Toyota Auris 1 (2007 – 2012) Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Japon otomobil üreticisi olan Toyota’nın hatchback modeli olan Auris’in birinci nesil kasası nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Toyota Auris 1 inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Sedan kasa tipinde Corolla ile ülkemizde dahil olmak üzere Dünya’nın hemen her ülkesinde en çok satılan modeller arasında yer almaktadır. Hatta Corolla bir çok ülkenin en çok satılan arabası olarak dikkat çekmetedir. Bu satış grafiğini 5 kapılı hatchback sınıfta sürdürmek isteyen Toyota 2006 yılında Auris modelini tanıttı ve 2007 yılının başlarında satışa sundu. Amerika’da Toyota Corolla adıyla satılan Auris ülkemizde bu adla yer almıştır. 2013 yılında ise 2. nesil Auris piyasaya çıkmıştır.

İlginizi çekebilir :  ” Efsane Kasa Toyota Corolla Nasıl Bir Araba?

Toyota Auris 1 (2007-2012) Nasıl Bir Araba?

5 kapılı hatchback sınıfta yer alan Auris’in piyasadaki rakipleri Volkswagen Golf ve Opel Astra gibi modellerdir. Ancak satış grafiğine bakıldığı zaman rakiplerinin gerisinde kaldığını görüyoruz. 1. nesil Auris 2007 yılında satışa çıktığında büyük bir yankı uyandırmıştı. Ancak satışlarının az kalmasının sebebi Corolla’nın gölgesinde kalmasıdır. Zaten bizim ülkemizde bir kaç model hariç neredeyse hiç bir markanın hatchback arabaları çok fazla satılmamaktadır.  Blue, Class, Comfort, Comfort Extra, Elegant ve Sport donanım paketleriyle satılmıştır. En çok tutulan modeli Comfort Extra trim seviyesidir. Ancak en full paketi elegant olanıdır. ABS, ESP, TCS, sürücü, yolcu ve yan hava yastıkları, dijital klima, hız sabitleyici, yol bilgisayarı, start-stop, elektrikli camlar ve aynalar, sis farları” gibi özellikleri bulunmaktadır. Auris’te 6 ileri manuel ve 4 ileri otomatik şanzıman seçenekleri mevcuttur. Kasa ve motor olarak çok sağlam bir otomobildir. Motor teknik özellikleri ise şu şekilde;

1.33 Benzinli : 2009 yılından itibaren satılmaya başlamış motor seçeneğidir. 99 beygir ve 128 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur. Çok performanslı olmasa da oldukça ekonomiktir. Şehir içinde 7.5, şehir dışında 5.2 litre yakıt tüketmektedir.

1.4 D-4D Dizel : En çok tutulan motor seçeneğidir. Bu motorla birlikte 6 ileri otomatik şanzımanda gelmiştir. Çok performanslı olduğu söylenemez ancak oldukça ekonomik bir dizel motordur. 90 beygir ve 205 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 5.8, şehir dışında 4.5 litre yakıt tüketmektedir.

1.6 Benzinli : En çok tutulan benzinli motor seçeneği olarak karşımıza çıkmaktadır. 124 beygir ve 157 Nm  tork güç üretmektedir. Dünya’nın en uzun ömürlü benzinli motorlarından bir tanesidir. Kısaca taş gibi sağlam bir motordur. LPG ile uyumlu olup şehir içinde 9.2, şehir dışında 6 litre yakıt tüketmektedir.

1.8 Benzinli : Bu motor sadece 3 kapılı kasalarla ile birlikte gelmiştir. Performans motoru olarak kabul edebilirsiniz. 147 beygir ve 180 Nm tork güç üreten atmosferik motordur.

Toyota Auris 1 Arkadan Görünüşü

Toyota Auris 1 (2007-2012) Kullanıcı Yorumu

Toyota kalitesini bildiğim için Golf veya Astra almaktansa 2010 model bir Auris aldım ve 10 yıl boyunca kullandım. Geçtiğimiz yıl sattığım bu arabadan aldığım zevki ondan sonra aldığım ve marka ismi vermek istemediğim arabadan alamadım. İlk olarak iç mekan büyüklüğünden bahsedelim. Dışardan bakıldığı zaman yuvarlak hatları nedeniyle küçük gibi görünse de içi muhteşem genişliktedir. Arka diz mesafesi rakipleri arasında en uzun olan hatchback arabadır. Ön göğsü derinlemesine uzundur. Bu da büyük bir ön camının olmasına neden oluyor. Çok süper bir görüş açısı sunan ön cama sahiptir. 1.6 motoru çalıştığı zaman arabanın içinden hiç sesini duymuyorsunuz. İçerisinde kullanılan malzeme kalitesi çok güzeldir. Asla trim sesi ne biliyim plastik sesi duymuyorsunuz. 4 kişilik bir aile rahat rahat yolculuğa çıkabilir. 1.6 motorunun performansı çok güzeldir. Basınca güzel ivmelenir ve tatmin edici bir hızlanma performansı vardır. Koltuklarında yumuşak bir sünger kullanıldığından insan oturduğu zaman gömülü verir. Auris yerden biraz yüksek bir otomobil olduğu için sıkışık trafikte diğer arabalara yukarıdan bakıyorsunuz. Tavanı yüksek olduğundan içinde oturanlar bunalmaz. Uzun yolda çok konforludur. Yol tutuşu güzeldir ve sert virajlara bile yüksek hızlarda girebilir. Hani şunu söyleyim, Focus’un yol tutuşuna hayran kalan insan daha önce Auris kullanmamıştır. Otobanda hız testi yaptığımda 190 – 200 km/s hıza kadar hiç zorlanmadan çıkabildi. Frenleri çok güçlüdür ve kısa mesafede düz bir şekilde arabayı durdurabilir.

Toyota Auris 1. Nesil İçi

Toyota Auris 1 (2007-2012) Alınır Mı?

Önce sizin aklınızdaki soru olan Toyota Auris’in yedek parçaları pahalı mı ve bulunuyor mu sorusunu cevaplayalım. Toyota olduğu için her parçası kolaylıkla bulunuyor. Zaten motor, mekanik ve yürüyen aksam parçaları Corolla ile aynı olduğundan kesinlikle zorluk çekmiyorsunuz. Ancak Japon arabalarının parçaları biraz pahalı olduğundan Auris’in parçaları da pahalı. İkinci eli çok hızlı olmasa da çok zayıf sayılmaz. Yine de c segmenti hatchback otomobiller arasında bence üst sıralarda olmayı hak eden bir arabadır.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu