Arabanın Motor İstediği, Bitik Motor Nasıl Anlaşılır ve Belirtileri Nedir?

Otomobil motorunun bir kullanım ömrü vardır. Peki ya arabanın motor istediği yani bitik motor nasıl anlaşılır? Bitik motor belirtileri nedir? Arabanın motor istediğinin belirtileri nedir?

İçten yanmalı motora sahip araçların motorunda pek çok hareketli parça vardır. Bu parçalar pek çok nedenden dolayı aşınabilir. Aşınması durumunda olumsuz sonuçlar ortaya çıkar. Bitik motorun belirtilerine geçmeden önce motorun nasıl çalıştığına biraz göz atarsak daha iyi anlayabiliriz.

Siz marşa bastığınız andan itibaren motor içerisinde yakıt ve hava tutuşur. Bu patlama sonucunda ortaya çıkan basınç pistonları aşağı doğru iter. Pistonlar da krank milini döndürür. Bu mil şanzımana güç aktarır ve oradan aks vasıtasıyla tekerler dönmeye başlar. Motorda tam sıkıştırmanın olması için pistonların basıncı hiç kaçırmaması gerekir. Motorun hareketli parçalarının sürekli yağlanması gerekir. Ancak bu yağın yanma odasına girmemesi gerekmektedir. Eğer pistonlardan yukarı yağ sızarsa buna motorun yağ yakması adı verilir. Ayrıca krank milinin yağsız kalması, aşırı hararet sonucu motor yağının özelliğini kaybetmesi, pistonların kırılması gibi şeyler motorun ölmesine neden olabilir. Şimdi burada bir arabanın motorunun bittiğini nasıl anlarız en çok görülen belirtilerine bakacağız.

Bitik Motorun Belirtileri Nedir

Aracınız motor istediğinde bunu hemen fark edersiniz. Çünkü pek çok belirti verecektir. İsterseniz gelin şimdi motor isteyen arabanın belirtileri nedir ona bakalım.

1- Egzozdan Mavi Duman Çıkması

Yazımızın başında söylediğimiz gibi yanma odasına yağ girmemesi gerekir. Bunu sağlayan ise piston çevresinde bulunan bir çeşit conta olan segman adı verilen parçalar sağlar. Ancak aşınan segmanlar motorun üst kısmına yağ girmesine neden olur. Bu yağ yakıtla birlikte yakılır ve çıkan gaz egzozdan atılır. Yanmış yağın egzoz gazı rengi mavimsi bir dumandır. Eğer aracınızın egzozundan yoğun mavi duman geliyorsa yağ yaktığı anlamına gelir.

2- Arabanın Yağ Eksiltmesi ve Yağ Yakması

Yanma odasına giren yağ yakılarak gönderilir. Ancak bu karter içerisindeki yağın eksilmesine neden olur. Eğer aracınızda aşırı bir yağ eksiltme varsa, yağ yaktığı anlamına gelir. Bitik motorun en belirgin özelliklerinden bir tanesi yağ yakmasıdır. Ancak şu gözardı edilmemelidir. Bazı araçlar kronik olarak yağ eksiltirler. Örneğin Tofaş fabrika çıkışı bile her 1.000 kilometrede 1 litre yağ yakar. Bunu kullanma kılavuzunda bile yazar.

3- Motorun Sesli ve Vuruntulu Çalışması

Motorun içindeki piston ve biyel kolları eskidiği zaman esneme yapar. Pistonlar yukarı aşağı hareket ederken kesinlikle üst kapağa ve subaplara vurmaması gerekir. Eğer aracınızın motorunda vurma sesi duyuyorsanız piston başları üst kapağa ve subaplara çarpıyordur. Bu motorun bitik olduğunun en belirgin göstergelerinden bir tanesidir.

4- Motorun Çekmemesi ve Arabanın Eskisi Gibi Hızlanmaması

Yanma odasında meydana gelen kompresyon kaybı, motorun eskisi kadar güçlü olmamasına neden olur. Yukarıda saydığımız belirtilerle birlikte son zamanlara araba çekmiyorsa motor istiyor olabilir.

5- Motor Yağında Metal Parçaları Olması

Artık aşınan parçalar kopmaya başlar. Aracınızın motorunun yağını değiştirirken yağ içerisinde metal parçaları yani metal talaşı görüyorsanız bu aracınızın motorunun bittiğinin habercisidir.

6- Motorun Hararet Yapması

Motor soğutma sistemi normal çalışmasına rağmen aracınız hararet yapıyorsa bu motor içerisindeki parçaların aşınması nedeniyle silindir duvarlarına sürtünmesinden kaynaklanıyordur. Eğer aracınızın motoru sebepsiz hararet yapıyorsa motor istiyor olabilir.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu