Akü Lambası Neden Yanar? Akü Işığı Motor Çalışırken Sönmüyor
Otomobilinizde akü ve şarj sistemini kontrol etmek için bir sistem bulunur. Bu sistemin doğru çalıştığını anlamak için gösterge panelinde akü lambası bulunur. Peki ya akü lambası neden yanar? Motor çalışmasına rağmen akü ışığı yanmaya devam ediyor diyorsanız mutlaka yazımızı okuyun.
Aracımızın elektrik sisteminin en önemli elemanlarından bir tanesi aküdür. Akü bildiğimiz bir pildir. Standart bir akünün elektrik gücü 12 volt olarak ayarlanmıştır. Aracınızın motoru çalışmazken akü lambası sönük durumdadır. Ancak kontağı açtığınız zaman akü lambası yanar. Bu sırada şarj sistemi ve akünün şarjı kontrol ediliyor veya aracın elektrik ihtiyacının tamamı akünün gücünden karşılanıyor demektir. Ancak motor çalıştıktan sonra akü lambasının sönmesi gerekir. Çünkü aracın ihtiyacı olan elektrik şarj dinamosu (alternatör) tarafından sağlanır.
Motor Çalışırken Akü Lambası Neden Yanar?
Akü lambasının motor çalışırken neden yandığını anlamanız için elektrik ve şarj sisteminin çalışma prensibi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Şimdi bu durumdan kısaca bahsedelim. Arabanızın motor çalışmazken, elektrik tüketen her şey ihtiyacı olan enerjiyi aküden sağlar. Ancak akünün bir şarj kapasitesi olduğu için sürekli olarak kullanılamaz. Üreticiler bu durum için şarj dinamosu yani alternatör kullanırlar. Neyse konumuzu dağıtmadan devam edelim. Kontak anahtarını yarım çevirdiğinizde akü lambası yanar. Yandığı süre boyunca elektrik ihtiyacı aküden sağlanıyor demektir. Motor çalıştığı andan itibaren ise gerek duyulan elektrik enerjisini akü değil, şarj dinamosu sağlar. Ayrıca akünün eksilen enerjisini yerine tamamlar. Eğer motor çalışırken yani yolda seyir halindeyken akü ışığı yanıyorsa, aracınız şarj etmiyor ve gerek duyulan elektrik aküden sağlanıyor demektir. En iyi ve yeni akü bile bir otomobili en fazla bir kaç saat idare edebilir. Bittiği zaman aracınız yolda kalacaktır. Şimdi gelin akü lambası neden yanar sebeplerine bakalım.
Akü Işığı Neden Yanar?
Öncelikle motor çalışmazken yanması gerektiğini bilin. Bu çok normal bir durumdur. Ancak motor çalışırken yanmaya devam ediyorsa akü şarj olmuyor demektir.
1- Akünün Eskimiş Olması
Tıpkı şarj olabilen piller gibi aküde sürekli olarak şarj olmak zorundadır. Ancak zamanla içindeki diotlar eskir ve şarj tutmaz hale gelirler. Şarj tutmayan bir akü, sürücüye durumu göstermek adına gösterge panelinde akü ışığını yakacaktır.
2- Şarj Dinamosu Arızası
Aküyü şarj eden parçaya alternatör, yani şarj dinamosu adı verilir. Eğer şarj dinamosu kömürleri bittiyse veya bir sebepten dolayı arıza yaptıysa gösterge panelinde akü ışığı yanacaktır. Zaten en çok yanmasının sebebi budur.
3- V Kayışının Kopması veya Aşırı Gevşemesi
V kayışı diğer adıyla şarj kayışı, alternatörün dönmesini sağlayan kayıştır. Ancak zamanla gevşeyebilir veya kopabilir. Bu durumda şarj dinamosu devre dışı kalacağından aracınızın gösterge panelinde akü ışığı yanacaktır.
4- Akü Kutup Başlarının Oksitlenmesi
Akünün şarj olabilmesi veya elektriği aktarabilmesi için kutup başları bulunur. Kutup başları suya ve neme maruz kalırsa oksitlenebilir. Bu durum elektriğin iletilmemesine neden olacaktır. Eğer aracınızın aküsünün kutup başları oksitlenmiş ise akü şarj olamayacağından akü lambası yanacaktır.
5- Konjektör Arızası
Alternatör çalışırken arabanın donanımlarına elektrik aktarırken aküyü de şarj eder. Sağlıklı bir şarj dinamosunun voltaj gücü 14 volt üstündedir. Ancak otomobilde bulunan pek çok şey örneğin far ampulleri en fazla 12 volta kadar dayanır. Konejektör, alternatörden gelen elektriği sabitleyen parçaya verilen isimdir. Eğer konjektör arıza yaparsa aracınız akü lambasını yakacaktır.
6- Arabaya Sonradan Takılan Elektrikli Cihazlar ve Donanımlar
Özellikle çakmaklığa takılan şarj aleti, termometre veya fabrikasyon olmayan diğer aydınlatmalar gibi şeyler elektrik sistemine aşırı yük bindirir. Sonuç olarak voltaj yetersiz kalır ve akü lambasının yanmasına neden olur.
7- Topraklama Kablosunun Çıkması
Akü’de şaseyi engellemek için topraklama kablosu bulunur ve bu kablo otomobilin kaportasına bağlıdır. Eğer topraklama kablosunda bir kopma, aşınma veya korozyon varsa akü şarj olmayacaktır. Sonuç olarak akü lambası yanacaktır.
8- Akü Kutup Başının Gevşemiş Olması
Aküde bulunan kablolar kutup başlarına bir çeşit kelepçe ile sıkıca bağlanır. Ancak vidası iyi sıkılmamışsa akü lambasının yanmasına neden olur.
Kaynak: otobilgisi