ASR Nedir? ASR Ne İşe Yarar?

ASR Nedir? Otomobil markaları sürüş güvenliğini arttırıp, daha güvenilir bir otomobil yaratmak amacıyla ARGE çalışmalarına oldukça yüksek bütçeler ayırırlar. Gelişmiş güvenlik sistemleri olarak isimlendirilen bu sistemlerin pek çoğuyla bugüne kadar karşılaştık. Ancak diğerlerine göre oldukça yeni olan bir sistem daha var. Kayma önleyici olarak da bilinen ASR sistemi modern otomobillerin en önemli özellikleri arasında yer alıyor.

ASR Nedir?
ASR Nedir?

Araç sürücülerinin işini kolaylaştırmak ve daha güvenli bir sürüş deneyimi sunmak amacıyla geliştirilen bu sistem çekiş kontrol sistemi ve anti patinaj olarak da biliniyor. Özellikle son on yıldır modern arabaların olmazsa olmaz özelliklerinden biri haline gelen bu sistem, genellikle ABS ile koordineli çalışıyor.

ASR’den aracın ani kalkışı sırasında patinaj yapmasını engelleyen bir sistem olarak bahsetmek mümkün. Özellikle yağışlı havalarda ve ıslak zeminlerde ölümcül kazalara sebebiyet verebilen patinaj ile mücadele konusunda oldukça etkili bir sistem. Kullanıcı için daha rahat ve konforlu bir sürüş deneyimi sağlamasının yanı sıra araç güvenliğini sağlama açısından da bir hayli başarılı. Pek,, bu sistem nasıl çalışır?

ASR Nasıl Çalışır?

ASR Nasıl Çalışır? Çakıl taşları arasında bir tepeye tırmanırken ya da yeşil ışıkta hızlı bir kalkışa hazırlanırken pek çok aracın patinaj yaptığını görürüz. Tekelerleklerin boşa dönmesi olarak da adlandırabileceğimiz patinaj genellikle istenmeyen bir durumdur. Tekerleklerin yolla temasını azaltır ve yol tutuşunu olumsuz etkiler. Uzun vadede patinaj balataların yıpranmasına ve motorun gereğinden fazla ısınmasına yol açacağı için otomobillerde birtakım hasarlara sebep olur.

Böyle durumlar için geliştirilen ASR sistemi, sürtünmenin az olduğu zeminlerde aracın çekiş gücünden maksimum olarak yararlanmayı sağlıyor. Tam olarak bir çekiş kontrol sistemi olarak çalışan ASR, aracın yol tutuşunu güçlendirerek patinajı minimum seviyeye indiriyor ve kullanıcılara güvenli bir sürüş deneyimi sunuyor.

ASR hakkında daha teknik bilgiler vermek gerekirse, bir kaç sistemle birlikte koordineli olarak çalıştığını söyleyebiliriz. Bu sistemler arasında ABS fren sistemi, tekerlek hız sensörleri ve elektronik kontrol ünitesi bulunuyor. Diğer sistemlerle işbirliği içerisinde çalışması etkinliğini arttırması adına oldukça önemli. Örneğin tekerlek hız sensörleri dönme hızında meydana gelen değişiklikleri algılayarak tekerleklerdeki çekiş kaybını denetliyor. Elektronik kontrol ünitesine gönderilen bu veriler ABS’nin çalışmasını tetikleyerek frenleme sistemi devreye giriyor. Bu frenleme sırasında tekerleklere gönderilen motor gücü de azaltılmış oluyor. Böylelikle ASR çekiş kontrol sistemi görevini başarıyla yerine getiriyor.

ASR Çekiş Kontrol Sisteminin Faydaları Nelerdir?

ASR Çekiş Kontrol Sisteminin Faydaları Nelerdir? Neden böyle bir sistemin varlığına ihtiyaç duyuldu diye düşünebilirsiniz. ASR çekiş kontrol sistemi gelişmiş otomobillerin en önemli özelliklerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Güvenli ve konforlu bir sürüş deneyimi için geliştirilen bu sistem, hem otomobil hem de yolcu güvenliğini sağlamada oldukça etkilidir. Bunun yanı sıra yolculuk sırasında aşağıda belirtildiği gibi bazı önemli faydaları da bulunmaktadır.

  • ASR çekiş kontrol sistemi, öncelikle sürücü ve yolcuların can güvenliklerini korur.
  • Virajlı yollarda otomobilin savrulmasını önler.
  • Islak ve kaygan zeminlerde, buzlu ya da toprak yollarda aracın kaymasını engeller.
  • Ani durumlarda patinajı engelleyerek aracın savrulmasının da önüne geçer.
  • Aracın kalkış hızını arttırarak kolay bir kalkış imkanı sağlar.
  • Tekerleklerin patinaj sebebiyle yıpranmasını engeller.
  • Sıkıntı yaratabilecek zeminlerde sürücüyü uyarı düğmesi sayesinde uyarır.
  • Aracın lastikleri, debriyaj ve balatasıyla birlikte şanzımanını korur.
  • İhtiyaç duyulmayan anlarda araç içerisinde bulunan düğme ile kolaylıkla devre dışı bırakılabilir.

ASR Çekiş Kontrol Sisteminin Dezavantajı Var Mıdır?

ASR Çekiş Kontrol Sisteminin Dezavantajı Var Mıdır? ASR sisteminin birtakım küçük dezavantajları olsa da bunlar faydalarının yanında göz ardı edilebilir. Çünkü ASR çekiş kontrol sistemini kullanmanın verdiği zararlar, kullanmamanın verdiğinin yanında oldukça önemsiz görünmektedir. Yine de bu sistemi her yönüyle tanımak adına bir kaç dezavantajından bahsedebiliriz.

Örneğin; çamurlu, karlı ya da buzlu yollarda aracın saplanmasını önlemek adına gaza yüklenildiğinde ASR sistemi devreyeye girerek tekerleklerin bloke edilmesine sebep olabilir. Bu durum saplanmaktan koruduğunuz aracınızın aniden çamura bulanmasıyla sonuçlanabilir. Bu yüzden bazı zemin şartlarında ASR sistemini devre dışı bırakmak daha faydalı olacaktır. Belirtilen bu ve benzeri bir kaç durum dışında henüz ASR’nin sebep olduğu farklı bir dezavantajla karşılaşılmamıştır.

ASR Sistemi Hangi Araçlarda Bulunur?

ASR Sistemi Hangi Araçlarda Bulunur? ASR sisteminin hangi araçlarda bulunacağına yönelik bir kısıtlama yapmak doğru değil. Hem binek araçlarda hem de diğer taşıtlarda bu sisteme rastlamak mümkündür. Hatta ağır vasıta araçlarının bazılarında da ASR sisteminin bulunduğu bilinmektedir.

Özellikle son dönemde çoğu otomobil firması araçlarında ASR sistemini kullanmaktadır. Bu sistem, geliştirildiği ilk yıllarda sadece belli markalarda görülse de yavaş yavaş tüm araçlar için standart bir özellik haline gelmiştir. Hatta bundan bir kaç yıl sonra piyasaya sürülen tüm otomobillerde bu sistemin kullanılacağını öngörmek mümkündür.

ASR Sistemi Neden Devre Dışı Bırakılır?

ASR Sistemi Neden Devre Dışı Bırakılır? ASR sistemini devre dışı bırakmak oldukça kolaydır. Araç içerisinde yer alan bir düğme aracılığıyla sistem devre dışı bırakılabilir. Ancak hangi durumlarda devre dışı bırakılacağı ise merak konusudur. Genellikle karlı ve çamurlu yollarda ASR’nin kapatılması önerilir. Bunun sebebi hem balata sağlığının korunmak hem de aracın yola saplanmasını önlemektir.

ASR Hatası Nedir?

ASR Hatası Nedir? ASR Nedir sorusunu cevapladık, şimdi ASR hatası hakkında bilgi verelim. Her ne kadar gelişmiş bir teknolojiden bahsediyor olsak da ASR sisteminde kimi zaman bazı hatalar meydana gelebilir. Bu hatayı farketmek araç gösterge panelinde yanan ışık sayesinde oldukça kolaydır.  Sürekli yanan ASR ışığı, sistemde bir hata olduğunun göstergesidir. Bunun için araç sürücülerinin bir yetkili servise uğramaları ve problemin kaynağını anlamaları tavsiye edilmektedir. Yanan ASR ışığı ile birlikte uzun yolculuklar önerilmemektedir.  Çünkü bu durum otomobil güvenliğine direkt olarak etki eder.

Sonradan ASR Takılabilir mi?

Sonradan ASR Takılabilir mi? ASR hakkında en çok merak edilen soruların başında yer alıyor. Eski nesil otomobillerde bu sistem bulunmadığı ve yeni nesil bir teknoloji olduğu için otomobil kullanıcıları da kendi araçlarına ASR Sistemini entegre etmek isteyebiliyorlar.

ASR Teknik olarak sonradan takılabilir. Fakat inanılmaz masraflı olacağından söz edebiliriz. Otomobillerin hemen her parçası bir birilerine bağlantılı şekilde çalışıyor. Sensörler aracılığıyla birbirlerine sürekli veri aktarımı yapıyorlar. Bu nedenle ASR’nin temas ettiği birçok sistemi yenilemeniz gerekli. Bu nedenle de sonradan bir araca ASR sistemini taktırmak yerine satarak, ASR özelliği bulunan bir otomobil almak sizler için çok daha avantajlı olacaktır.

ASR Nedir?

ASR aracın kaymasını ve patinaj çekmesini önlemeye sağlayan sistemdir.

Sonradan ASR Takılabilir mi?

ASR Teknik olarak sonradan takılabilir. Fakat inanılmaz masraflı olacaktır.

ASR Nasıl Çalışır?

Tam olarak bir çekiş kontrol sistemi olarak çalışan ASR, aracın yol tutuşunu güçlendirerek patinajı minimum seviyeye indiriyor ve kullanıcılara güvenli bir sürüş deneyimi sunuyor.

Emir Göründü

Selamlar, ben Emir. 1992 Eskişehir doğumlu metalurji ve malzeme mühendisiyim. Kendimi klasik araba tutkunu olarak betimlemekten keyif duyuyorum. 2022 yılında dahil olduğum otobilgisi.com ailesi ile birlikte sizlere otomotiv sektöründen izlenimlerimi aktarmaya çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu