Motor Radyatör Suyu Nasıl ve Ne Kadara Değişir? Antifriz Değişim Ücreti

Artık yavaştan yavaştan kış ayı gelmeye başladı. Yaz boyunca aracında bildiğimiz şebeke suyu bulunduran sürücülerin araçlarının radyatör suyunu antifriz ile değiştirmesi gerekiyor. Peki motor radyatör suyu nasıl değiştirilir? Radyatör suyu değiştirme ücreti? Antifriz değişim fiyatı? İşte tüm bu sorulara yanıt arayacağız.

Motor Radyatör Suyu Değişimi
Motor Radyatör Suyu Değişimi

Yaz aylarında havalar sıcak olduğu için sürücüler motor radyatör suyunu bildiğimiz çeşme suyu olarak tamamlarlar. Ancak kış aylarında ülkemizin büyük çoğunluğunda kış ayları eksi derecelerde seyreder. Motor suyunun donması çok ciddi arızalara yol açabilir. Bu sebeple kış ayı gelmeden önce aracınızın radyatör suyunu donma derecesi çok daha düşük olan antifrizli su ile değiştirmeniz gerekmektedir.

Radyatör Suyu Nasıl Değiştirilir?

Aracınızın motor radyatör suyunu değiştirmenin iki farklı yolu vardır. Bunlara sırayla bakacak olursak;

Radyatör Tahliye Vanası İle Değişim

Çoğu motor radyatörünün alt kısmında su tahliye vanası bulunmaktadır. Bu vanayı açarak aracınızın radyatör suyunu değiştirebilirsiniz. Ancak bu işlemin bir eksikliği vardır. Çünkü aracınızın termostatı kapalı olduğunda motor içerisinde su kalabilir. Bu da radyatör içerisindeki suyun tamamen değişmemesine neden olur. Motor fan açacak kadar çalıştıktan sonra bu işlemi yaparsanız içerideki suyun tamamı boşalacaktır. Ancak sonradan radyatör havasını almanız gerekecektir.

Radyatör Suyu Tahliye Vanası
Radyatör Suyu Tahliye Vanası

Radyatör Hortumlarını Sökerek Suyu Boşaltma ve Değiştirme

Bazı radyatörlerde ise tahliye vanası bulunmaz. Bu durumda tek yapmanız gereken şey radyatör alt hortumunu sökerek suyu boşaltmanızdır. Bu hortumu sökmeden önce radyatör kapağını, eğer kapak yoksa genleşme kabı (yedek su deposu) kapağını mutlaka açın ki su rahat bir şekilde boşalabilsin.

Radyatör Suyu (Antifriz) Fiyatları ve Değişim Ücreti

Piyasada çok farklı markalarda radyatör antifrizleri bulunmaktadır. Ancak otobilgisi olarak bizim tavsiyemiz mutlaka kaliteli olanlarından almanızdır. Çünkü bazı ucuz antifrizli sular -30 göstermesine rağmen donabilmektedir. Kaliteli bir motor suyu 80 – 100 lira arasında bir fiyata değişmektedir. Ayrıca kendim değişemem derseniz ustanız en fazla 50 lira işçilik ücreti karşılığında değiştirebilecektir.

Sonuç olarak radyatör suyu değiştirme işlemi zor bir işlem değildir. Ancak uğraşmak istemezseniz küçük bir işçilik ile ustasına yaptırabilirsiniz.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu