Yağ Karteri Fiyatı ve İşçilik Ücreti 2023

Aracımızın altında bulunan yağ karteri fiyatı ne kadardır? Yağ karteri değişimi ne kadardır? Yağ karteri değişimi işçilik ücreti ne kadar?

Yağ karteri fiyatı 2023 yılı itibari ile ne kadar? Fiyatlar hakkında bilginiz yoksa merak etmeyin bu yazıda okuyacaksınız. Yağ karteri aracımızın altında bulunur. Yağ karteri değişimi ne kadardır? Yağ karteri değişimi işçilik ücreti ne kadar? Kısaca 2023 yılı için yağ karteri değişimi maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

İçten yanmalı otomobillerin motorunun sürekli olarak yağlanması gerekmektedir. Yağ, motorun aşınmasını ve aşırı ısınmasını engelleyen bir sıvıdır. Yağ motor için o kadar önemlidir ki, aracınızın motoru yağsız kalırsa 100 metre bile gidemezsiniz. Ortalama bir otomobilin motorunda 3.5-4 litre yağ bulunmaktadır.

Motor çalışmadığı zamanlarda yağ motorun altında bulunan bir depoda durur. Buna karter adı verilir. Ayrıca motor çalışırken yağın sirkülasyonu sırasında da yağın biriktiği yer karterdir. Karter motor bloğunun en altına monte edilmiş genelde alüminyumdan yapılma bir metaldir.

Çelikten yapılmış olsa bile sac kalınlığı düşüktür. Aracınızın altını yere vurduğunuz zaman ilk olarak karter darbe yemektedir. Bunun önüne geçmek için sürücüler karter koruyucu taktırırlar. Ancak fabrika çıkışı pek çok markada karter koruyucu bulunmaz.

Eğer bir kasisten veya çukurdan geçerken altını yere sürterseniz karter delinebilir. Bu durumda aracınız yağ sızdıracak ve motor yağsız kalacaktır. Sonuç olarak önce basınç kaybı nedeniyle gösterge panelinde yağ lambası yanacak, fark etmezseniz motor yağsız kalacağı için yatak saracaktır.

Yağ Karteri Değişimi Ne Kadar?

Eğer aracınızın yağ karteri delindiyse asla ve asla tamir ettirmeyin. Fiyatına göre işlevi en önemli parçalardan bir tanesidir.

Motor yağlama sisteminin deposu konumunda bulunan parçadır. Ayrıca yağ pompası karter içerisine bakar. Karter ile motor bloğu arasında sızdırmazlığı sağlayan parçaya ise karter contası adı verilir. Değişimi sırasında bu conta ile birlikte değiştirilmesi gerekmektedir. Karter fiyatı aracın marka ve modeline göre değişiklik göstermektedir.

Örneğin bir Tofaş, Lada Samara, Vega, Renault 9 Broadway gibi arabaların Karter fiyatı 500-600 lira arasında değişmektedir.

Ortalama marka ve model bir aracın ise yani Ford Focus, Toyota Corolla, Honda Civic, Volkswagen Golf, Passat, Fiat gibi araçların ise 1000 ile 1500 lira arasında değişmektedir.

Parçaofisi yağ karteri fiyatları

Cimri yağ karteri fiyatları

Ustanız 1 saatlik bir süre içerisinde Karter haznesini ve contasını kolaylıkla değiştirecektir. Bunun için aracınızı lifte kaldırır. Eski karteri yerinden sökerek yenisi ile değiştirir.

Bunun için işçilik ücreti olarak 500 lira civarında bir para alınmaktadır. Kısaca 2023 yılı için Yağ karteri değişimi maliyeti 1.000 ile 2.000 lira arasında bir para tutacaktır.

Yağ Karterinin delindiğini sizde kolaylıkla anlayabilirsiniz. Eğer aracınızın altında yağ damlıyorsa eğilip bakın. Zaten karteri göreceksiniz ve delik olduğu yerden yağ sızıntısını fark edebilirsiniz. Kesinlikle yağı tamamlayarak delik karter ile aracınızı kullanmaya devam etmeyin.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu