel hasarları üzerinde pek durmasa da kaza anlarında marşpiyelin önemini anlamaktadır.

Araca uygulanmış yan marşpiyel
Araca uygulanmış yan marşpiyel

Marşpiyeli daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse, aracın ön ve arka bölümünü tavanına bağlayan çelik parçalar olarak nitelendirilir. Aracın alt orta bölümünün sarkmasını önleyen ve her iki tarafında da bulunan marşpiyeller genellikle araca biniş ve iniş sırasında farkedilir. Gövde yapısında önemli bir işlevi olan bu parçalar aynı zamanda aracın ön ve arka kısmını birleştiren çerçeve görevini de üstlenirler.

Araçta sağ ve sol olmak üzere iki adet marşpiyel bulunur. Bu parçalar araç kapısının altından başlayarak araç eteklerine kadar uzanır. Ayrıca ön ve arka çamurlukların başlangıç ve bitiş yerlerini de kapsar. Kimi araçlarda marşpiyelleri gözle görmek mümkün değildir. Çünkü otomobil markaları genellikle çelikten üretilen marşpiyeller üzerine plastik ya da metal parçalar yerleştirir.

Marşpiyel Ne İşe Yarar?

Marşpiyel Ne İşe Yarar? Marşpiyelin en önemli görevi yolculuk sırasında araç içinde bulunan yolcuların güvenliğini sağlamaktır. Aracın çelikten bir iskelet sahibi olmasını sağlayan bu parça olası bir kaza durumunda yolcuların güvenliğini sağlayacak bir alan oluşturur. Çarpma anında aracın alacağı darbeyi dengeli bir şekilde dağıtan ve direnci arttıran marşpiyel kazalarda deforme olmayan bir kabin alanı oluşturabilmek için oldukça önemlidir.

Marşpiyel Hasarları Nelerdir?

Marşpiyel Hasarları Nelerdir? Bir aracın her parçasında olduğu gibi marşpiyellerde de zamanla bazı hasarlar meydana gelebilir. Ancak bu hasarların tespitinin yapılması biraz zor olabilir. Çünkü marşpiyel adı verilen bu parçalar aracın gövdesinde iskelet sistemini oluşturur ve genellikle üzerleri plastik ve ya metal parçalarla örtülür. Gözle görülür bir şekilde hasarları saptamak oldukça zordur.

Marşpiyellerin, arabanın alt kısmında ve kenarlarında yer alması sebebiyle hasara uğraması oldukça muhtemeldir. Özellikle kaldırıma sürtme ya da yoldaki tümseklere takılma bu parçaların hasar aldığı en önemli durumlardır. Bu hasarlar yine dışarıdan bakıldığında fark edilmeyebilir. Marşpiyeller en belirgin hasarları ise kaza ve çarpma durumlarında alır. Hasar bu durumda gözle görülür bir şekilde fark edilebilir ya da araba sahibi sürüş esnasında bazı sorunlar tespit edebilir.

Marşpiyel hasarlarının en korkutucu olanı ise paslanmadır. Çünkü paslanmanın da dışarıdan fark edilmesi oldukça zordur. Dışarıdan fark edilebilen paslanma ise, marşpiyelin içede daha büyük bir hasar aldığının kanıtıdır. Bu durumun en önemli sebebi ise paslanmaların içerden başlayarak dışarıya doğru yayılmasıdır.

Marşpiyel paslanmasının birden çok nedeni olabilir. Onarım ve tamiri ise paslanmanın neden kaynaklandığını belirledikten sonra yapılmalıdır. Çünkü uygun yöntemler kullanılmazsa paslanma devam edecek ve daha büyük sorunlara yol açacaktır. Bu sebeple paslanmanın nedeni bulunmalı ve sorunun kaynağı yok edilmelidir. Paslanmaya sebep olan durumlardan en yaygını ise aracın geçtiği yollardan kaynaklıdır. Taşlı, kumlu ve çakıllı yollar marşpiyelin zamanla hasar görmesine ve paslanmasına sebep olmaktadır. Böyle bir durumda marşpiyellerin acilen onarılması ya da değiştirilmesi gerekmektedir. Aksi bir durumda araç içindeki yolcuların güvenliğini sağlamak oldukça zor bir hale gelir.

Marşpiyel Hasarları Nasıl Giderilir?

Marşpiyel Hasarları Nasıl Giderilir? Hasarların onarımı ya da parça değişimi,  marşpiyeldeki hasar boyutuna göre değişmektedir. Küçük bir tamiratla hasarları onarmak mümkünken bazen çekme bazen de tamamen değişim işlemleri de tercih edilebilir. Burada önemli olan marşpiyelin onarımı kaldırıp kaldıramayacağıdır. Yüksek dozda hasara maruz halan marşpiyeller kimi zaman onarımı kabul etmez. Böyle bir durumda marşpiyelleri yenileriyle değiştirmek en sağlıklı tercih olacaktır.

Hasar onarımı sırasında araç sahiplerinin endişelendiği bir diğer konu ise araçlarında herhangi bir değer kaybının olup olmayacağıdır. Küçük çaplı bakım ve onarımlar aracın değerinde bir düşmeye sebep olmazken, parça değişimlerinde doğal olarak değerinin düşmesi söz konusu olabilmektedir. Ancak aracın değeri düşmesin diye ağır hasarlı olan marşpiyelleri değiştirmemek hem araç sahibinin hem de diğer yolcuların can güvenliğini riske atmak demektir. Bu yüzden ağır bir hasar varsa, aracın değerinin düşmesi düşünülmemeli mutlaka parça değişimi yapılmalıdır.

Marşpiyel Pası Nasıl Onarılır?

Marşpiyel Pası Nasıl Onarılır? Marşpiyel hasarlarının önemli bir bölümü paslanma kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple paslanmanın kaynağı bulunmalı ve onarım işlemleri hızla gerçekleştirilmelidir. Günümüzde marşpiyel paslanmasına karşı farklı yöntemler kullanılarak, onarım işlemleri yapılmaktadır. Bunlardan en önemlisi paslanmanın oluşmasını önlemektir. Henüz bir hasar ortaya çıkmamışken alınan bu önlemler ileride yaşanabilecek daha büyük sorunların ortaya çıkmasını engellemektedir. Bunun için genellikle pas önleyici ürünler ve kağıt bantlar tercih edilmektedir.

Paslanma ortaya çıkmış ise, paslanmadan etkilenen hasarlı parçalar kesilerek yerine yenileri eklenmelidir. Ancak bu yalnızca küçük parçalar için geçerlidir. Eğer marşpiyelin büyük bir kısmında paslanma tespit edilmişse mutlaka değiştirilmesi ve yerine yenisinin monte edilmesi önerilir.

Marşpiyel Düzeltme Nasıl Yapılır?

Marşpiyel Düzeltme Nasıl Yapılır? Marşpiyeller yere yakın bir şekilde konumlandırıldıkları için asfalt ve taş parçalarından oldukça fazla etkilenirler. Araba sahipleri bu konuda her ne kadar dikkat etseler de farkında olmadıkları durumlarda marşpiyeller hasar alabilir. Marşpiyellerin aldığı bu hasar hem aracın değerinin düşmesine hem de engebeli yollarda yolcuların hayatının riske girmesine sebep olabilir. Bu yüzden belirtilen bu hasarların tespiti ve onarımı hızlı bir şekilde gerçekleştirilmelidir.

Bu onarımlardan en sık tercih edileni ise marşpiyel düzeltme işlemidir. Aracın rengiyle uyumlu bir boya, tel fırça dolgu mastiği ve kağıt bant kullanılarak yapılan bu işlem hasarın büyük ölçüde giderilmesi konusunda oldukça etkilidir. Bunun yanı sıra içe doğru çöken marşpiyellerde en sık uygulanan yöntem ise punto kaynak makinesi ile yapılan düzeltme yöntemidir. Bu makine yardımıyla içe çöken marşpiyelin dışa doğru çekilmesi mümkündür.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu