Opel Astra H (2004-2013) Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları
Opel Astra serisinin 3. kasası kasası yani Astra H nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Opel Astra H inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.
Türkiye’de c segmenti otomobiller her zaman en çok satılan sınıf olmuştur. Bunda fiyatlarının ucuz olması ve donanım olarak çok şey sunmaları büyük rol oynamaktadır. C segmentinde ise en çok satılan modellerden bir tanesi Opel Astradır. İlk olarak 1992 yılında Astra F kasa ile satışa çıktıktan sonra ülkemizde büyük satış rakamları yakalamıştır. 1998 yılında ise efsane bir tasarım ve kaliteye sahip olan Astra G kasa satılmaya başlamıştır. Bu model o kadar başarılı olmuş ve sevilmiştir ki 2004 yılında Astra H kasa ile birlikte hala daha üretilip satılmaya devam etmiştir. Astra H kasa da 2013 yılına kadar satışta kalmış başarılı bir otomobildir.
Opel Astra H (2004-2013) Nasıl Bir Araba?
C segmentinde orta sınıf aile otomobili olarak karşımıza çıkan Astra H, bir önceki kasaya göre daha yuvarlak hatlara sahip otomobildir. Özellikle konfor bu arabada daha fazla ön plana çıkmıştır. Sedan, 3 ve 5 kapılı hatchback ve station wagon kasa tipleriyle hemen her kullanıcı tipine göre üretilmiş kasaları vardır. İlk üretilen versiyonlarında 5 ileri manuel iken daha sonra 6 ileri manuel vitese yer verilmiştir. Otomatik şanzımanları yarı otomatik diye geçen 6 ileri Easytronic şanzımana sahiptir. Astra H’de güvenlik en planda tutulmuştur. Girdiği çarpışma testi EuroNcap’den 5 yıldız almıştır. Classic, Cosmo, EcoFLEX Cosmo, EcoFLEX Enjoy, EcoFLEX Enjoy Plus, EcoFLEX Sport, Edition, Elegance, Enjoy, Enjoy 111.Yıl, Enjoy Elegance, Enjoy Plus, Essentia, Essentia Konfor ve Sport olmak üzere pek çok donanım paketi vardır. Ancak genel özelliklerinden bahsetmek gerekirse “ABS, ESP, sürücü, yolcu ve yan hava yastıkları, hız sabitleyici, yol bilgisayarı, sis farları, sunroof, fonksiyonel direksiyon, soğutmalı torpido, otomatik camlar ve aynalar” gibi pek çok donanıma sahiptir. Motor teknik özellikleri ise şu şekilde;
Opel Astra H Sedan |
1.3 CDTI : Bu motor aslında Fiat üretimidir, Ancak Opel tarafından da kullanmaktadır. Zaten uzun yıllar dünyanın en sağlam dizel motoru unvanını almıştır. 90 beygir ve 200 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 6.5, şehir dışında 4.2 litre yakıt tüketmektedir. En çok tutulan motor seçeneğidir.
1.4 Benzinli : En az tutulan motorlardan bir tanesidir. Bunda Astra H’nin kasasına göre zayıf kalması çok büyük rol oynamaktadır. LPG ile uyumlu bir motordur, zaten Opel’in uzun yıllardır geliştirdiği teknolojiye sahiptir. Şehir içinde 7.7, şehir dışında 5 litre yakıt tüketmektedir. Son hızı 175 km/s olarak ölçülmüştür.
1.6 Benzinli : Yine Opel’in uzun yıllardır geliştirdiği motor teknolojisinin ürünlerinden bir tanesidir. Çok sessiz, performanslı ve ekonomik bir motordur. Genelde Japon arabaları için sağlam motorlu derler ama bu motorun onlardan eksik kalır hiç bir yönü yoktur. 115 beygir ve 155 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu olup, şehir içinde 10, şehir dışında 5.7 litre yakıt tüketmektedir.
1.6 CDTI : Eğer dizel Opel Astra almayı düşünüyorsanız bu motora sahip bir tanesini almanızı tavsiye ederim. Oldukça performanslı ve ekonomik motordur. Ayrıca diğer dizellere göre çok daha sessiz çalışmaktadır. 130 beygir güç üretmektedir.
1.6 T : Astra H’de cabrio kasalar ile birlikte gelmiş ve Türkiye’de çok çok az sayıda satılmıştır. 180 beygir güç üretmektedir. 0-100 hızlanması 7.6 saniye olarak ölçülmüştür.
Opel Astra H (2004-2013) Kullanıcı Yorumu
Ben her zaman piyasası olan arabalar almışımdır. Daha önceki arabam Opel Astra G kasaydı ve çok memnundum. Bende bildiğim ve sevdiğim markadan vazgeçmemek için model yükselttiğimde yine bir Opel Astra aldım. Benim aracım 2009 model ve severek kullanıyorum. 5 yıldır bende ve satarsam yine Opel Astra alacağım. Ben size öncelikle içini anlatmakla başlayım. Ön göğüs ve kapı içleri gibi yerlerde yumuşak bir malzeme kullanılmıştır. Ayrıca malzeme kalitesi çok üstündür. Volkswagen arabalarında göremeye alıştığımız tok kapı sesi, Astra H kasada da var. İçine oturduğunuzda kendinizi gayet güvende hissediyorsunuz. Onunla yolculuk yaparken kaza yapsam sanki başıma bir şey gelmeyecekmiş gibi hissediyorum. Koltuk süngerleri çok kalitelidir ve rahattır. Çökme yapmıyor, ayrıca kullanılan kumaş iyi olduğundan terleme de yapmıyor. Ön tarafının genişliği güzeldir, arka diz mesafesinin ise çok geniş olduğu söylenemez. Yine de fena sayılmaz mesela ben iki puset koydum ve ortada boşluk var. Bagaj hacmi sedan kasalarda gayet yeterlidir. Ancak hatchback bagaj hacmi rakipleri gibi çok geniş değildir. Arabanın motoru çok sessiz çalışıyor. Rölantide çalışırken devir saati yerinden oynamasa motorun çalıştığını hissetmeyeceksiniz. Otomatik vites geçişleri çok sarsıntılı ve hissettiriyor. Ancak yokuşlarda geri kaçırmıyor. Motor performansı şehir içinde gayet tatmin edici. Ara hızlanmalarda falan güzel ivmeleniyor. Gaza yüklendiğinizde gitmem demiyor. Arabada 4 kişi varken klima bile açık olsa performansından öyle çok değer kaybetmiyor. Uzun yolda ise çok konforlu bir yolculuk imkanı sağlıyor. Çok defa uzun yola gittim ve arabada çocuk olmasına rağmen bunalmadılar. Klima sistemi çok başarılıdır ve arabanın için sıcak yaz aylarında bile buz gibi soğutabiliyor. Yol tutuş olarak aynı fiyata satılan rakiplerinin hemen hepsinden daha iyidir. Sert virajlara bile yüksek hızlarda giriyor. Mesela Karadeniz turuna çıktığımda o virajlı yollarda yılan gibi kıvrıldı. Yüksek hızlarda bile gayet güzeldir. İstanbul-Ankara arası ortalama 150 km/s hızla gidip geldiğimi biliyorum. O hızlarda bile motor sesini içeriye asla almıyor. Benim gördüğüm en iyi ses yalıtımına sahip orta sınıf araba. Frenleri dört disktir ve yüksek hızlarda bile güven verici bir şekilde kısa mesafede arabayı durdurabilir.
Opel Astra H İçi |
Opel Astra H (2004-2013) Alınır Mı?
Yedek parçaları bulunuyor mu diye sormaya gerek olmadığını düşünüyorum. Zaten piyasada bolca olduğu için yedek parçaları da çok var. Ancak parça alırken orjinal olmasına özen gösterin. Yan sanayi parçalar hem çabuk bozuluyor hem de arabanın diğer parçalarına da zarar veriyor. Bakımlarını aksatmadığınız ve hor kullanmadığınız sürece asla sizi yolda bırakacak bir otomobil değildir. Opel’in arabasına biniyorsanız her ustaya değil, Opel’den anlayan ustalarda tamir ettirmelisiniz. Çünkü anlamayan ustalar bu elektronik arabayı bozuyorlar ve sorunlu hale getiriyorlar. LPG taktırırsanız arıza lambasını yakıyor ama bir arıza değil. Dediğim gibi eğer Opel Astra H alacaksanız mutlaka temiz kullanılmış bir tanesini arayın. Kurcalanmış olanları her arabada olduğu gibi sürekli bir sorun demektir.
Kaynak: otobilgisi