Proton Persona Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Bir dönem ülkemizde büyük ses getiren markalardan bir tanesi olan Proton’un Persona modeli nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Proton Persona inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

1990’lı yılların sonuna doğru Jetpa holding tarafından Türkiye’ye getirilen Proton modelleri çok dikkat çekmişti. Bu modellerden bir tanesi de Persona modelidir. 1999 – 2000 yılları arasında satılmıştır. Ancak Jetpa holdingin kapanmasından sonra Proton bir dönem ülkemizdeki satışlarını durdurmuştur.

İlginizi çekebilir :  ” Proton 416 Nasıl Araba

Proton Persona Nasıl Bir Araba?

C segmentinde orta sınıf aile otomobili olan Persona, alt yapı olarak Mitsubishi Lancer platformunu kullanmaktadır. Zaten baktığınız zaman kasa olarak birbirine çok benzemektediler. Motor olarak yine Mitsubishi’den destek alınmıştır. Persona, “Premium ve Standard” olmak üzere iki farklı donanım paketiyle satılmıştır. “ABS, hava yastığı, klima, dört cam otomatiği, elektrikli aynalar ve hidrolik direksiyon” gibi özelliklere sahiptir. 5 ileri manuel ve 4 ileri otomatik şanzıman motor seçenekleri mevcuttur. Kaputunun altında ise 1.6 litre hacimli 95 beygir ve 135 Nm tork güç üreten motor bulunmaktadır. LPG ile uyumlu bir motor olup, şehir içinde 10.5, şehir dışında 6.5 litre yakıt tüketmektedir.

Proton Persona Arkadan Görünüşü

Proton Persona Kullanıcı Yorumu

Elimdeki parayla adam akıllı bir Tofaş bile alamazken, ben ondan çok daha kaliteli ve donanımlı bir araba olan Proton Persona aldım ve 10 yıl boyunca kullandım. Persona’nın içinde kullanılan malzeme kalitesi güzeldir, ön göğüs ve kapı içleri gibi yerlerde kullanılan kaplama malzemesi diğer ucuz arabalar gibi asla çatlama ve solma gibi şeyler yapmıyor. İçinin genişliği yeterli seviyededir ve arka diz mesafesi uzundur. Altı yere yakın olduğu için köy yollarında kullanmaya pek elverişli değildir. Kasislerden geçerken falan çok dikkatli olmak gerekiyor. Hemen altını vurabiliyor. Motor performansı çok güzeldir, özellikle yüksek devirlerde kullandığınız zaman çok atiktir. Ayrıca oldukça sessiz çalışan bir motordur. Çok defa uzun yola gittim ve bir sorunla karşılaşmadım. 120 km/s hızdan sonra yol sesini hafiften almaya başlıyor. Ama bu bir Tofaş veya Lada kadar değil tabiki. Frenleri gayet güçlüdür ve arabayı kısa mesafe içerisinde durdurabilir. Yol tutuşu ise hayran kalacağınız cinstedir. Ben bu kadarını beklemiyordum sert virajlara bile yüksek hızlarda girdiğinizde arkasını kolay kolay savurmuyor. Kliması arabanın içini buz gibi yapıyor.

Proton Persona Alınır Mı?

Herkes bu arabanın parçaları bulunuyor mu diye soruyor. Ben 10 yıl boyunca kullandım ve hiçbir parçasını bulmakta zorlanmadım. Zaten şimdilerde bazen aklıma düştüğü zaman internetten bakıyorum her türlü parçası bolca mevcut. Öyle çok sorunlu bir araba değildir. Bakımlarını yaptırdığınız sürece sizi asla üzmez. Ancak her arabada olduğu gibi temiz kullanılmamışsa başınızı ağrıtabilir. Bana göre bu fiyatlara alabileceğiniz en iyi ve donanımlı otomobil diyebilirim.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu