Aks Mili Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve Değişim İşçilik Ücreti

Otomobillerin önemli parçalarından bir tanesi olan aks mili ne kadara değişir? Aks mili değişimi fiyatı ne kadardır? Aks mili değişimi işçilik ücreti ne kadar? Kısaca 2022 yılı için aks mili değişimi maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

Otomobilin motorunda oluşan gücün bir şekilde tekerlere iletilmesi gerekmektedir. Bunun için çok farklı donanımlar kullanılmaktadır. Aks milinin ne işe yaradığını anlamak için baştan anlatmaya başlayalım. Öncelikle motorda oluşan patlama sonucu ortaya çıkan enerji pistonları yukarı aşağı hareket ettirir. Hareket eden pistonlar krank milini döndürür. Ancak bu dönme hareketi direk olarak tekerlere değil önce şanzımana iletilir. Vitesin büyüklüğü veya küçüklüğüne göre şanzımandan çıkan mil belirli bir hızda döner. Bu şanzıman mili, aks mili adı verilen bir parçayı döndürür. aks mili ise tekerlere bağlıdır ve hareket veren son güç aktarma milidir. Yani motordan çıkan gücün tekerlere son aktarıldığı parçaya aks mili adı verilir.

Aks mili direk olarak şanzımandan güç alır. Bu sebeple kırılması veya kopması durumunda tamir edilmesi gerekmektedir. Aks mili genelde bağlantı noktalarından koptuğu için basit bir kaynak sonrası yerine yedinden takılabilir. Ancak aks mili kırılırsa o zaman değiştirmeniz gerekir. Halk arasında akis kesme olarak bilinen şey aslında aks milinin kırılmasıdır. Her otomobilde mutlaka aks mili bulunur. Önden itişli arabalarda sağ ve sol aks mili vardır. Bu mil şanzımanın konumuna göre bir tarafta uzun, diğer tarafta kısa olabilir.

Aks Mili Ne Kadara Değişir?

Aks milinin kırılmasının sebebi araca aşırı yüklenilmesidir. Örneğin arabayı bir anda son gaz kaldırmak, veya çok dik yokuşlarda sürmek aks milinin üstüne aşırı yük bindirir. Zamanla aşırı zorlanmaya maruz kalan mil kırılacaktır. Kırılması durumunda yolda kalacaksınız, çünkü tekerlere motorun gücü aktarılamaz olacaktır. Eğer aracınız vitese geçiyor ama gitmiyorsa bunun sebebi büyük ihtimal aks milinin kırılmasıdır. Ayrıca gaz verdikte kırık noktasından sağa sola çarparak takır tukur sesler çıkartacaktır. Bu durumda aks milinin yenisi ile değiştirilmesi gerekmektedir.

Aks mili değişim fiyatı aracın marka ve modeline göre değişiklik göstermektedir. Örneğin bir Renault 9, Lada samara gibi önden çekişli ucuz arabanın aks mili fiyatı 750 ile 1.000 lira arasında değişmektedir. Bu arabalar için değişim işçilik ücreti ise 500 lira alınmaktadır. Ancak arabanın modeli yükseldikçe fiyatları da yükselir. Ortalama bir marka için yani Ford Focus, Toyota Corolla, Honda Civic, Renault Megane, Volkswagen Passat veya Golf gibi araçlar için parça fiyatı 2.000 ile 5.000 lira arasında değişmektedir. Aks mili değişimi için işçilik ücreti olarak 1.000 lira civarında alınmaktadır. kısaca aks milini değiştirme fiyatı işçilik ücreti dahil 1.500 ile 11.000 lira arasında bir para tutacaktır.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu