Fren Limitörü Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti

Fren Limitörü Değişimi Ne Kadar? Eski sistem otomobillerde bulunan fren limitörü nedir ve ne işe yarar? Fren limitörü fiyatı ne kadardır?

Fren Limitörü Değişimi hakkında bilgi vermeden önce tanımına bakalım. Eski sistem otomobillerde bulunan fren limitörü nedir ve ne işe yarar? Fren limitörü fiyatı ne kadardır? Fren limitörü değişimi işçilik ücreti ne kadar? Kısaca 2023 yılı için fren limitörü değişimi maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte otomobillerde bulunan sistemlerde gelişmeye başladı. Günümüzdeki araçların hemen hepsinde ABS fren sistemi mevcuttur. Hatta artık ayrı bir şekilde fren beyni kullanılmaktadır. Ancak eski sistem araçlarda bu işlem çok daha zor bir durumdaydı.

Bu sebeple fren pedalının gücünün ayarlanması için fren limitörü adı verilen bir parça kullanılmaktaydı. Günümüzde 15 yaşından eski ABS sistemi olmayan araçlarda fren limitörü bulunmaktadır.

Fren Limitörü Ne İşe Yarar?

Siz aracınızla seyir halinde giderken yavaşlamak istediğinizde fren pedalını kullanırsınız. Ayağınızın uyguladığı güç oranınca frenlere olan baskı artar ve araba istenilen seviyede durur. Ancak siz frene basmaya başladığınız anda servo, hidrolik yağını basmaya başlar.

Ancak bu servo (westinghouse) sürekli aynı düzeyde basınç uygular. Eğer fren limitörü olmasaydı aracınızın frenine bastığınız anda en güçlü şekilde tutucaktı. İşte fren limitörü, pedalının konumuna göre kaliperlere hidrolik yağını gönderen parçadır. Bir çeşit musluk olarak düşünebilirsiniz. Pedal ne kadar basıksa o derecede musluğun önü açılır.

Fren Limitörü Ne Kadara Değişir?

Değiştirmeden önce aracınızın fren limitörünün arıza yapıp yapmadığını anlamanız gerekmektedir. Bunu sizde basit bir şekilde anlayabilirsiniz. Eğer aracınızda frene bastığınızda aniden durma, çabuk kızaklama, frenlerin geç tutması, fren pedalının çok yüksekten kavraması ve arabanın orta altına doğru fren yağı sızıntısı varsa.

Aracınızın büyük ihtimal fren limitörü arızalı demektir. Aracın marka ve modeline göre limitör fiyatı değişmektedir. Örneğin bir Tofaş, Renault Broadway veya Lada Samara gibi araçların fren limitörü 300 ile 400 lira arasında satılırken, aracın markası ve modeli değiştikçe 3 bin liraya kadar çıkabilir.

Bazı satıcılardaki fiyatları;

Parçaofisi fren limitörü fiyatı

Maviparça fren limitörü fiyatı

Otoparçasan fren limitörü fiyatı

Fren limitörünün yeri aracınızın orta alt kısmında yani ön ve arka fren hatlarının tam birleştiği yerdedir. Değişimi için işçilik ücreti olarak 2023 yılı için 300 lira civarında bir para alınmaktadır.

Fren limitörü arızası asla ihmale gelmeyecek şeylerden bir tanesidir. Çünkü aracınızın frenleri bir anda tutmamaya başlayabilir. Ayrıca aracınız aniden kendi kendine fren yapabilir. Bunların hepsi fren limitörü bozulursa ne kadar tehlikeli sonuçlar doğurabileceğinin göstergesidir.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu