Taşıt Kredisi Hesaplama

Bankaların güncel faiz oranları ile, taşıt kredisi ihtiyacınızı hızlı ve ücretsiz bir şekilde hesaplayın.

Kredi Tutarı
Vade
Kredi Faiz Oranı

Taşıt Kredisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Taşıt Kredisi günümüzde hemen her kesimin yeni bir araç satın almak ya da sahip olduğu aracı değiştirebilmek için başvurduğu yöntemlerin en başında gelmektedir. Genellikle yeterli finansal kaynağın sağlanamadığı durumlarda tercih edilen taşıt kredileri bankalar aracılığıyla verilmektedir. Bankalar tarafından sıfır ya da ikinci el araç alım işlemleri aşamasında müşterilere özel fırsatlarla sunulmaktadır. Bu krediden her yıl yüzbinlerce kişi faydalanırken bankaların sunduğu cazip ödeme fırsatları da taşıt kredilerine olan talebin her geçen gün artmasını sağlamıştır. 

Bankalar tarafından müşterilerine sunulan taşıt kredileri, araç sahibi olmak isteyen kişilerin aylık ödemeler ile araç sahibi olmasını sağlar. Hem sıfır hem de ikinci el araçlar için tercih edilebilecek bu krediler tamamen müşteriye özel olarak şekillendirilir. Örneğin kredi çekilmek istenen miktar, araç tipi, aylık ödeme seçenekleri ve kişinin aylık geliri farklılık gösterecektir. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak bankalar tarafından uygun ödeme planı çıkartılır ve taşıt kredisi işlemleri gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra her bankanın farklı kredi seçenekleri ve ödeme şartları bulunabilmektedir. Araç sahibi olmayı düşünen kişiler kendilerine en uygun krediyi bankalarla görüşerek karar vermelidir.

Taşıt Kredisi Nasıl Kullanılır?

Taşıt kredisi nasıl kullanılır? Araç sahibi olmayı düşünen kişiler satın almayı planladıkları araca karar vermelerinin ardından kendilerinden istenen belgeleri tamamlayarak bankaya başvuruda bulunurlar. Burada banka tercihi tamamen kredi çeken bireylerin inisiyatifine kalmıştır. Hangi bankayla çalışmanın daha avantajlı olacağını düşünüyorlarsa o bankadan araç kredisi hakkında destek alabilirler. Bu araştırma da genellikle, bankanın güncel faiz oranları kapsamında oluyor. İnsanlar haklı bir şekilde en düşük faiz hangi bankadaysa, oraya eğilim gösteriyorlar. Tabi, bunda kredi çekmek için sicilinizin düzgün olması da oldukça önemli. Karar aşamasından sonra yapılacak başvurunun ardından banka tarafından olumlu cevap alındığı takdirde araç kredisi kullanıma hazır hale gelecektir. 

Bankaya Müracaat

Sıfır araç almaya karar veren kişilerin kendilerinden istenilen belgelerle bankaya müracaatta bulunması gerekmektedir. Bu sırada aracın faturası, sürücü belgesi, gelir durumunu gösteren belge, kimliğin aslı ve fotokopisi ile birlikte başvuru formu istenilen belgeler arasındadır. Eğer satın alınmak istenen araç ikinci el ise aracın satışını yapan kişiye ait Motorlu Taşıt Tescil ve Trafik Belgesi’nin de diğer evraklarla birlikte bankaya sunulması gerekmektedir. Eksiksiz bir şekilde teslim edilen belgeler banka tarafından incelemeye alınır ve olumsuz bir durum görülmediği takdirde taşıt kredisi onayı verilir. Kredi kullanıma hazır hale geldikten sonra kişinin ekonomik gücüne ve kredi miktarına göre ödeme koşulları, vade seçenekleri ve taksit tutarı ayrıntılı olarak hesaplanır. 

Başvuru öncesinde kişiler, bankaların websiteleri üzerinden taşıt kredisi hesaplama seçeneklerini kullarak çekmeyi düşündükleri miktar ve ödeme seçenekleri hakkında bazı bilgilere ulaşabilirler. Bankaya gitmeye gerek kalmadan gerçekleştirilen bu işlem sayesinde krediye ait en uzun vade, taksit tutarı ve dosya masrafı gibi gerekli tüm bilgilere ulaşılabilir. Gerekli şartların öğrenilmesi ve krediye karar verilmesi açısından bu uygulamalar oldukça faydalıdır. Ancak taşıt kredisi oranları bankaların dönemsel kampanyalarına göre değişebileceği için websiteler üzerinden edinilen bu bilgilerin de değişikliğe uğrayabileceği unutulmamalıdır.

Taşıt Kredisi
Taşıt Kredisi

Taşıt Kredisi Şartları Nelerdir?

Taşır kredisi şartları nelerdir? Bankalar aracılığıyla taşıt kredisi kullanımının bazı şartları bulunmaktadır. Bu şartlar genellikle tüm bankalar için ortaktır. Tüketiciler kendilerinden istenen belgelerle birlikte şartları yerine getirir konumdalarsa büyük ihtimalle taşıt kredisi için bankalardan onay alabileceklerdir.

SGK Kaydı

Taşıt kredisi için aranan ilk şart başvuran kişinin en az 6 aylık bir SGK kaydının bulunmasıdır. Bankalar bu durumda genellikle kişinin sürekli bir işi olmasını ve düzenli gelirinin bulunmasını dikkate alır. Eğer 6 aydan daha az bir süredir iş yerinde çalışıyorsanız ancak kredi çekmeniz gerekiyorsa bu durumda daha önce uzun süreli çalıştığınız iş yerinizi bankanıza bildirmeniz etkili olacaktır. Bunun yanı sıra sigorta girişiniz henüz 6 ayı doldurmamışsa maaşınızı aldığınız bankaya araç kredisi için başvuruda bulunabilirsiniz. Banka tüm şartları değerlendirecek ve size en uygun ödeme yöntemini sunacaktır. 

Kredi Notu

Taşıt kredisi için başvuruda bulunduğunuz sürede devam eden bir borcunuz varsa kredinin olumlu sonuçlanması güçleşebilir. Ancak bu durum devam eden borcu olan hiçbir tüketicinin araç kredisi alamayacağı anlamına gelmemelidir. Borç taksitlerinin zamanında ödenmesi, aylık gelirin iki borcu da rahatlıkla karşılayabiliyor olması gibi pek çok durum banka tarafından dikkate alınır ve ödeme geçmişiniz büyük bir titizlikle incelenir. Eğer yeni kredi için olumsuz bir izlenim oluşmamışsa bankanızdan araç kredisi için onay alabilirsiniz.

Bankaların dikkat ettiği önemli şartlardan bir tanesi de sıfır ya da 2. el araç kredisi seçenekleridir. Her iki seçenek için de bankalar farklı yöntemler izleyebilir. Örnek vermek gerekirse 2. el araçlar için kredi genellikle 5 yaşından daha genç arabalar için verilmektedir. Ancak bazı bankaların bu sınırı 8 yaşa kadar çıkardığı da bilinmektedir. Böyle bir durumun varlığından haberdar olmanız kredi planlarınızı yapmanız açısından oldukça önemlidir. 

Eğer yukarıda belirtilen tüm şartları sağladığınızı düşünüyorsanız araç kredisi almanız oldukça muhtemel. Bu şartlarla birlikte bankaların sizlerden isteyeceği evrakları da eksiksiz bir şekilde tamamlamanız durumunda büyük ihtimalle araç kredisi için onay alabileceksiniz. Başvuru sırasında yanınıza almanız gereken evraklar genellikle tüm bankalar için ortaktır ve şu şekilde sıralanabilir: Başvuru formu, nüfus cüzdanı aslı, satın alınacak araca ait fatura, serbest çalışanlar için vergi levhası, son üç yıla ait bilanço ve gelir tablosu; ücretli çalışanlar için gelir belgesi; şirket sahipleri için şirketin gelir durumunu gösteren belgeler; emekliler için hesap cüzdanı.

Taşıt Kredisi Türleri Nelerdir?

Taşı kredisinin türleri nelerdir? Her ne kadar taşıt kredisi denildiğinde aklımıza ilk olarak otomobiller gelse de ticari taşıt kredisi, motosiklet kredisi, tekne kredisi, sıfır araç kredisi ve 2. el araç kredisi şeklinde farklı seçenekler de mevcuttur. Tüm bu krediler bankalar tarafından farklı şartlar ve ödeme yöntemleriyle tüketicilere sunulmaktadır. Bu yüzden ihtiyacınız olan krediyi belirlemeli ve ona uygun bir yol haritası çizmelisiniz.

Ticari Taşıt Kredisi

İsminden de anlaşılacağı üzere ticari taşıt kredileri, üretim ve ticarette kullanma amacıyla araç satın alacakların tercih ettiği bir kredi türüdür. Bu krediden yararlanmak isteyen tüketicilerin mutlaka ticari sicil kaydının bulunması gerekmektedir. Aynı zamanda firma faaliyetlerinin aktif bir şekilde devam ediyor olması da önemli bir koşuldur. Ticari taşıt kredisi; minibüs, kamyonet, tır, otobüs, panelvan, kamyon gibi taşıtları kapsamaktadır. Kredi ile alınacak araçların mutlaka ticari faaliyetlerde kullanılmak üzere satın alınması gerekmektedir. Bu krediden faydalanabilmek için ticari sicil kaydının yanı sıra imza sirküleri, vergi levhası ve firmanın bağlı olduğu ticaret odası kaydı mutlaka bulunmalıdır. 

Motosiklet Kredisi

Diğer kredi türleri kadar yaygın olmasa da motosiklet kredisi alabilmek amacıyla bankaya yapılan başvurular dikkat çekmektedir. Ancak her banka bu hizmeti sunmamakla birlikte sunan bankaların vade ve taşıt kredisi oranları değişiklik göstermektedir. Bu yüzden eğer motosiklet kredisi kullanmak istiyorsanız öncesinde hangi bankaların bu hizmeti sunduğunu araştırmalı ve faiz oranları hakkında detaylı bilgi almalısınız.

Tekne Kredisi

Tekne kredisi de çok fazla tercih edilmeyen bir diğer kredi türüdür. Bu sebeple her bankadan bu hizmeti almak pek mümkün değildir. Ancak hizmeti alabileceğiniz bir banka bulduysanız tekneye ait satıcı firmadan proforma faturası almalısınız. Ardından hakkınızda başlatılan kredi soruşturma sürecinin tamamlanmasını beklemelisiniz. Eğer kredi ortalamanız yeterli düzeydeyse bankadan tekne kredisi için destek alabilirsiniz.

Sıfır Kilometre Taşıt Kredisi

Taşıt kredisi türleri arasında en çok tercih edilen kredi türü sıfır kilometre taşıt kredisidir. Neredeyse bankaların tümü bu kredi için tüketicilere destekte bulunmaktadır. Gerekli şartlar sağlanıyorsa ve evraklar eksiksiz olarak teslim edilmişse başvuruların büyük bir çoğunluğu onaylanmaktadır. Ancak başvuru onaylanmış olsa bile satın alınmak istenen taşıt bedelinin tamamı için kredi kullanmak ne yazık ki mümkün değildir. Bankalar bu noktada araç değeri ve verilecek kredi arasında bir oran belirler ve bu oran doğrultusunda işlemler gerçekleştirilir. 

İkinci El Taşıt Kredisi

Yine sık tercih edilen kredilerden biri olarak karşımıza çıkan 2. el araç kredisi neredeyse tüm bankalar tarafından tüketicilere sunulmaktadır. Sıfır araçlardan farklı olarak ikinci el araçların değeri, kasko değeri baz alınarak hesaplanır. Ancak tıpkı sıfır araçlarda olduğu gibi taşıt bedelinin tamamı için kredi kullanılamaz. 

Taşıt Kredisi Ne Kadar Çekilebilir?

Taşıt kredisi ne kadar çekilebilir? Taşıt kredisinde bankalar tarafından belirlenen vade süresi maksimum 48 aydır. Bu süre içerisinde borçlunun taksitlerini ödemesi ve krediyi kapatması beklenir. Bankalar kredi vadesi boyunca araca rehin koyar ve ancak kredinin kapanmasıyla birlikte araç üzerindeki rehin kaldırılır. Bunun yanı sıra belirlenen vadede kredinin ödenmemesi durumunda rehinli araca banka tarafından el konulabilir. Bu yüzden kredi çekmeyi düşünen kişilerin taşıt kredisi şartları ve koşullarını iyi değerlendirmesi gerekmektedir. 

Satın alınmak istenen araç ister ikinci el isterse de sıfır olsun hiçbir zaman aracın bedelinin tamamı için kredi çekilemez. Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmeliğinde 21.02.2022 tarihinde yapılan değişikliğe göre değeri 400 bin TL ve altında olan taşıtlarda kredi miktarı %70’i aşamaz. Değeri 400-800 bin TL olan araçlarda bu oran %50 iken, değeri 800-1 milyon 200 bin TL arasındaki araçlarda ise %30 olarak belirlenmiştir.

Taşıt Kredisinin Masrafları Nelerdir?

Taşıt Kredisinin Masrafları Nelerdir? Taşıt kredisi kullanmaya karar verenlerin hepsi aynı zamanda bankanın ek masraf kalemlerini de ödemeyi kabul etmiş sayılır. Bu masraflar bankadan bankaya değişiklik gösterse de genellikle makas oldukça dardır. Çekilen kredi miktarına göre belirli bir oranda hesaplanan ek masraflar yalnızca bir kereye mahsus olarak tüketiciden tahsil edilir.

Bankalar aracılığıyla araç kredisi çekilirken banka tarafından; kredi tahsis ücreti, banka sigorta muamele ücreti ve kaynak kullanımı destekleme fonu kredi tutarına yansıtılır. Bu masrafların bazıları peşin olarak tahsil edilirken bazıları da aylık olarak taksitlere yansıtılır. Bunun yanı sıra genellikle tüm krediler için ihtiyari olarak hayat sigortası masrafları krediye dahil edilir. Bazı bankalar teminat olarak da hayat sigortasını taşıt kredisi şartları altında gösterebilir. 

Hayat sigortası krediye başvuranın yaşı, sağlık durumu, geliri, cinsiyeti ve çekmek istediği kredi tutarına göre şekillenir. Aslına bakılırsa araç kredilerinde hayat sigortası yasal bir zorunluluk değildir. Ancak çoğu banka tüketicilerden hayat sigortası teminatı ister. Bunun en önemli sebebi bankaların alacaklarını güvence altında tutmak istemeleridir. Özellikle uzun vadeli taşıt kredisi başvurularında bankalar hayat sigortası şartını öne sürmekte ve tüketicilere itiraz hakkı tanımamaktadır. 

En Uygun Taşıt Kredisi Nasıl Seçilir?

En Uygun Taşıt Kredisi Nasıl Seçilir? Hayalinizdeki araca sizi bir adım daha yaklaştıracak olan taşıt kredisi seçerken detaylı bir araştırma yapmanız önerilir. Hangi koşullarda, kaç taksitle ve ne miktarda kredi kullanacağınızı bilmek uzun vadede harcamalarınızı yönetmek adına oldukça önemlidir. Araştırmalar sırasında bankalarla yüzyüze iletişim kurabileceğiniz gibi internet siteleri üzerinden detaylı bilgi alabilir hatta taşıt kredisi hesaplama uygulamaları ile sizleri nelerin beklediğinden haberdar olabilirsiniz.

Taşıt kredisi kullanmayı düşünüyorsanız öncelikle alım sırasında ödeyeceğiniz peşinat miktarını belirlemelisiniz. Çünkü sıfır peşinatla araç kredisi kullanmak ne yazık ki günümüz şartlarında pek mümkün değil. Bu yüzden almak istediğiniz aracın en az %30 ödemesini peşin yapacağınızı unutmamalı, bütçenizi buna göre ayarlamalısınız. Elbette ki peşinatı daha yüksek tutma şansınız da bulunmakta. Peşinat ödemeniz ne kadar yüksek olursa kredi için ödeyeceğiniz faiz miktarı da o kadar azalacaktır.

Banka Faiz Oranlarını Takip Edin

Almak istediğiniz aracı belirlediniz, peşinatınız hazır. Artık hangi bankadan kredi kullanacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Bunun için güvenilir bankaların kampanyalarını takip etmek faydalı olacaktır. Dönemsel olarak bankaların tüketicilere sunduğu düşük faizli ve dosya masrafsız kredileri takip etmek ve uygun zamanda bu kampanyalardan yararlanmak masraflarınızı hafifletecektir.

Bununla birlikte bütçenizi belirlemek, gelir gider dengenizi iyi analiz etmek taşıt kredisi kullanımı sırasında size büyük kolaylık sağlayacaktır. Bankalar arasında kıyaslama yaparak ya da taşıt kredisi için ödeyeceğiniz miktarı belirleyerek kendinize bir yol haritası çizmeniz kolaylaşacaktır. Aylık ödemeniz gereken toplam tutarın gelirinizle uyumlu olması oldukça önemlidir. Aynı zamanda dosya masrafı, komisyon ve ek masraflarla birlikte kasko ve hayat sigortası masraflarını da göz ardı etmemeli maliyet arttırıcı her bir noktayı dikkate almalısınız. 

Taşıt Kredisi Ödenmezse Ne Olur?

Taşıt Kredisi Ödenmezse Ne Olur? Bankalar aracılığıyla taşıt kredisi kullanma imkanına sahip olan kişiler ilerleyen zamanlarda belirli nedenlerle kredi borcunu ödemekte zorluk yaşayabilirler. Bu durum ölüm, hastalık, işten ayrılma ya da iflas etme gibi pek çok farklı nedenden kaynaklanabilir. Taşıt kredisinin geri ödenmemesi durumunda kredinin ikinci el mi yoksa sıfır araç kredisi mi olduğuna dikkat edilir. Banka mevcut iki seçenekte de farklı yöntemler izler. Örneğin eğer sıfır araç kredisi ödenmemişse, rehin alınan araç icra yolu ile satışa çıkarılır. Satım işlemleri sonucunda elde edilen paraya banka tarafından el konur. Ancak kredi ikinci el bir araba için çekilmişse başvuru sırasında yer alan kefil bu noktada borçlu statüsüne girer.

Kredi borcunun ödenmemesi elbette ki kredi siciline de yansır. Taşıt kredisi herhangi bir sebeple ödenmezse öncelikle sicilin bozulması ile süreç başlatılır. Taksitlerin geciktiği her bir gün için faiz kredi tutarına yansıtılır. Ancak doksan gün boyunca hiçbir şekilde ödeme gerçekleşmezse banka borçluyu resmi takibe alır. Ve bu noktada bankalar dilerse krediyi geri çağırma hakkını kullanabiliyor. 

Tüketicilerin böyle bir durumla karşılaşmamaları ve olası riskleri kestirebilmeleri adına daha öncesinde araç kredisi hesaplama uygulamalarını kullanmaları tavsiye ediliyor. Bu sayede ödeme yöntemleri, vadeler ve taksitler hakkında tüketiciler ön bilgiye sahip olarak kredi başvurularında bulunabiliyor. 

Taşıt Kredisinde Kasko Yaptırmak Zorunlu Mu?

Olası risklere karşı arabayı sigortalatma işlemi olarak da bilinen kasko bazı bankalar tarafından taşıt kredisi şartları altında değerlendirilmektedir. Buna göre taşıt kredisiyle araç sahibi olan tüketicilerin araçlarına kasko yaptırma gibi bir zorunlulukları bulunmaktadır. Ancak her bankanın aynı talepte bulunduğunu söylemek yanlış olur. Burada banka ve müşterisi arasında ilişki, bankanın kredi şartları ve kaskoya bakış açısı önemli rol oynamaktadır. 

Kaskoyu bir zorunluluk olarak ele alan bankalar çarpma, çalınma, hasarlı kaza, yanma ve doğal afet gibi durumlardan arabayı korumayı hedefler. Böyle bir durumda araçta meydana gelebilecek söz konusu hasarlar sigorta şirketine devredilmiş olur. Bankaların kendi bünyelerinde barındırdıkları sigorta şirketleri ya da bağımsız şirketler tarafından yapılan kaskolar taşıt kresinde bu yüzden oldukça önemlidir. 

Taşıt Kredisi Bitmeden Araç Satılabilir Mi?

Diyelim ki taşıt kredisi desteğiyle bir otomobil satın aldınız ancak performansından pek de memnun değilsiniz. Aracınızı elden çıkarmak istiyor ancak taşıt kredisinin halen devam etmesi sebebiyle ne yapacağınızı bilemiyorsunuz. Halk arasında kredisi bitmeyen araç satılamaz yönünde söylenen cümlelere sakın aldırış etmeyin. Bilinenin aksine böyle bir durumda aracınızı satmanızın önünde herhangi bir yasal engel bulunmamakta.  Aracınızı dilediğiniz zaman satmakta özgürsünüz. Ancak bazı prosedürlere uymak kaydıyla.

İster sıfır ister ikinci el olsun kredi ile alınan bir araba araç sahibinin isteği üzerine herhangi bir zaman diliminde satılabilir. Ancak bu noktada bankaların araç üzerindeki rehin uygulamalarından kaynaklanan birtakım prosedürlere uygun hareket edilmesi oldukça önemlidir. Pek çok kişi aracını satmak istediğinde taşıt kredisini de kapatmak ister. Bunun en uygun yolu alıcı tarafından kredinin tamamen kapatılması ve ardından devir işlemlerinin gerçekleştirilmesidir. Tercih edilen bir diğer yöntem ise alıcının aracın kullanım hakkına karşılık taşıt kredisi borcunu ödeyeceğine ve kredi kapandıktan sonra aracı mülkiyetine alacağına dair imzalanan noter sözleşmesidir. Her iki yöntem de kredisi devam eden bir aracı satmanın yasal ve etik yollarıdır. Fakat, ikinci yöntem çok kabul görmediğinden ilk opsiyon daha yaygın kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu